Daniel Olteanu (ALDE): «De ce vor „Salvatorii Romaniei” sa exporte imediat resursele naturale ale tarii noastre?»

1
408

Adevaratii adversari ai Romaniei, de pe plan intern si extern, sunt cei care doresc sa exportam rapid resursele noastre naturale, si mai ales pe cele brute, pentru a fi ulterior expusi intereselor straine, private si de stat”. Aceasta este concluzia deputatului Daniel Olteanu, vicelider ALDE la Camera, care trage un semnal de alarma cu privire la interesele reale ale politicienilor ce se autoproclama salvatori ai Romaniei.

Daniel Olteanu a facut referire la declaratiile recente ale unui lider al USR, candidat la alegerile europarlamentare din acest an, care, vorbind despre investitiile in gazoductul BRUA, s-a aratat ingrijorat ca tara noastra nu va reusi sa exporte gaz natural la un volum de 0,75 miliarde m3/an, sustinand, in context, necesitatea exploatarii mai rapide a resurselor de la Marea Neagra.

Deputatul ALDE afirma ca prioritatea oricarui parlamentar responsabil trebuie sa fie exploatarea in beneficiul romanilor a resurselor de gaze de la Marea Neagra, nicidecum exportul imediat al gazelor noastre naturale, in avantajul altora. In cadrul unei declaratii sustinute in Plenul Parlamentului, Daniel Olteanu a cerut responsabililor guvernamentali sa accelereze procesul de extindere a retelelor de distributie a gazelor naturale pe plan intern. Totodata, deputatul ALDE a solicitat initierea rapida a unui dialog intre Guvern si companiile romanesti din industriile consumatoare de gaze, in urma caruia sa fie identificate acele modalitati de valorificare superioara a rezervelor de gaze naturale pe care le are Romania, in beneficiul populatiei si al industriei romanesti. Olteanu subliniaza ca este in interesul Romaniei sa exporte produse finite cu valoare adaugata ridicata, si nu materie prima, asa cum isi doresc unii liderii USR care vor sa reprezinte tara noastra la Bruxelles.

«Banuiam de ceva vreme, iar incet-incet am si confirmarea ca interesele din jurul lipsirii Romaniei de gazele naturale romanesti sunt foarte mari si beneficiaza si de un sprijin politic. Ultimul exemplu a venit zilele trecute, din partea unui lider al USR, aflat si in fruntea listei la europarlamentare, care, vorbind despre investitiile in gazoductul BRUA, de altfel necesare si utile, isi manifesta ingrijorarea ca Romania nu va reusi sa exporte sau intarzie sa exporte gaz natural la un volum de 0,75 miliarde m3/an, mentionand, in context, si necesitatea exploatarii mai rapide a resurselor noastre de la Marea Neagra. De ce sa facem o prioritate din exportul gazelor noastre naturale, in beneficiul altora? Exploatarea in beneficiul romanilor a resurselor de gaze de la Marea Neagra, da, este o prioritate, dar amintiti-mi, va rog, cand am fost obligati si de ce am fi obligati sa facem o prioritate din exportul gazelor noastre naturale, in beneficiul altora? Prioritara pentru mine, ca parlamentar roman, este exploatarea resurselor noastre naturale si procesarea lor interna, identificarea acelor modalitati de valorificare superioara a rezervelor de gaze naturale pe care le avem, extinderea rapida a retelelor de distributie la nivel national, in beneficiul populatiei si al industriei romanesti. Faptul ca, pentru un cap de lista al USR la europarlamentare, prioritar este exportul resurselor noastre naturale, fapt subliniat printr-un atac la adresa ministrului Economiei, ma face sa ma intreb ce interese sunt in spatele candidatilor la europarlamentare ai acestui partid. Cine are interesul ca Romania sa-si exporte masiv resursele de gaze naturale, in loc sa le utilizeze intern, in beneficiul populatiei si al sustinerii industriei autohtone?», a declarat Daniel Olteanu.

Deputatul ALDE a avertizat ca dorinta unor lideri USR de a exporta masiv si direct resursele naturale de gaze ale Romaniei pune in pericol prosperitatea generatiilor viitoare. «Sunt convins ca adevaratii adversari ai Romaniei, de pe plan intern si extern, sunt cei care doresc sa exportam rapid resursele noastre naturale, si mai ales pe cele brute, pentru a fi ulterior expusi intereselor straine, private si de stat. Faptul ca aceste interese straine isi gasesc adepti la varful listei USR pentru europarlamentare este un semnal de alarma, pentru ca, prin exportul masiv si direct al resurselor naturale de gaze, subminam viitorul copiilor nostri. Pentru ca mi-a devenit clar care sunt interesele politice ale unora in acest domeniu, solicit responsabililor guvernamentali accelerarea procesului de extindere a retelelor de distributie a gazelor naturale pe plan intern. Va reamintesc ca, acum mai bine de un an, am solicitat includerea in PNDL a posibilitatii de extindere a acestor retele in orase si sate. De asemenea, solicit initierea rapida a unui dialog intre Guvern si companiile romanesti din industriile consumatoare de gaze, pentru a identifica acele modalitati de procesare si valorificare superioara a gazelor naturale pe plan intern, pentru a exporta produse finite cu valoare adaugata ridicata, si nu materie prima, asa cum vor unii lideri USR care isi doresc sa devina europarlamentari», a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.