In curand va incepe constructia blocurilor ANL din Barlad

Dupa luni de zile in care proiectul ce vizeaza construirea a trei blocuri de locuinte ANL in cartierul barladean Bariera Puiesti a fost blocat, cel tarziu in toamna, va incepe executia investitiei, in acest timp aflandu-se tot in stadiul de proiectare. Intre timp, consilierii locali au aprobat si executia unui zid de sprijin pentru respectivele blocuri, pentru care vor aloca aproape 1,5 milioane de lei.

De la jumatatea lunii februarie, cand primarul Barladului anunta ca, in sfarsit, investitia Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, judetul Vaslui, municipiul Barlad, Soseaua Puiesti nr. 1 a fost deblocata, nu s-a mai auzit nimic pana acum. Este vorba despre cele trei blocuri de locuinte ANL ce urmeaza sa fie construite la iesirea din Barlad, respectiv in Bariera Puiesti. La acel moment, Dumitru Boros spunea ca, in cateva zile, executantul lucrarilor, in speta Asocierea SC Consproiect M SRL Botosani SC Colosseum Print SRL Bihor SC Nord Proiect SA Botosani, urma sa inceapa efectiv organizarea de santier si ca, in prima faza, va demara proiectarea, preconizata sa dureze cel mult 8 luni, dupa care va trece la executia lucrarilor de constructie, care se va intinde pe alte 13 luni.

Desi nici pana la acest moment nu se stie nimic nou legat de acest subiect, vineri, 19 mai, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Barlad, cei 21 de alesi au aprobat un proiect de hotarare in stransa legatura cu investitia mult asteptata de tinerii pana in 35 de ani. Acesta vizeaza aprobarea documentatiei si indicatorilor tehnico-economici (etapa Proiect Tehnic) precum si a executiei obiectivului de investitii Zid de sprijin pentru locuinte ANL pe strada Bariera Puiesti nr. 1.

Avand in vedere contractul de proiectare si executie nr. 300/21.12.2017 incheiat intre Agentia Nationala pentru Locuinte si asocierea SC Consproiect M SRL Botosani SC Colosseum Print SRL Biharia SC Nord Proiect SA Botosani pentru proiectare si realizare a obiectivului de investitii, memoriul justificativ al proiectantului SC Nord Proiect SA Botosani, din care rezulta necesitatea ca inainte de trasarea lucrarilor si executia infrastructurii cladirilor propuse, sa se execute zidurile de sprijin care fac parte din sistematizarea terenului, in conformitate cu sarcinile asumate, UAT Barlad in calitate de beneficiar al acestei investitii are obligatia realizarii urmatoarelor investitii: asigurarea sprijinirilor asa cum rezulta din memoriul justificativ al proiectantului inainte de inceperea lucrarilor de constructie a locuintelor; asigurarea utilitatilor (electricitate, gaz, apa si canalizare cel tarziu la finbalizarea blocurilor); amenajarea verticala (alei, parcari, spatii verzi la finalizarea constructiei blocurilor, se arata in expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, se mentioneaza ca, pentru indeplinirea acestor obligatii, s-a realizat proiectul tehnic de executie pentru un zid de sprijin, pe baza planselor de amenajare a zonei din proiectul de executie a blocurilor. Iar acesta presupune executia zidului de sprijin propriu-zis alcatuit din 24 de tronsoane cu sase sectiuni tranversale diferite, insumand o lungime de 234,45 metri, cu inaltimi cuprinse intre 2,2 – 2,4 metri; filtru drenant din pietris si geotextil; mana curenta. Conform devizului general intocmit in aprilie de proiectantul SC Mabas SRL cu proiectantul de specialitate SC Geotehnis Comcept SRL, valoarea totala estimata pentru realizarea acestor lucrari se ridica la 1.484.847 lei cu TVA. Finantarea va fi asigurata de la bugetul local, iar proiectul va fi implementat in cursul anului 2019.

Asa cum a fost avizata de Agentia Nationala pentru Locuinte, investitia privind constructia celor trei blocuri prevede urmatorii indicatori tehnici: suprafata construita desfasurata – 9.505,92 mp, numarul de unitati locative propuse – 120 (sase tronsoane), repartizare pe tipuri de apartamente – garsoniere (60 de locuinte) si apartamente cu doua camere (60 de locuinte), regim de inaltime – subsol + parter + patru etaje. Termenul de executie a lucrarii este de doi ani, iar valoarea totala a investitiei (asa cum se arata in anuntul licitatiei) se ridica la 18.105.280 lei. Asa cum era de asteptat, licitatia a fost castigata de pretul cel mai mic oferit, in cazul de fata 15.347.000 lei.

De mentionat ca, in octombrie 2018, autoritatile locale au actualizat lista de prioritati pentru locuintele construite prin ANL pentru anul 2018. Daca, in martie, pe lista figurau 280 de solicitanti eligibili, la finele lui octombrie, consilierii locali au aprobat doar 204 de solicitanti, cei mai multi fiind eliminati ca urmare a faptului ca nu au raspuns adreselor autoritatilor locale de a-si actualiza dosarele depuse. Odata construite cele 120 de unitati locative, cele mai multe sanse de a primi repartitie le au barladenii care stau cu chirie intr-un spatiu locativ privat, cu o suprafata mai mica de 8 metri patrati, care sunt casatoriti si au copii. Multe puncte le mai aduce si daca solicitantul, un alt membru al familiei sau o persoana aflata in intretinere sufera de o boala pentru care necesita, potrivit legii, insotitor sau o camera in plus, dar si daca cererea pentru locuinta este veche de cativa ani. Nu in ultimul rand, se va tine cont si de ce studii a absolvit solicitantul sau de mediul din care provine, cei cu studii superioare, care provin din centre de plasament si au peste 18 ani avand cele mai mari sanse.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.