Bugetul Primariei Vaslui, afectat de cresterea salariului minim in constructii

0
426

Fix un milion de lei va trebui sa aloce municipalitatea din bugetul pe acest an pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de cresterea salariului minim in domeniul constructiilor, pentru doar cinci proiecte aproape finalizate. In eventualitatea asteptata in care vor fi aprobate unele proiecte cu finantare nerambursabila europeana sau guvernamentala, conducerea Primariei va fi nevoita sa dramuiasca foarte bine orice banut si chiar sa amane unele planuri.

La inceputul anului 2019 a intrat in vigoare OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, masuri intre care se numara si cresterea, la 3.000 de lei, a salariului minim in domeniul constructiilor. Asa cum era de asteptat, aceasta majorare salariala a avut impact si asupra costului cu manopera pentru realizarea unor obiective de interes public, indiferent ca aceste obiective urmau sa fie realizate cu fonduri nerambursabile sau cu fonduri de la bugetul local. Diferenta de costuri, deloc neglijabila, la care se adauga si plata cotei aferente catre Inspectoratul de Stat in Constructii pentru valorile respective, nu este deloc de neglijat si trebuie acoperita din bugetul local. Numai in cazul a cinci investitii derulate de municipalitatea vasluiana, sumele respective se ridica la un milion de lei, adica circa 3,7% din totalul investitiilor. Cea mai mare cheltuiala suplimentara, 800.000 lei, se refera la proiectul “Amenajare platforma Bazar si targ auto”, in curs de implemetare pe strada Decebal, proiect in valoare de 21,5 milioane si care, teoretic, ar trebui sa fie gata undeva in luna septembrie a acestui an. Si pentru finalizarea lucrarilor de sistematizare pe verticala si reabilitare a elementelor arhitecturale cuprinse intre strada Costache Negri si strada Husului, respectiv din zona fostei Sinagogi din centrul orasului, majorarea salariilor constructorilor va scoate suplimentar din bugetul Primariei alti 150.000 lei, pe langa cei aproape 3 milioane de lei, la cat era estimat initial costul lucrarilor. Sume mult mai mici, in functie de stadiul de executie a lucrarilor, urmeaza a fi alocate pentru alte trei proiecte, care ar urma sa fie finalizate cat de curand. Astfel, reasfaltarea unor strazi din cartierul Gara IV va costa in plus 15.000 lei, fata de cei 2,118 milioane lei, alocati initial de municipalitate, in timp ce schimbarea acoperisului Scolii Gimnaziale „Constantin Motas„ va costa 335.000 lei, fata de 325.000 lei, suma alocata din buget la inceputul anului. La fel, in cazul schimbarii acoperisurilor cladirii principale si salii de sport a Liceului Teoretic „Emil Racovita”, bugetul Primariei trebuie sa acopere o suplimentare de costuri de 25.000 lei, in conditiile in care pentru intreaga lucrare fusese prevazuta suma de 500.000 lei.

Si cand te gandesti ca aceste sume, pe care consilierii municipali au fost nevoiti sa le aprobe, sunt „mizilicuri” pe langa costurile suplimentare ale unor proiecte de mai mare anvergura, cu finantare nerambursabila din diverse surse, inclusiv prin Programul Operational Regional POR 2014 – 2020, a caror implementare ar urma sa inceapa in viitorul apropiat. De exemplu, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de realizare a depoului pentru transportul public in comun din municipiul Vaslui prevedeau initial o valoare totala de 7,5 milioane euro, pentru proiectul de reconfigurare a nodului de circulatie rutiera din Crucea Garii, cu completarea sistemului de spatii pietonale din zona, a fost luata in calcul suma de 4,8 milioane euro, in timp ce Programul multi-anual de reabilitare si modernizare a retelei de strazi orasenesti din municipiul Vaslui, ce urmeaza a fi realizat din fonduri de la bugetul local, era prevazuta suma de 15 milioane euro! Ce sa mai spunem de constructia de locuinte ANL – 5 milioane euro, de ambitiosul proiect de extindere si reabilitare a Spitalului

Vechi, cu finantare PNDL si de la bugetul de stat, investitie care ar fi trebuit sa coste 18 milioane de euro, proiecte pentru care, deja, au fost deja facute solicitarile in vederea obtinerii de finantare nerambursabila!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.