Extinderea retelei de apa in Barlad, estimata la peste 53,3 milioane de lei fara TVA

0
828

Pentru ca, la primele doua licitatii de pe SICAP, nu a existat nicio firma interesata sa realizeze investitia ce vizeaza reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare din Barlad, consilierii locali au aprobat majorarea cofinantarii municipalitatii cu aproape 8,7 milioane de lei. Vorbim despre un proiect ce presupune conectarea la reteaua de apa potabila a orasului a inca 147 de strazi, alei si fundaturi din noua cartiere, precum si despre reabilitarea retelei pe alte zece strazi din oras si amenajarea a 11 statii de pompare a apei potabile, noua valoare a obiectivului de investitii ajungand la peste 53,3 milioane de lei fara TVA.

Intruniti intr-o sedinta extraordinara pe 7 mai, toti cei 21 de consilieri barladeni au avizat favorabil un proiect de hotarare ce viza „aprobarea valorii cofinantarii totale a lucrarilor aferente UAT Barlad in cadrul proiectului «Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare in aglomerarile Vaslui, Barlad, Husi si Negresti – judetul Vaslui». Cu atat mai mult cu cat, in sala se aflau si Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, si Gabriel Besleaga, directorul SC Aquavas SA – Sucursala Vaslui, care au oferit cateva lamuriri referitor la necesitatea majorarii respectivei cofinantari. Potrivit acestora, partea investitiei ce se refera strict la Barlad si a carei valoare a fost evaluata in 2013 la suma de 44.631.539 lei fara TVA, a ramas neschimbata pana acum, motiv pentru care nu a existat niciun constructor interesat la cele doua licitatii de pe SICAP (noul Sistem Electronic de Achizitii Publice) organizate in anul 2018.

In data de 5 decembrie 2016, Ministerul Fondurilor Europene – AM POIM si Aquavas SA au semnat contractul de finantare nr. 7 din 5.12.2016, avand ca obiect acordarea finantarii nerambursabile de catre AM POIM, pentru implementarea proiectului «Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare in aglomerarile Vaslui, Barlad, Husi si Negresti – judetul Vaslui», ce va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). Indicatorii investitiei pentru Proiectul Fazat au fost aprobati prin Decizia CE nr. C(2016) 8616 final din 13.12.2016. Iar aprobarea indicatorilor tehnico-economici si a valorii cofinantarii (1.689.245 lei fara TVA) s-a realizat prin Hotararea nr. 139/27.04.2017 a Consiliului Local Barlad. Retelele publice de apa si canalizare care fac obiectul contractului de executie lucrari «Retele de apa si canalizare, statii de pompare, statii de pompare apa uzata Barlad» sunt in proprietatea (pentru cele ce se vor reabilita) sau vor deveni proprietatea (pentru extinderi) municipiului Barlad”, se arata in expunerea de motive a proiectului aprobat cu unanimitate de voturi.

Procedura de atribuire a contractului a fost de doua ori anulata intrucat nu s-au depus oferte. Datorita cresterii preturilor materialelor, a manoperei si a indicilor de cost pentru lucrari de constructii, valoarea estimata de 44.631.539 lei fara TVA (la nivelul lui 2013) si aprobata prin contractul de finantare nr. 7 din 5.12.2016 este insuficienta pentru realizarea contractului. In plus, nu exista posibilitatea maririi valorii proiectului fazat cu fonduri alocate de catre Ministerul Fondurilor Europene si nici nu se pot reduce indicatorii fizici, astfel incat sa se reduca si valoarea contractului. Asadar, este necesara suplimentarea valorii contractului de executie a lucrarilor «Retele de apa si canalizare, statii de pompare, statii de pompare apa uzata Barlad» cu suma de 5.886.516 lei, la care se adauga TVA in valoare de 1.118.438 lei, cheltuieli neeligibile suportate din surse proprii ale Consiliului Local Barlad, astfel incat sa se creeze premisele depunerii de oferte la procedura de atribuire a contractului mentionat”, se mai precizeaza in expunerea de motive.

Astfel, din totalul de 8.694.199 lei ce urmeaza a fi alocati de la bugetul local, suma de 1.689.245 lei fara TVA (suma eligibila) reprezinta cofinantarea municipalitatii aprobata in aprilie 2017, iar suma de 5.886.516 lei, la care se adauga TVA in valoare de 1.118.438 lei (cheltuieli neeligibile), reprezinta valoarea suplimentara necesara realizarii investitiei. Astfel, noua valoare totala a obiectivului de investitii, dupa aceasta majorare a cofinantarii, se ridica la suma de 53.325.738 lei fara TVA.

Asa cum s-a stabilit in decembrie 2016, cand a fost semnat contractul, investitia va fi finantata cu fonduri nerambursabile de catre AM POIM, respectiv 85% din valoare este contributia Uniunii Europene, 13% a statului, iar 2% vor fi suportati de bugetul local al Barladului. Obiectivul proiectului este de a creste nivelul de colectare si epurare a apelor uzate urbane, precum si a gradului de asigurare a alimentarii cu apa a populatiei, rezultatul final asteptat fiind conectarea la sistemele de alimentare cu apa si canalizare a tuturor cetatenilor din Barlad.

Lucrarile la reteaua de apa potabila vor viza cartierele Centru, Tuguiata, Bariera Puiesti (Cotu Negru), Deal, Crang, Complex Scolar, Munteni, Podeni si Gara. Astfel, potrivit proiectului, reteaua de apa potabila va fi reabilitata pe zece strazi din oras, in speta Dragos Voda, Republicii, Stroe Belloescu, Vasile Lupu, Siret, General Naumescu, Nicolae Iorga, Transilvaniei, Victor Ion Popa si Decebal, insumand o lungime de 9.017 metri. De asemenea, reteaua va fi extinsa pe 147 de strazi, fundaturi si alei din cele noua cartiere, adica pe o lungime de 35.490 de metri. Nu in ultimul rand, vor fi amenajate 11 statii de pompare a apei potabile. Potrivit reprezentantilor primariei, in perioada imediat urmatoare, in cele noua cartiere enumerate mai sus vor fi montate panourile informative cu lista strazilor pe care se vor face lucrari.

In ceea ce priveste partea ce tine de sistemul de canalizare din proiect, lucrarile propuse a se realiza constau in: reabilitarea retelei pe o lungime de 9.854 de metri, inclusiv a racordurilor de pe aceasta lungime; extinderea retelei pe o lungime de 23.994 metri, pentru a se asigura o acoperire a serviciilor de colectare si epurare a apei uzate de 100%; montarea a cinci statii de pompare a apei uzate prevazute cu conducte de refulare cu o lungime totala de 1.106 metri, pentru a se asigura transferul apei uzate catre statia de epurare; reabilitarea a trei statii de pompare a apei uzate.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.