Cu bani de la UE, Barladul si 14 comune din judet vor avea wi-fi in spatii publice

Doar 15 din cele 250 de localitati din Romania, care s-au inscris intre 4-5 aprilie pe portalul www.wifi4eu.eu si care vor primi cate 15.000 de euro de la UE pentru introducerea internetului wireless in spatii publice, sunt din judetul Vaslui. Este vorba despre municipiul Barlad si alte 14 comune. La Barlad, vor fi create noua astfel de hotspot-uri, insa abia de-acum urmeaza sa se stabileasca zonele din oras cu cel mai intens trafic pietonal in care vor fi amenajate.

Miercuri, 15 mai, Comisia Europeana a dat publicitatii lista celor 3.400 de municipalitati de la nivel european care au castigat cate un bon valoric in valoare de 15.000 de euro in cadrul programului WiFi4EU, ce isi propune sa finanteze introducerea internetului wireless in locuri publice. Asa cum a fost gandita de Comisia Europeana, finantarea va fi oferita sub forma de vouchere, ce urmeaza sa fie folosite pentru achizitionarea echipamentelor pentru spot-urile Wi-Fi publice in locuri precum parcuri, piete, muzee, spitale, etc. Asa cum au anuntat oficialii Comisiei Europene in urma cu cateva zile, mai mult de 10.000 de municipalitati din Uniunea Europeana, dar si din Islanda si Norvegia, s-au inscris intre 4-5 aprilie pe portalul www.wifi4eu.eu, insa doar 3.400 de localitati au fost declarate castigatoare. Cele care nu se afla pe lista beneficiarelor de vouchere pot sa se inscrie, din nou, la un nou apel al programului WiFi4EU, ce va fi lansat spre finele lui 2019. Bugetul total aprobat la nivel european pentru acest apel se ridica la suma de 51.000.000 de euro.

La nivel national, au fost declarate castigatoare 250 de localitati din toata tara, judetul Vaslui avand doar 15 UAT-uri ce vor primi cate 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless, respectiv municipiul Barlad si inca 14 comune. Acestea sunt: Bacesti (sate componente Bacesti, Armaseni, Babusa, Paltinis, Tibanestii-Buhlii, Vovriesti), Balteni (sate Balteni, Balteni-Deal, Chetresti), Cozmesti (sate Balesti, Cozmesti, Fastaci, Hordilesti), Dodesti (sate Dodesti, Urdesti), Drinceni (sate Ghermanesti, Albita, Baile Dranceni, Dranceni, Risesti, Soparleni), Epureni (sate Epureni, Barlalesti, Bursuci, Horga), Feresti (sat Feresti), Hoceni (sate Hoceni, Barbosi, Deleni, Oteleni, Rediu, Siscani, Tomsa), Iana (sate Iana, Halaresti, Recea, Silistea, Vadurile), Ibanesti (sate Ibanesti, Manzati, Putu Olarului), Muntenii de Jos (sate Muntenii de Jos, Bacaoani, Manjesti, Secuia), Suletea (sate Suletea, Fedesti, Jigalia, Rascani), Vetrisoaia (sate Vetrisoaia, Bumbata) si Zorleni (sate Zorleni, Dealu Mare, Popeni, Simila). Evident, astfel de puncte cu acces gratuit la internet wireless nu vor fi amenajate in fiecare sat din cele 14 comune, ci doar in anumite spatii publice. Insa la Barlad, reprezentantii primariei au anuntat ca, desi la acest moment nu se stie zonele unde vor fi create astfel de hotspot-uri, cert este ca vor fi amenajate noua, in zonele cele mai intens circulate din oras.

Acum, localitatile castigatoare sunt asteptate sa semneze, prin intermediul portalului WiFi4EU, un acord de colaborare cu Innovation and Networks Executive Agency (INEA), agentia din cadrul Comisiei Europene ce se ocupa cu implementarea acestui program. Desi s-a ghidat dupa principiul primul venit, primul servit, programul a asigurat cel putin 15 bonuri valorice si cel mult 510 bonuri valorice pentru fiecare tara.

De mentionat ca primul apel pentru inscrierea proiectelelor in programul WiFi4EU a fost lansat in noiembrie 2018, cand s-au oferit vouchere unui numar de 2.800 de primarii din UE, dintre care 224 din Romania. Atunci, judetul Vaslui a avut patru comune beneficiare (Alexandru Vlahuta, Bunesti- Averesti, Falciu si Danesti). Iar acesta este al doilea apel. In total, bugetul alocat acestui program se ridica la 120 milioane de euro, fondurile urmand sa fie cheltuite de beneficiari inclusiv in anul 2020.

Adriana Susnea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.