Mai putine gradatii de merit decat in anii trecuti!

0
577

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a anuntat, pe site-ul propriu, numarul gradatiilor de merit, pe categorii de personal si discipline de invatamant, ce vor fi acordate incepand cu 1 septembrie 2019. Acest numar, stabilit in comisia paritara de la nivelul ISJ Vaslui si aprobat in sedinta Consiliului de Administratie din 8 mai, este de departe cel mai mic din ultimii ani, fiind de aproape o treime fata de anul trecut. Asta in ciuda faptului ca invatamantul vasluian este pe o continua panta ascendenta, atat in ceea ce priveste nivelul de cunostinte acumulate de elevi, prin prisma rezultatelor obtinute la evaluarile nationale ori la Bacalaureat, dar si a celor de la concursurile scolare.

In 2016, 184 de cadre didactice si personal de conducere sau auxiliar din invatamantul valuian au avut sansa sa primeasca gradatii de merit, ca o recunoastere a muncii depuse, numarul acestora ridicandu-se in 2017, ca urmare a rezultatelor exceptionale din anul scolar anterior, la nu mai putin de 262 cadre didactice. Anul trecut, numarul acestor recompense, atat financiare, cat si de recunoastere a profesionalismului, a fost de 228 de gradatii de merit, pentru ca, in acest an, comisia paritara de la nivelul ISJ Vaslui sa decida acordarea de mult mai putine de astfel de gradatii, doar 87! Asta in ciuda faptului ca, de exemplu, rezultatele obtinute de elevii vasluieni la Evaluarea nationala si Bacalaureatul de anul trecut au fost superioare celor din anul anterior, iar numarul elevilor calificati la fazele nationale ale Olimpiadelor scolare si care s-au intors cu premii a fost si el, cel mai mare din ultimii ani!

Pentru noul an scolar au fost scoase la concurs un numar de 12 de gradatii pentru educatoare si profesori din invatamantul prescolar, si 15 gradatii pentru invatatori, mai putin de jumatate decat cele acordate anul trecut. In ceea ce priveste profesorii de diverse discipline, acestia se vor intrece pentru a obtine una din cele doar 49 de gradatii de merit, fata de cele nu mai putin de 127 de gradatii care le-au fost accesibile in 2018. Intre acestia din urma, cele mai multe gradatii sunt destinate profesorilor de tehnologie, 6 astfel de recompense, si cate 5 profesorilor de limbi moderne sau de limba si literatura romana. Daca in 2016, personalului didactic de conducere, indrumare si control, respectiv directori si inspectori scolari, le erau destinate 15 gradatii, incepand cu acest an, pentru aceasta categorie a fost stabilit un numar de doar 3 gradatii de merit. La fel, in cazul personalului auxiliar din judet, secretare, laboranti, bibliotecari, administratori ori instructori de educatie, de diverse categorii, care se vor intrece pentru a obtine una din cele doar 8 gradatii care le sunt destinate, jumatate din numarul celor acordate in 2018.

Noile gradatii de merit se vor atribui incepand cu data de 1 septembrie 2019 si reprezinta o crestere cu 25% a salariului de baza detinut, pe o perioada de 5 ani, potrivit Legii Educatiei. Aceasta gradatie se acorda prin concurs pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului scolar. La concursul pentru acordarea gradatiei de merit pot sa participe profesorii cu vechime de cel putin 5 ani, evaluati cu calificativul “Foarte bine” in fiecare an scolar, fara sanctiuni disciplinare sau penale in perioada pentru care se realizeaza evaluarea si care au performante in inovarea didactica, in pregatirea prescolarilor sau a elevilor, in pregatirea elevilor distinsi la competitiile scolare, recunoscute de Ministerul Educatiei, la etapa judeteana, interjudeteana, etapa nationala si internationala, in perioada 1 septembrie 2013 – 31 august 2018. De asemenea, se ia in considerare si activitatea desfasurata pentru prevenirea si combaterea abandonului scolar si a parasirii timpurii a scolii, in integrarea copiilor cu cerinte educationale speciale si/sau tulburari de invatare, din invatamantul de masa, in progresele scolare ale elevilor in risc de abandon scolar, in initierea si managementul unor proiecte scolare care au condus la consolidarea culturii scolare centrate pe progres, cooperare si incluziune. La concurs poate lua parte si personalul didactic auxiliar cu vechime de cel putin 5 ani, cu performante in activitate, in perioada mentionata, si calificativul “Foarte bine” in fiecare an scolar din perioada evaluata, fara sanctiuni disciplinare sau penale. Profesorii care, in perioada 1 septembrie 2013-31 august 2018, au indeplinit si functii de conducere pot sa participe la concursul de acordare a gradatiei de merit fie ca personal didactic de conducere, fie ca personal didactic de predare, iar evaluarea se realizeaza conform grilei specifice optiunii exprimate in scris la depunerea dosarului.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.