E oficial: hingherii vasluieni vor captura si eutanasia maidanezii barladeni!

1
2265
  • In urma verificarii ofertelor depuse de ONG-ul barladean si asocierea formata dintr-o asociatie si doua firme vasluiene pentru delegarea prin concesiune a Serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan din oras, castigatoare a fost declarata asocierea din Vaslui. Asa se face ca, dupa ce consilierii locali au aprobat deja un proiect de hotarare in acest sens, iar primarul si reprezentantii legali ai asocierii vor semna contractul, hingherii vor incepe sa stranga si, ulterior, sa eutanasieze maidanezii de pe strazi.

Printre proiectele de pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Local Barlad de vineri, 17 mai, s-a regasit si unul ce a vizat „aprobarea atribuirii contractului de delegare a Serviciului public de gestionare a cainilor fara stapan din Barlad catre Asocierea Asociatia «Sprijina cainii» – SC Serv Vet Impex SRL – SC Serv Prodmed Impex SRL”. Iar initiativa a fost aprobata cu unanimitate de voturi dupa ce, in ultimele doua saptamani, ofertele depuse de Asociatia pentru Protectia Animalelor Fara Stapan din Barlad si asocierea vasluiana au fost verificate „la sange” de comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Primariei Barlad. Asta chiar daca abia inainte cu cateva minute de sedinta le-a fost inmanat respectivul proiect de hotarare celor 21 de consilieri, iar raportul de evaluare a ofertelor in baza caruia au trebuit sa-si dea votul a lipsit cu desavarsire de la mapa.

In orice caz, oferta hingherilor vasluieni a fost aleasa castigatoare, desi pretul propus a fost mai mare decat cel al ONG-ului barladean, adica 1.814.400 lei (fara TVA) fata de 1.407.600 lei (fara TVA). Iar redeventa anuala pe care o va plati asocierea vasluiana este de doar 2.000 de lei, in timp ce redeventa oferita de asociatia locala este de 5.000 de lei. Cum raportul de evaluare a ofertelor nu a fost facut public, e greu de inteles de ce o oferta mai putin avantajoasa pentru muncipalitate a fost desemnata castigatoare. Cu atat mai mult cu cat, in anuntul de concesionare a Serviciului publicat pe SICAP (noul Sistem Electronic de Achizitii Publice), se arata clar ca cel mai bun raport de calitate – pret sunt criteriile de atribuire. Adica nivelul redeventei anuale platite a contat in proportie de 30%, iar pretul propus de ofertant a contat in proportie de 70%. Iar in cazul de fata, cel mai bun raport de calitate – pret este cel oferit de ONG-ul barladean.

In alta ordine de idei, tarifele oferite de municipalitate pentru capturarea, transportarea, microciparea, hranirea, sterilizarea si eutanasierea cainilor fara stapan se ridica la 504 lei fara TVA / caine. In total, bugetul local va plati hingherilor vasluieni 1.814.400 lei (fara TVA) pentru urmatorii trei ani de concesiune. In acesti bani intra capturarea, transportarea, consultarea, trierea si adapostirea a cel putin 100 caini/lunar (80 lei/bucata), microciparea (25 lei/bucata), deparazitarea interna/externa (15 lei/bucata), vaccinarea antirabica (18 lei/bucata), sterilizarea maidanezilor (100 lei/mascul si 150 lei/femela), intretinerea si hranirea in adapost a cainilor timp de 14 zile (9 lei/bucata) si eutanasierea cainilor (90 lei/bucata).

Cele mai importante obligatii ale concesionaruui sunt: sa-si deschida punct de lucru in Barlad in termen de 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de concesiune; sa captureze, in intervalul 1-20 al fiecarei luni, minim 100 de maidanezi; sa organizeze campanii trimestriale de sterilizare gratuita a cainilor cu si fara stapan, in colaborare cu alte ONG-uri (minim 150 de sterilizari); sa furnizeze Consiliului Local informatiile solicitate si sa asigure accesul la toate informatiile necesare verificarii si evaluarii functionarii serviciului. Tot concesionarul e obligat sa tina un registru special vizat de medicul veterinar, care va contine date detaliate despre maidanezii capturati (ziua capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasierea, numarul de microcip, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile de incinerare etc.).

  • Adriana Susnea

1 COMENTARIU

  1. Gata,incepe macelul cainilor din Barlad? Omorarea lor nu e solutia ci sterilizarea.Toti cei care au caini si pisici trebuie sa fie obligati sa ii sterilizeze iar cei care abandoneaza animale sa fie amendati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.