Finalele SuperLigii de Rugby, organizate, in premiera, la Barlad

La doi ani de cand Barladului i-a fost recunoscuta contributia la nivel national si international, primind titulatura Barlad, orasul rugby-ului, orasul cu peste 60 de ani de traditie a sportului cu balonul oval va gazdui, in premiera, finala mica si finala mare a SuperLigii, cea mai importanta competitie de rugby din Romania. Decizia a fost luata de conducerea Federatiei Romane de Rugby, iar evenimentul sportiv urmeaza sa aiba loc pe 25 mai. Pentru trofeu se vor bate CSM Stiinta Baia Mare si CSA Steaua Bucuresti, iar pentru medalia de bronz isi vor incerca norocul Timisoara Saracens si CSM Bucuresti.

In mai 2016 s-au implinit 60 de ani de cand, la Barlad, se practica rugby, si inca unul de calitate, si 30 de ani de cand Rulmentul Barlad a castigat, in 1986, prima Cupa a Romaniei. La manifestarile aniversare au luat parte singurul rugbist roman care a participat la cinci editii ale Cupei Mondiale, respectiv barladeanul Ovidiu Tonita, Haralambie Dumitras, presedintele de la acel moment al Federatiei Romane de Rugby (FRR), Lynn Howells, antrenorul nationalei, dar si foste mari glorii ale sportului cu balonul oval si sportivi barladeni care activeaza la echipe mari din tara.

Inca de atunci, Barladului i-a fost recunoscuta contributia majora avuta la dezvoltarea rugby-ului la nivel national si international, orasul rulmentilor fiind o adevarata pepiniera de talente in acest domeniu. Asa ca oficialii FRR au dorit sa rasplateasca, macar simbolic, contributia Barladului, ideea concretizandu-se in mai 2017 prin acordarea titlului Barlad, orasul rugbyului, placuta inscriptionata cu aceste cuvinte, amplasata la intrarea in Barlad dinspre Vaslui, fiind dezvelita in prezenta actualului presedinte al FRR, Alin Petrache, a secretarului general al FRR, Florin Matei, a primarului Dumitru Boros si a viceprimarului Roxana Miron-Feraru. Momentul a fost incarcat de emotie, intrucat Barladul este singurul din tara caruia i-a fost acordata o asemenea distinctie de catre o federatie sportiva. Si nu vorbim doar in ceea ce priveste rugby-ul, ci despre orice sport practicat, nicaieri in Romania nemai fiind declarat un oras al unui sport.

La un an de la acel moment, timp in care autoritatile locale au investit bani seriosi pentru reabilitarea si modernizarea bazei sportive de la Stadionul Rulmentul, aflata intr-o stare avansata de degradare, conducerea FRR mai aduce o veste buna pentru iubitorii de rugby din Barlad. In premiera, pe 25 mai, aici vor fi gazduite finala mica si finala mare a celei mai importante competitii rugbistice de la nivel national, respectiv SuperLiga, editia 2018-2019. Decizia a fost luata de Colegiul Director al FRR si vine ca o recunoastere a eforturilor depuse de administratia locala barladeana pentru sustinerea sportului cu balonul oval.Asa se face ca, peste doar cateva zile, la Barlad vor poposi cele mai bune patru formatii ale momentului, respectiv CSM Stiinta Baia Mare, Timisoara Saracens, CSM Bucuresti si CSA Steaua Bucuresti. Finala mare va fi disputata de la ora 15.30, de CSM Stiinta Baia Mare si CSA Steaua Bucuresti, in timp ce finala mica, programata la ora 11.00, se va juca intre Timisoara Saracens si CSM Bucuresti.

Oportunitatea organizarii acestor finale are ca fundament traditia pe care rugby-ul o are in aceasta zona, dezvoltarea continua si perspectivele pe care Barladul le etaleaza pe harta rugby-ului romanesc. Imbunatatirea infrastructurii, sustinerea autoritatilor publice locale si publicul cunoscator al acestui sport sunt elemente care creeaza premisele organizarii unui eveniment sportiv reusit. Va multumim pentru colaborare si speram ca impreuna sa oferim iubitorilor de rugby din Barlad momente memorabile in compania celor mai bune echipe de rugby din Romania, se arata intr-o adresa oficiala primita de la FRR.

Pentru ca evenimentul sportiv sa fie un succes, edilii Barladului au anuntat ca, pana atunci, lucrarile de reamenajare la Stadionul Rulmentul, demarate anul trecut, vor fi gata. Deja au fost reabilitate interioarele cladirii stadionului, birourile staff-ului, inclusiv cel al conducerii Clubului Sportiv de Drept Public Rugby Club Barlad, vestiarele si dusurile oaspetilor si gazdelor, vestiarele oficialilor si arbitrilor. De asemenea, s-au reabilitat holurile si a fost montata stolerie din termopan la toate incaperile. In plus, copertina stadionului o veritabila emblema a rugby-ului local a fost inlocuita.

In total, pentru interioarele stadionului s-a alocat suma de 163.000 lei, iar pentru copertina si banci pentru spectatori au fost cheltuiti 210.000 lei. Am investit intr-un sport cu traditie in oras si cu foarte mare priza la public. Din momentul in care municipiul Barlad a fost declarat Oras al Rugby-ului, am acordat o atentie aparte sustinerii acestui sport. Faptul ca, acum, Federatia ne-a ales in detrimentul municipiilor mari ale tarii sa organizeze in Barlad finalele SuperLigii ne onoreaza si ne demonstreaza ca am facut alegerea buna cand am decis sa sustinem rugby-ul local si sa investim in tinerii de valoare care continua sa activeze aici. Speram la o participare pe masura din partea publicului, mai ales ca la Barlad vor veni cei mai buni jucatori de rugby ai momentului, a declarat primarul Dumitru Boros.

De mentionat ca ambele finale ale SuperLigii vor fi televizate (TVR 1, TVR International si TVR Moldova), si ca, pe teren, vor evolua nu mai putin de 12 jucatori din Barlad, actualmente legitimati la cele patru formatii, inclusiv cunoscutul rugbist Ovidiu Tonita, titular la CSM Bucuresti.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.