Bugetul judetului, adoptat fara (prea mari) probleme

Sedinta Consiliului Judetean in care s-a adoptat bugetul judetului Vaslui pentru anul 2019 a decurs mai calm decat ne-am fi asteptat, cu atat mai mult cu cat mai fost subiecte altadata sensibile, iar amendamentele propuse de consilierii liberali au fost respinse inca din sedintele pe comisii de specialitate. Chiar daca unele propuneri facute in plen au avut aceeasi soarta, si cu observatia ca proiectul de buget nu ar fi fost supus dezbaterii publice, asa cum prevede legea, liberalii au facut totusi o opozitie constructiva, in final abtinandu-se de la vot. Cu o singura exceptie: consilierul Dan Cain, aflat in conflict cu conducerea Organizatiei judetene PNL, dupa ce a fost exclus din partid.

Sedinta de marti, 23 aprilie, a CJ Vaslui a decurs intr-o atmosfera calma, presarata doar de unele ironii de o parte si de alta. In final, toate cele 20 de puncte de pe ordinea de zi, incluzand proiectul bugetului judetului si cele ale institutiilor din subordinea CJ, sau al repartitiei unor sume din rezerva bugetara pentru comune aflate in dificultate bugetara, fiind aprobate de larga majoritate a consilierilor PSD si ALDE. Consilierii liberali au facut o opozitie constructiva, facand unele observatii sau cerand lamuriri in general tehnice si, chiar daca explicatiile primite i-au satisfacut, au preferat sa se abtina de la vot, cu atat mai mult cu cat voturile lor negative oricum nu puteau duce la respingerea vreunui proiect de pe ordinea de zi. De exemplu, cand a fost vorba de propunerea de alocare a 4,3 milioane lei unui numar de 13 comune care se confrunta cu mari dificultati financiare in asigurarea functionarii primariei si platii asistentei sociale, consilierul liberal Gheorghe Veziteu a propus un amendament in care sa se distribuie bani si celorlalte UAT-uri. La sedinta anterioara, odata cu constituirea rezervei financiare la dispozitia CJ pentru echilibrarea bugetelor locale, in suma totala de aproape 28,5 milioane lei, ati anuntat ca acesti bani vor fi distribuiti abia in a doua parte a anului celor care se vor gasi atunci in dificultate financiara. Iata ca deja v-ati modificat parerea! In consecinta, propun sa dam bani si la celelalte comune si orase, care, si ele, ar avea nevoie. Concret, propun ca un sfert din suma sa ramana la dispozitia CJ, pentru o viitoare distribuire, iar restul sa-i impartim acum. Mai mult, propun si un algoritm fara legatura cu factorul politic, pentru impartirea banilor, respectiv in functie de suprafata si numarul de locuitori ale fiecarui UAT, a cerut Gheorghe Veziteu. Replica a venit din partea presedintelui CJ, Dumitru Buzatu, care a explicat ca bugetul celor 13 comune care au solicitat sprijin financiar practic nu acopera nici macar cheltuielile cu asistenta sociala impreuna cu cele de functionare, in special cheltuielile de personal. Practic, fara acest ajutor urgent, comunele Alexandru Vlahuta, Arsura, Balteni, Ciocani, Dodesti, Fruntiseni, Gagesti, Pogonesti, Tanacu si Vulturesti ar ajunge in curand in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea, bugetele lor fiind inca de la inceput deficitare. Restul UAT-urilor ar putea, la randu-le, beneficia de ajutor din partea noastra, insa pentru a implementa proiecte, nu pentru a-i cheltui aiurea, cu zilele ale satului sau alte activitati, a declarat Dumitru Buzatu. Amendamentul propus de consilierul liberal nu a intrunit majoritatea, fiind votat doar de opozitie, astfel ca, in replica, liberalii s-au abtinut de la votarea proiectului de hotarare privind repartizarea pe unitatile administrativ-teritoriale ale judetului Vaslui a fondului aflat la dispozitia Consiliului Judetean Vaslui din impozitul pe venit, pe anul 2019.

