Pamantul vasluienilor “migreaza” in judetele vecine!

0
624

Numarul de fermieri care au depus, in acest an, la centrele locale sau cel judetean APIA Vaslui cereri de subventie in agricultura a fost substantial mai mic decat anul trecut, si la fel s-a intamplat si cu totalul suprafetei pentru care s-au solicitat subventii. Explicatia este simpla: fenomenul de comasare, prin vanzare sau arendare a terenurilor agricole, care apare la tot mai multi asa-zisi fermieri mari, societati agricole care au in folosinta suprafete importante de teren. Fermierii care au depus cereri au inca timp sa le modifice, daca este cazul, pana la sfarsitul lunii, iar primii bani aferenti subventiilor din acest an ii vor putea incasa incepand cu jumatatea lunii octombrie, anunta oficialii APIA.

Finalul Campaniei 2019 de depunere a cererilor unice de plata in agricultura a confirmat tendinta de comasare a terenurilor agricole in vederea mai bunei lor exploatari, doar la nivelul judetului Vaslui fiind depuse cu peste 1.300 de cereri mai putine decat anul trecut. Practic, in acest an, au fost depuse doar 19.417 cereri de subventii, fata de 20.761 cereri depuse anul trecut, semn ca multi proprietari, mai ales in varsta, cu suprafete mici de teren agricol, pe care nu le mai puteau munci, au preferat sa le vanda sau sa le dea in arenda. In acelasi timp, a scazut si suprafata pentru care s-a solicitat subventii la APIA Vaslui, de la 250.026 ha, in Campania 2018, la 244.474 ha, in acest an, scaderea fiind de 2,22%.

Conform datelor prezentate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Vasluiul este unul dintre cele doar 4 judete, alaturi de Arges, Botosani si Braila, in aceasta situatie, restul judetelor raportand cresteri chiar si cu 5,77% ale suprafetei agricole pentru care s-au solicitat subventii in acest an. Alaturi de posibilitatea ca, din varii motive, unii fermieri sa nu fi depus cerere in acest an, explicatia ar fi urmatoarea: „In cazul judetelor care au realizat un procent sub 100%, diferenta se justifica prin depunerea cererilor in judete limitrofe”, asa cum se arata in comunicatul oficial al APIA Bucuresti. Cu alte cuvinte, societati agricole inregistrate in alte judete au cumparat, inchiriat sau arendat pamant in Vaslui, depunand cererile unice de plata la centrele APIA de pe raza carora sunt inregistrate.

In continuare, pana pe 31 mai inclusiv, fermierii pot depune modificari la Cererile Unice de Plata depuse in cadrul Campaniei 2019, fara penalitati, la sediile Centrelor judetene sau locale APIA de care apartin. Ulterior, in intervalul 1 iunie – 1 iulie 2019, se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plata, esantionarea acestora pentru controlul la fata locului, precum si transmiterea esantioanelor, pentru ca in perioada 2 iulie – 1 octombrie 2019 sa se efectueze controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate in acest scop. Controlul aferent unor obligatii sau cerinte specifice se va face in iarna sau in primavara anului urmator. Plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar plata finala, ca diferenta intre cuantumul acordat in avans si cel calculat pentru anul de cerere 2019, se va efectua intre 2 decembrie 2019 – 31 martie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.