Deputatul Daniel Olteanu (ALDE), apel la demnitate si echilibru, in asteptarea scrutinului electoral din 26 mai

1
409

«Unde este dezbaterea referitoare la coeziunea europeana? Unde este dezbaterea referitoare la abandonarea celui sarac de catre cel bogat?», a intrebat in plenul Parlamentului deputatul ALDE Daniel Olteanu, vicelider al Camerei, care a subliniat ca acestea sunt temele care ii preocupa pe vasluieni, si nu injuraturile zgomotoase ale unor «vuvuzele intolerante», care au acaparat spatiul public in ultima perioada.

Acuzand «discursul urii», care deturneaza atentia de la adevaratele prioritati ale momentului, Daniel Olteanu considera ca dezbaterile prilejuite de alegerile pentru Parlamentul European ar fi trebuit «sa sustina dialogul intre oameni cu idei diferite, dar acelasi scop», mai exact interesul comun pentru binele romanilor. Deputatul ALDE avertizeaza ca, in conditiile in care subiectul principal al discutiei este «cine injura mai tare, cine umileste mai mult si cine bruiaza mai puternic», romanii risca sa trimita la Bruxelles «europarlamentari cu temele nefacute», incapabili sa-si asume lupta pentru a reduce diferentele regionale si pentru a influenta dezvoltarea echilibrata a Romaniei.

In cadrul unei declaratii in plenul Parlamentului, Olteanu a aratat ca esentiala ramane preocuparea de a construi sanatos, in jurul unor teme care sa genereze solutii inclusiv pentru cea mai saraca regiune a tarii. In loc de «mult zgomot» si «manipulare grosolana», atrage atentia deputatul ALDE, e nevoie de «calm si seriozitate», pentru a putea duce la indeplinire obiective majore, cum sunt investitiile cu fonduri europene in stanga Siretului si atragerea acasa a vasluienilor plecati, cu zecile de mii, sa munceasca peste hotare.

«Constat, in plina campanie electorala, ca spatiul public a fost ocupat in ultimele saptamani de un ingrozitor discurs al urii. Vreau sa va reamintesc, dragi romani, ca alegerile pentru Parlamentul European sunt despre modul in care idei, principii si, nu in ultimul rand, miliarde de euro, vor influenta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Cineva pare ca a avut interes sa mute discutia de la ceea ce e important la o tema dezgustatoare, si asa am ajuns sa ne preocupe cine injura mai tare, cine umileste mai mult, cine bruiaza mai puternic. Puntea interesului comun pentru binele romanilor, care ar fi trebuit sa sustina dialogul intre oameni cu idei diferite, dar acelasi scop, a devenit o granita delimitata de un tarc sau de un gard. In aceste conditii, preocupate sa omoare capra vecinului, fara a mai astepta sa vada daca are vreo vina sau nu, aceste vuvuzele intolerante, care acopera orice indemn la calm si seriozitate, vor determina, prin zgomotul pe care il fac, sa trimitem la Bruxelles europarlamentari cu temele nefacute, departe de ceea ce ar trebui sa-i intereseze in mod real. Unde este, stimati colegi, dezbaterea referitoare la coeziunea europeana? Unde este dezbaterea referitoare la abandonarea celui sarac de catre cel bogat? Pentru ca asta ne intereseaza pe noi in Moldova, la Vaslui», a spus Daniel Olteanu.

Deputatul ALDE a atras atentia ca politicienii care vor doar sa bifeze puncte electorale, dar omit din vedere realitatile si dorintele celor care i-au ales sa-i reprezinte, nu vor avea rezultate in Parlamentul European si nici nu vor aduce bunastarea in stanga Siretului. «O competitie a injuraturilor si a umilirii celor saraci nu-i aduce acasa pe cei peste 100.000 de vasluieni plecati la munca in strainatate si nici nu aduce in estul Siretului investitiile majore cu fonduri europene, care trebuie transformate in obiectiv la Bruxelles. Ce facem cu cea mai saraca regiune a tarii? Nu stim! Sa moara adversarul si mai vedem! Nu este o prioritate ce punem in loc, nu este o prioritate sa construim sanatos, conteaza numai si numai sa vedem un adversar, eventual un anumit cetatean, mort si ingropat! Ca om care bate la pas saptamanal judetul, refuz aceasta manipulare grosolana. Nimeni, in niciun sat, in niciun targ si pe nicio strada nu ma intreaba pe cine am mai injurat in ultima saptamana sau cui ii doresc puscaria in ultima vreme. Toti oamenii ma intreaba, insa, „ce vesti mai aveti pentru noi?”, „cand se rezolva cu cabinetul medicului de familie?”, „cand vom scurta cu cateva ore drumul cand venim acasa din Italia?”, „in ce faza e autostrada spre Albita?”. Din pacate pentru vasluieni, multi politicieni si vuvuzelele lor considera ca nu aceste teme, ambalate in obiective care sa reduca decalajele de dezvoltare, trebuie duse in Parlamentul European. Acestia sunt politicienii care, imbracati intr-o blana placuta la prima vedere, isi anunta naravul de a uita, din nou, ca nu asa apare bunastarea nici in stanga Siretului, nici in alte zone. A injura acum pentru un punct electoral in plus e simplu si este solutia oamenilor mici. A construi temeinic si a avea in vedere realitatile si dorintele celor de acasa reprezinta, insa, un obiectiv la care nu voi renunta cu niciun pret electoral», a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.