Istoricul literar Mircea Colosenco, „Cetatean de Onoare” al Barladului!

0
644

Poetul, editologul si istoricul literar Mircea Colosenco, nascut in Basarabia, dar care si-a adus contributia la cultura locala barladeana si nationala, va primi titlul de „Cetatean de Onoare” al Barladului.

Astazi, in sala de sedinte a Primariei Barlad va avea loc sedinta ordinara a Consiliului Local din luna mai. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi se refera la acordarea titlului de „Cetatean de Onoare al municipiului Barlad”. Personalitatea luata „in vizor” este Mircea Colosenco (81 ani), care a avut o contributie importanta in viata culturala a orasului, dar si la nivel national. Initiatorii proiectului de hotarare isi motiveaza intentia de a oferi titlul de „Cetatean de Onoare” istoricului literar Colosenco prin faptul ca, de-a lungul indelungatei cariere, acesta si-a legat definitiv numele de Barlad, remarcandu-se ca un valoros poet, editolog si istoric literar, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Societatii cultural-literare „Academia Barladeana”, dar si al Asociatiei Fostilor Refugiati Politici din Romania.

Domnul Mircea Colosenco este realizatorul unei vaste opere – poezii, publicistica, bibliofilie, comentarii literar-biografice inedite, manuale, studii didactice si de folclor literar. Nu doar cele enumerate mai sus, ci si aprecierile unor importanti oameni de cultura din Romania il recomanda pentru conferirea titlului de «Cetatean de Onoare» al Barladului”, se arata in referatul atasat la proiectul de hotarare.

Mircea Colosenco s-a nascut pe 3 iunie 1938 in satul Carnatenii-Noi, comuna Cainari, judetul Tighina, din Basarabia. A urmat cursurile scolii primare din comuna Bacani, judetul Tutova (1945-1949), continuandu-le pe cele elementare si liceale in Barlad (Scoala nr. 4 – 1949-1952; Scoala Medie Tehnica de Mecanica – 1952-1954; Colegiul National Gheorghe Rosca Codreanu” – 1954-1956), iar cele superioare la Iasi – Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Sectia Limba si literatura romana, 1960-1965.

Dupa ce a dat licenta, pe 1 august 1968 a luat si examenul de definitivat in invatamant. A absolvit cursurile de regie teatru (clasa Tiberiu Pentia, din Barlad) ale Scolii Populare de Arta din Iasi (1968) si de biblioteconomie ale Bibliotecii Centrale de Stat din Bucuresti (1969), ca bibliograf. Intre 1941 – 1994, a fost casatorit cu arhitectul si pictorul Viorica-Elena (nascuta Luca, in Bucuresti) si, din 1973, este stabilit in Bucuresti.

A avut o activitate socio-profesionala diversa: controlor tehnic de calitate la Fabrica de Rulmenti din Barlad, profesor de limba si literatura romana la Scoala generala Tutova, director de camin cultural in aceeasi localitate si profesor de literatura universala la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu Barlad. A fost apoi bibliograf la Biblioteca Municipala Stroe S. Belloescu Barlad, redactor de rubrica culturala si social-cetateneasca la ziarul „Vremea Noua” (1 iunie 1969 – 15 noiembrie 1973), corector la Intreprinderea poligrafica „Informatia” Bucuresti, inspector cultural-sportiv la Cooperativa mestesugareasca Electrobobinajul” Bucuresti.

A fost mai apoi sef birou personal-invatamant-administrativ la cooperativele mestesugaresti Tehnica Sticlei” si Constructorul” din Bucuresti, inspector invatamant la Cooperativa mestesugareasca de invalizi Metalica” Bucuresti, muzeograf principal la Muzeul Literaturii Romane Bucuresti, din nou profesor de limba si literatura romana la Liceul de Aviatie Henri Coanda Bucuresti, apoi referent de specialitate si consilier la Directia Muzee si Colectii, resortul case memoriale/memorialistica, a Ministerului Culturii.

S-a pensionat la 15 iulie 1998, iar ulterior si-a reluat activitatea didactica de profesor de limba si literatura romana, atat la Grupul Scolar Constantin Brancusi Bucuresti, cat si la Colegiul National Ion Luca Caragiale Bucuresti. De asemenea, a avut colaborari la Radio si Televiziunea Romana.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.