Inca un succes al invatamantului vasluian!

Toate cele trei unitati scolare vasluiene participante la Competitia Nationala pentru obtinerea Certificatului Scoala Europeana editia 2019 nu doar ca au primit acest certificat de prestigiu, dar au obtinut punctaje excelente, intre primele 12 din cele 135 unitati scolare din intreaga tara. Mai mult, Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui a obtinut cel mai mare punctaj, 196 de puncte, si premiul I, in timp ce Liceul Stefan Procopiu Vaslui, cu cele 187 de puncte acumulate, a fost pe pozitia a III-a.

In perioada 1 – 6 aprilie a avut loc la Valiug, judetul Caras-Severin, evaluarea portofoliilor depuse de unitatile scolare din tara in cadrul Competitiei Nationale pentru obtinerea Certificatului Scoala Europeana, editia 2019. La aceasta editie au participat 135 unitati scolare din toate judetele tarii, 87 dintre ele fiind premiate si primind un astfel de certificat. Din judetul Vaslui au candidat 3 unitati scolare: Colegiul Economic Anghel Rugina si Liceul Stefan Procopiu, din Vaslui, si Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir Husi. In urma evaluarii portofoliilor de catre o Comisie Nationala numita de Ministerul Educatiei Nationale, in care judetul Vaslui a fost reprezentat de prof. Landiana Mihnevici, inspector scolar pentru proiecte educationale, toate cele 3 unitati scolare au obtinut certificatul Scoala Europeana, situandu-se in primele12 scoli la nivel national. Astfel, Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui a obtinut cel mai mare punctaj, 196 puncte si locul I, cu 187 de puncte, Liceul Stefan Procopiu Vaslui a castigat locul III, iar Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir Husi s-a clasat pe locul X, cu 173 p.

Situatia este oarecum identica cu cea de anul trecut, cand toate cele 6 unitati scolare participante la Competitia Nationala pentru obtinerea Certificatului Scoala Europeana s-au clasat intre primele 20 de participante, iar Scoala Gimnaziala Vasile Parvan din Barlad a intrunit cel mai mare punctaj, clasandu-se pe locul I, in conditiile in care era la prima participare in acest concurs!

Aflata la a XVI-a editie, aceasta initiativa a Ministerului Educatiei Nationale se bucura de recunoastere din partea institutiilor europene. La cele 16 editii ale competitiei, desfasurata incepand cu anul 2004, au participat 2.036 de unitati de invatamant din toate judetele tarii, iar 862 dintre acestea au primit certificatul si trofeul Scoala Europeana. Competitia se adreseaza tuturor unitatilor de invatamant preuniversitar care au fost si sunt implicate in programele europene in domeniul educatiei si formarii profesionale. Odata obtinut, certificatul Scoala Europeana este valabil pentru o perioada de trei ani, dupa care scoala trebuie sa candideze din nou pentru a reconfirma titlul obtinut.

Competitia consta in evaluarea calitatii si coerentei managementului scolii, reflectat in documentele manageriale, a rezultatelor elevilor la invatatura, examene nationale, olimpiade si concursuri scolare, precum si a impactului pe care activitatile derulate in cadrul proiectelor europene l-au avut asupra calitatii educatiei, culturii organizationale si a ethosului scolii.

Liceul Stefan Procopiu Vaslui a obtinut acest titlu pentru a sasea oara consecutiv, participand cu succes inca de la prima editie, cea din 2004. Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui este la al patrulea astfel de certificat, iar Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir Husi a castigat titlul de Scoala Europeana la chiar prima sa participare la aceasta competitie. Certificarea scolilor cu titlul Scoala Europeana le confera acestora recunostere si prestigiu in cadrul comunitatilor educationale, iar eforturile pe care le fac pentru mentinerea titlului obtinut, determina un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi si noi proiecte, ceea ce conduce la o imbunatatire a managementului scolar, la cresterea alitatii educatiei si la dezvoltarea unei culturi organizationale solide. Faptul ca an de an unitatile de invatamant vasluiene participa cu succes la aceasta competitie si, mai mult, rezultatele sunt unele remarcabile chiar in comparatie cu unitati din centre universitare de prestigiu, reflecta faptul ca in judetul nostru se face un invatamant de calitate, fapt confirmat si de rezultatele excelente obtinute la concursurile si olimpiadele nationale de catre elevii nostri, a declarat prof. Gabirela Placinta, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Rezultatele finale au fost publicate pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale pe adresa http://www.edu.ro/scoala-europeana.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.