Deja-vu venetian: strazile Barladului, acoperite de ape!

Vineri dupa amiaza, o ploaie torentiala care a durat mai putin de o jumatate de ora a transformat Barladul intr-o noua Venetie, iar strazile, in canale navigabile. Din nou! Cu deosebirea ca aici se circula pe jos sau cu masina, nu cu barca, desi mai utila ar fi cea din urma. Cel putin pe unele strazi din oras unde, ca la fiecare ploaie mai zdravana, canalizarea pluviala nu a facut fata, iar apa ajungea si pana la genunchi. Asa se face ca mai multe curti ale gospodariilor din cartierele de case, dar si scari de bloc din zonele joase ale Barladului s-au inundat. Ca de fiecare data, cele mai afectate strazi au fost Primaverii, George Enescu, Varariei, Carpati, Hotin, Alexandru Sahia, dar si alte cateva strazi din centrul si sudul orasului, inclusiv Bulevardul Republicii in zona Confectii si Bulevardul Epureanu. In unele cazuri, a fost nevoie de interventia pompierilor pentru a scoate apa si malul cu ajutorul motopompelor. Iar in unele zone din oras, locuitorii au fost uimiti sa vada ca a plouat cu grindina cu dimensiuni de 10-20 milimetri.

Detasamentul Barlad intervine in localitate pentru evacuarea apei dintr-o casa situata pe str. Aleea Crangului, nr. 147, in apropiere de Scoala Gimnaziala Stroe S. Belloescu. Apa a refulat dintr-un canal colector si a inundat curtea si doua dintre camerele locuintei, in interiorul casei apa avand 30-40 centimetri. S-a intervenit cu o autospeciala cu apa si spuma si o motopompa, au precizat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui vineri, 24 mai, in jurul orei 15.00.

In timp ce unii copii s-au balacit de placere sau de nevoie in apa pana la genunchi, adultii, atat pietoni cat mai ales soferi, ii injurau de mama focului pe cei din fruntea Barladului care au dat bani pe bancute si gradene cu flori, dar au platit lucrari de mantuiala cand a venit vorba de canalizarea menajera si pluviala din oras. Si pe buna dreptate! Oamenii sunt indignati ca platesc taxe si impozite de oras, insa atunci cand ploua mai tare, dupa ce apa se retrage si ramane doar malul, strazile pe care locuiesc se transforma in adevarate ulite de tara. Unii dintre ei au postat fotografii si filmulete pe retelele de socializare, dorind sa arate lumii intregi cum se circula in astfel de momente in Barlad si cat de sus ajunge apa la masinile parcate sau la cele ale caror soferi curajosi se avanta in valuri.

Un vasluian a murit pentru ca ambulanta a ramas blocata in noroi

Pompierii din cadrul ISU Podul Inalt Vaslui au intervenit, sambata dimineata, cu o senilata pentru a ajuta un barbat de 51 de ani, din satul Albesti, comuna Delesti, inconstient, dupa ce ambulanta cu medic a ramas blocata in aluviunile ajunse pe drum in urma ploilor puternice cazute in ultimele ore. In cele din urma, medicul a ajuns la pacient cu ajutorul unei masini de teren, pusa la dispozitie de autoritatile locale, insa nu a mai putut face nimic pentru barbat. Reprezentatii ISU au trimis si un camion la fata locului, pentru a scoate ambulanta TIM din noroi. Autoritatile locale s-au mobilizat si ele punand la dispozitie un buldoexcavator pentru a curata drumul si a scoate ambulanta. Doamna doctor a ajuns in cele din urma la pacient cu un autoturism de teren pus la dispozitie prin intermediul autoritatilor locale, au aratat reprezentantii ISU.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.