Memoria Holocaustului la Husi: Nu suntem antisemiti!

0
620

Sambata, 25 mai, la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Husi s-a desfasurat etapa judeteana a concursului national „Memoria Holocaustului”, care comemoreaza una din cele mai mari tragedii ale istoriei secolului XX, ce a vizat exterminarea populatiei evreiesti din Europa de catre regimul nazist din Germania, din motive de ura rasiala, prin incalcarea brutala si violenta a drepturilor fundamentale ale oamenilor si, mai ales, a dreptului primar natural al omului – dreptul la viata. La reusita evenimentului au contribuit cadrele didactice ale colegiului husean, in frunte cu profesor Marinela Vasilescu, director al institutiei, cat si profesori de istorie de la alte unitati de invatamant din oras (Adriana Spataru, Mihaela Lehoneac, Mircea Ciubotaru, Dumitru Darie) si judet, sub coordonarea reprezentantului ISJ Vaslui, prof. Nicolae Ionescu.

Prin cunostintele etalate si rezultatele obtinute, elevii prezenti – veniti cu eforturi deosebite din toate colturile judetului Vaslui – au dovedit ca au informatii temeinice despre problematica Holocaustului, a consecintelor si a semnificatiei acestuia, in conditiile in care acest aspect al istoriei omenirii ramane unul de actualitate, mai ales prin recrudescenta manifestarilor antisemite in diferite colturi ale Uniunii Europene si activitatea tot mai agresiva a unor formatiuni de extrema dreapta. Elevii participanti au aratat ca si-au format si dezvoltat cu sprijinul profesorilor indrumatori un comportament tolerant, democratic, au spirit civic, accepta diversitatea si militeaza pentru participarea la viata unei societati lipsita de orice fel de manifestari de violenta, intoleranta, rasism.

Prin extensie, dincolo de acuzatiile nefondate de antisemitism generate de inconstienta unor rataciti ce au vandalizat stupid monumente funerare din cimitirul evreiesc al Husilor, pretinsa existenta a unui cuib legionar in orasul dintre vii, in cursul timpului locuitorii urbei au dat si dau dovada de toleranta religioasa si etnica. Ne spune asta chiar scriitorul de origine evreiasca Matei Gall, scapat in martie 1944 din lagarul de concentrare de la Vapniarka cu ajutorul unor militari romani din Husi si imprejurimi, ce descoperea in orasul care i-a oferit adapost pentru o vreme, toleranta majoritatii fata de minoritatea mozaica si buna intelegere intre cele doua comunitati, intr-o vreme in care furia razboiului, mortii si a distrugerii intunecase ratiunea mintii umane. Insistenta unor personaje politice ale zilelor noastre de a afla antisemitism acolo unde acesta nu exista, demonstreaza existenta unor interese obscure pe care timpul le va clarifica.

Stefan Plugaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.