Educatia reduce saracia

0
335

Lipsa educatiei de calitate tine judetul Vaslui in saracie.

Statisticile Comisiei Europene picteaza un tablou sumbru pentru educatia din Romania. Tara noastra are unul dintre cele mai scazute procente din PIB alocate investitiilor pentru educatie fata de media Uniunii Europene (4,7%). Cele mai scazute alocari bugetare sunt pentru invatamantul prescolar si primar (0,7% din PIB) in comparatie cu media UE (1,5% din PIB), ceea ce are ca efect asigurarea unui start inegal in educatie al copiilor din Romania fata de cei din Uniunea Europeana.

Desi suntem membri UE de peste zece ani, accesarea insuficienta a fondurilor destinate dezvoltarii educatiei in judetul Vaslui si alocarile bugetare minime pentru investitii in scoli au facut ca judetul nostru sa persiste in saracie, subdezvoltare si limitarea accesului la educatie. In Vaslui, unul din doi copii este expus riscului de saracie si excluziune sociala ca efect direct al lipsei de investitii in scoala. Daca vorbim despre grupuri vulnerabile precum copiii de etnie roma sau cu parinti emigranti, riscul este mai ridicat.

Combaterea saraciei in randul copiilor si tinerilor prin securizarea accesului la educatie este o chestiune de drepturi fundamentale ale acestora garantate de Conventia ONU cu privire la drepturile copiilor, de aceea Alianta 2020 USR PLUS isi propune sa promoveze politici de crestere a standardelor europene comune in materie de educatie.

Iata ce vom face concret pentru educatia din Vaslui:

1) Alocarea de fonduri europene catre cresterea si securizarea accesului la educatie pentru copiii din familii nevoiase, decontarea costurilor de transport pentru toata perioada scolarizarii, reabilitarea unitatilor de cazare pentru elevii din scolile tehnice si de meserii care locuiesc la distanta.

2) Implementarea de programe de dezvoltare a infrastructurii necesare invatamantului vocational, tehnic si agricol, prin alocari de fonduri suplimentare.

3) Crearea unui fond special la nivelul Uniunii Europene pentru regiunile cu educatie deficitara astfel incat „nimeni sa nu ramana in urma”.

Judetul Vaslui poate scapa de saracie prin investitii majore in educatie numai daca votam pe 26 mai candidatii Aliantei 2020 USR PLUS.

MATERIAL DE PROPAGANDA ELECTORALA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.