Ploile cazute au inundat case si au blocat drumuri

0
1799

Ploile abundente care s-a abatut in estul tarii pe 6 mai si in noaptea care a urmat au facut prapad in zona de Nord-Vest a judetului Vaslui. In plus, ieri, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare cod galben, urmat de unul portocaliu de inundatie pentru mai multe cursuri de apa, inclusiv pentru raul Barlad si afluentii sai.

Bilantul provizoriu intocmit de reprezentantii Inspectoratului  pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” al Judetului (ISUJ) Vaslui ieri, la ora 10.30, arata ca iesirea din matca a raului Barlad a provocat inundatii in trei comune, respectiv Bacesti, Dumesti si Todiresti. Concret, au fost inundate 17 locuinte, dintre care 15 in comuna Bacesti, una in comuna Dumesti si una in comuna Todiresti.

Bilantul arata: o anexa inundata in comuna Dumesti; 41 de curti si gradini inundate, dintre care 26 in comuna Bacesti, zece in comuna Todiresti si cinci in comuna Dumesti; trei poduri avariate in comuna Todiresti si un podet avariat in comuna Bacesti. De asemenea, au fost evacuate opt persoane, dintre care sase din comuna Bacesti si doua din comuna Todiresti, sat Huc, si au fost salvate 40 de animale in comuna Todiresti. Nu in ultimul rand, au fost afectate trei drumuri, respectiv DJ 248 A (inundat pe o portiune de 25 metri), DC 119 (inundat pe o portiune de 50 metri) si DC 132 (inundat pe o portiune de 50 metri)”, au precizat reprezentantii ISUJ Vaslui.

Cateva ore mai tarziu, acestia au constatat ca precipitatiile abundente cazut in ultimele ore in zona de Nord-Vest a judetului au provocat inundatii si in comuna Vulturesti, precum si in orasul Negresti, suburbia Poiana. Ieri, la ora 14.30, pompierii din cadrul Garzii II Negresti interveneau in comuna Dumesti cu o autospeciala cu apa si spuma si doua motopompe pentru evacuarea apei din cinci gospodarii. Iar in suburbia Poiana, s-a intervenit cu doua autospeciale si doua motopompe pentru evacuarea apei din sase gospodarii. Totodata, tot spre Poiana se deplasa si un echipaj cu un autocamion si o motopompa de mare capacitate de la Detasamentul de Pompieri Barlad.

Nu in ultimul rand, de la Detasamentul Vaslui s-a deplasat un microbuz cu zece subofiteri, care aveau misiunea de a indigui podul de cale ferata ce trece peste raul Barlad in localitatea Vulturesti, comuna Vulturesti.

De mentionat ca intreaga actiune a fost condusa de inspectorul sef al ISUJ Vaslui, colonel Ghiorghe Blagoci.

Mobilizare generala a specialistilor din cadrul ABA Prut-Barlad si SGA Vaslui

Precipitatiile maxime (litri/mp) inregistrate in ultimele 24 ore au fost conform Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Vaslui, 96,8 litri/mp la postul pluviometric Bacesti. Pe raul Barlad, la Statia Hidrometrica Negresti, se inregistra un nivel de A41 cm peste Cota de Pericol, cu tendinta de scadere. In urma primelor evaluari, in localitatea Craiesti, comuna Bozieni, judetul Neamt, raul Fundatura (curs de apa administrat de SGA Vaslui) a inundat 4 gospodarii, in amonte de pod DN 15D. Totodata in localitatea Bacesti, raul Garboveta a depasit cu 65 cm Cota de Pericol, inundand 20 de gospodarii, conform constatarilor efectuate ieri, pana la ora 5.00. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu SGA Vaslui si Centrul de Interventie Rapida din cadrul Administratiei Bazinala de Apa Prut-Barlad au intervenit cu 3 motopompe pentru evacuarea apelor din zonele afectate si au asigurat monitorizarea cursurilor de apa unde se inregistrau depasiri ale cotelor de aparare. Totodata, s-au efectuat si manevre de pregolire ale acumularilor Craiesti, Trohan, Cazanesti, Tungujei si Cuibul Vulturilor, din administrarea SGA Vaslui, debitele evacuate fiind corelate cu situatia hidrologica din aval. La lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, aval de acumularile mentionate nu s-au produs incidente sau avarii.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.