Noaptea europeana a muzeelor: muzeul barladean, vizitat gratis de iubitorii de cultura

0
631

Timp de cateva ore, expozitiile permanente si temporare gazduite de sectiile Muzeului „Vasile Parvan” Barlad vor putea fi vizitate in mod gratuit de toti cei interesati. Ocazia este prilejuita de marcarea „Noptii europene a muzeelor”.

Anual, pe data de 18 mai se sarbatoreste Ziua Internationala a Muzeelor, prilej cu care, in sambata cea mai apropiata, se organizeaza „Noaptea europeana a muzeelor”, un eveniment cultural patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor, prin care numeroase muzee, in parteneriat cu diverse alte institutii de cultura, isi deschid portile liber, simultan, pana tarziu in noapte. In acest an, „Noaptea muzeelor” este marcata chiar in ziua respectiva, la nivelul tarii anuntandu-si participarea peste o suta de muzee si organizatii partenere.

La Barlad, Muzeul „Vasile Parvan” ii asteapta pe vizitatori in intervalul orar 20.00-1.00, acestia avand posibilitatea sa admire toate expozitiile permanente si temporare fara sa mai plateasca bilet. Astfel, la sediul central al institutiei, publicul va putea vizita expozitiile de arheologie-istorie si de arta, expozitia dedicata sculptorului Marcel Guguianu, precum si expozitiile gazduite la sediul din str. Republicii nr. 235, adica cele de numismatica, personalitati bârladene si stiintele naturii.

Tot aici, doritorii vor avea posibilitatea sa admire si expozitia temporara intitulata „Retrospectiva unei lumi apuse. Fotografii si aparate de fotografiat”. Tot cu prilejul Noptii Muzeelor, va avea loc serata muzeala „Poveste în rama”. Evenimentul se va desfasura la sediul din strada Republicii nr. 235, începand cu ora 18.00, si este destinat îndeosebi copiilor cu vârsta cuprinsa între 7-12 ani. Iar de la ora 19.30, la sediul central al institutiei, va avea loc vernisajul expozitiei „(R)evolutie personala”, a pictorului bârladean Nelu Gradeanu. Vernisarea va fi realizata de profesorul Gruia Novac.

O initiativa generoasa, lansata în 1997, la Berlin, s-a transformat intr-un mare eveniment cultural, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte institutii de cultura, îsi deschid portile, simultan, pâna târziu în noapte. De multi ani, si muzeul bârladean participa la aceasta frumoasa sarbatoare a stiintei, artei si creatiei. La ora 20.30, publicul meloman este invitat la Pavilionul Expozitional «Marcel Guguianu», la un concert – conferinta, desfasurate sub genericul «Oedipe – pe întelesul tuturor», sustinute de baritonul Stefan Ignat, prim solist al Operei Române, si pianista Vasilica Stoiciu Frunza”, ne-a declarat prof. Mircea Mamalauca, directorul Muzeului „Vasile Parvan” Barlad.

Nu in ultimul rand, de la ora 21.00, cei interesati vor putea participa la o sesiune de observatii astronomice realizate cu ajutorul telescoapelor din dotarea Observatorului Astronomic.

 Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.