Militarii barladeni, printre participantii la exercitiul Saber Guardian 2019

Mai multi militari de la doua unitati militare din cadrul Garnizoanei Barlad vor participa la exercitiul Saber Guardian 2019, alaturi de alti circa 8.000 de militari din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Romania, Ungaria si Statele Unite ale Americii.

Regimentul 52 Artilerie Mixta General Alexandru Tell si Batalionul 83 LAROM Bogdan I, doua din cele patru unitati militare ce compun Garnizoana Barlad, se numara printre numeroasele unitati militare din Romania si alte cinci tari care, in zilele urmatoare, vor lua parte cu mai multi militari la un amplu exercitiu multinational. Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Apararii Nationale, este vorba despre exercitiul Saber Guardian 2019 (SG19), la care vor fi implicati circa 8.000 de militari din Romania, Albania, Bulgaria, Ungaria, Statele Unite ale Americii si Bosnia si Hertegovina. Exercitiul este condus de Fortele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) si Statul Major al Fortelor Terestre al Armatei Romaniei si se va desfasura pe teritoriile Bulgariei, Romaniei si Ungariei, intre 3-24 iunie. Pana atunci insa, numeroase camioane continand militari si chiar tehnica militara au iesit pe poarta Garnizoanei Barlad in ziua de 27 mai, urmand sa ia parte la activitati premergatoare exercitiului.

SG19 are ca principal obiectiv evidentierea coeziunii, unitatii si solidaritatii statelor partenere si aliate in vederea apararii impotriva oricarei agresiuni, in special prin posibilitatea de mobilizare rapida si concentrare a fortelor in timp scurt, oriunde in Europa. Activitatile de instruire in comun planificate in cadrul SG19 includ exercitii tactice de stat major si cu trageri de lupta, fortari ale cursurilor de apa, deplasarea tactica a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania in Romania, precum si activitati cu specific medical. Pentru eficientizarea activitatilor de instruire in context international, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exercitii nationale si multinationale, numarul total de militari participanti ridicandu-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 tari aliate si partenere (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Turcia, Ucraina si SUA), dintre care 7.600 vor reprezenta Armata Romaniei. SG19 si exercitiile conexate planificate pe teritoriul tarii noastre se vor desfasura, in principal, in poligoanele de instruire si zonele Cincu, Babadag, Smardan, Capu Midia, Boboc si Bordusani, se arata in comunicatul Ministerului Apararii Nationale.

Potrivit aceleiasi surse, exercitiul Saber Guardian se organizeaza anual incepand cu 2013, fiind gazduit, pana in prezent, prin rotatie, de Bulgaria, Romania si Ucraina. Incepand cu anul 2017, Saber Guardian a devenit un exercitiu bienal. SG19 este inclus in Programul exercitiilor intrunite ale Comandamentului Fortelor Armate ale SUA din Europa, in vederea cresterii interoperabilitatii la nivel intrunit si multinational cu fortele natiunilor aliate si partenere.

In ceea ce priveste Batalionul 83 LAROM Bogdan I din Barlad, de la infiintarea pe 4 octombrie 2004, unitatea militara a participat la mai multe exercitii nationale ample, pe parcursul carora militarii batalionului au dat dovada de profesionalism, ducand misiunile specifice la indeplinire si indeplinind scopul final propus, respectiv afirmarea batalionului ca structura pusa la dispozitia NATO. De asemenea, a desfasurat numeroase si diverse misiuni cu un grad mare de dificultate, cu rezultate pozitive care au scos mereu in evidenta pregatirea excelenta a personalului angajat. Batalionul nu a participat pana acum ca structura independenta la misiuni internationale, dar militarii batalionuluiau reprezentat si reprezinta cu succes unitatea in misiuni desfasurate in Teatrele de Operatii din Kosovo, Irak sau Afganistan.

Cat despre Regimentul 52 Artilerie Mixta General Alexandru Tell din Barlad, infiintat pe 1 noiembrie 1915, a participat cu succes la trageri demonstrative, a efectuat experimentarea cu munitie de razboi a unor noi procedee de tragere si a unor categorii de tehnica de lupta ce au intrat in dotarea unitatilor de artilerie. Efectivele unitatii au participat la interventii in situatii de urgenta, la solicitarea organelor administratiei publice locale sau la ordin, pe raza municipiului Barlad, executand misiuni pentru salvarea de vieti omenesti. De asemenea, militarii regimentului au participat la exercitii tactice cu trageri de lupta si exercitii de instruire in comun cu militarii Armatei Nationale a Republicii Moldova. Totodata, regimentul a organizat instruirea detasamentului Army Institutional Advisory Team (AIAT) in cadrul mai multor rotatii pentru Teatrul de Operatii Afganistan. Nu in ultimul rand, militari din unitate au participat la misiuni in afara teritoriului national, in Teatrul de Operatii Afganistan, precum si sub egida ONU, in cadrul misiunii ONUCI din Coasta de Fildes, in cadrul misiunii UNMISS din Sudanul de Sud si in cadrul misiunii MONUSCO din Republica Democrata Congo.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.