Au urmat apoi discutiile pe marginea felului in care se va utiliza excedentul bugetar de la sfarsitul anului trecut, excedent in suma de 47,831 milioane lei. Conducerea bugetului a propus ca excedentul sa fie folosit la capitolul dezvoltare, pentru implementarea tuturor proiectelor de infrastrcutura propuse, in timp ce opozitia ar fi dorit ca banii sa fie folositi exclusiv la capitolul transporturi, pentru asfaltarea drumurilor judetene in special ale celor din pamant. E inadmisibil ca in secolul XXI judetul Vaslui sa mai aiba peste 400 de kilometri de drumuri judetene neasfaltate, din care circa 140 de kilometri, drumuri din pamant. Daca tot exista acest excedent, de ce sa nu-l folosim pentru a crea locuitorilor judetului conditii normale de circulatie?, a intrebat consilierul liberal Simona Polak. O buna parte din aceste drumuri din pamant sunt deja cuprinse in proiectele de infrastructura, inclusiv portiuni care se vor regasi pe parcursul drumului judetean strategic Barlad – Laza – Codaesti, si vor fi asfaltate in viitorul apropiat. Restul portiunilor sunt in general drumuri putin circulate, care sunt si ele in atentia noastra si care, in prima faza, vor fi pietruite, urmand ca noi sa intocmim noi poiecte si sa incercam sa accesam fonduri externe pentru asfaltarea lor, a fost raspunsul vicepresedintelui Ciprian Trifan. Propunerea liberalilor a fost respinsa, si in consecinta, opozitia s-a abtinut inca o data de la votarea proeictului de hotarare propus de conducerea bugetului.

La fel s-a intamplat in cazul proiectului privind bugetul judetului pentru anul 2019: dupa ce liberalii au reprosat initiatorului, conducerea CJ, ca nu a supus proiectul, dezbaterii publice, asa cum era normal si legal, Gheorghe Veziteu a cerut lamuriri cu privire la fondul de rezerva aflat la dispozitia presedintelui CJ, in suma de 500.000 lei. Sunt bani care pot fi folositi in caz de extrema urgenta tot pentru ajutorarea UAT-urilor aflate in dificultate financiara, un fel de bani pentru zile negre, iar acest fond de rezerva si-a dovedit utilitatea in anii trecuti, cand am putut, chiar cu acordul dumneavoastra, al consilierilor liberali, sa ajutam acolo unde a fost neaparata nevoie, a explicat Dumitru Buzatu.

Chiar daca au fost satisfacuti de explicatiile primite, consilierii liberali au procedat la fel ca la proiectele de hotarare anterioare: s-au abtinut de la vot!

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Drumuri judetene putin circulate nu ar fi daca s-ar asfalta . Ne rupem masinile pe drumul judetean 242 B (comuna Malusteni) , acum sunt gropi si denivelari am fost de Pasti la Manastirea Bujoreni . Sunt drumuri ca pe timpul Dacilor . Va rugam asfaltati anul acesta drumurile judetene DJ 242 B (comuna Malusteni) si DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) cei din judetul Galati au asfaltat , vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat de 28 ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … Cred ca trebuie tineri la conducerea partidelor si tot tineri sa fie trecuti pe listele eligibile la viitoarele alegeri dar si in posturi la deconcentrate (unde sunt platiti bine din bani nostri publici) , luati exemplu bun la Galati unde tanarul domn Costel Fotea este presedinte PSD pe judet si presedinte al Consiliului Judetean Galati care in 3 ani a asfaltat si asfalteaza foarte multe drumuri judetene , in judetul Vaslui se va turna piatra si se vor asfalta in viitorrrrrr dupa ce se vor face proiecte …. Trebuie schimbari !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.