Barladenii, instruiti pentru acordarea primului ajutor de Caravana SMURD „Fii pregatit!”

0
684

Sambata, timp de cateva ore, Caravana SMURD „Fii pregatit!” va poposi in fata Primariei Barlad, unde un centru de formare mobil va organiza cursuri de instruire a populatiei pentru acordarea de prim ajutor in situatii de urgenta.

Acesta este al patrulea an in care Caravana SMURD „Fii pregatit!”, un proiect al Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), derulat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si sustinut de Fundatia pentru SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare), cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania, organizeaza cursuri de instruire pentru acordarea primului ajutor in situatii de urgenta la nivelul intregii tari.

In acest week-end, a venit randul judetului Vaslui sa se afle in atentie, caravana urmand sa poposeasca la Barlad sambata, 18 mai, iar la Negresti, duminica, 19 mai (vis-a-vis de primarie). Astfel, timp de sase ore, mai exact in intervalul orar 10.00-18.00, centrul mobil construit special pe structura unui tir, ce dispune de o sala de scolarizare cu o capacitate de 40 de persoane, dotat cu toate echipamentele medicale si de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficienta a cursantilor in cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor, se va afla in fata Primariei Barlad.

Cei care doresc sa participe la cursurile organizate in Caravana «Fii pregatit!» se pot inscrie pe pagina de internet a Fundatiei pentru SMURD – http://fundatiapentrusmurd.ro/centrul-mobil-de-instruire-smurd, unde se gaseste si calendarul deplasarilor pana in luna decembrie. Cursurile oferite in cadrul caravanei vor include si prezentarea principalelor dezastre naturale ce pot afecta Romania, in speta cutremure, inundatii, incendii, precum si modul in care populatia se poate pregati pentrua le face fata. Participantii vor putea urmari filme realizate de DSU si IGSU, iar cursul va contine si o parte practica interactiva, in care vor fi prezentate masurile de prim-ajutor de catre un paramedic SMURD, precum si demonstratii de stingere a incendiilor”, ne-au precizat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Vaslui.

Dupa opririle din Barlad si Negresti, Caravana SMURD „Fii pregatit” va ajunge la Calarasi (25 mai), Oltenita (26 mai), Bucuresti (1-2 iunie), Miercurea Ciuc (8 iunie), Odorheiu Secuiesc (9 iunie), Blaj (15 iunie) si Sebes (16 iunie).

Dezastrele afecteaza toate segmentele de populatie, dar nu pe toata lumea in mod egal. UNICEF estimeaza ca, in jur de 50-60 % dintre cei afectati de un dezastru sunt copii. Este important ca aceasta campanie sa se adreseze in principal copiilor, deoarece acestia isi pot influenta in mod pozitiv parintii prin ceea ce invata. Studiile au aratat ca un copil care a trecut printr-un astfel de program educativ este mai putin afectat in cazul in care traieste pe viu un dezastru”, a declarat subsecretarul de stat Raed Arafat, seful DSU.

In primii trei ani de la lansare, carvana a parcurs peste 50.000 de kilometri si a ajuns in 115 localitati. Peste 300 de voluntari, paramedici si formatori IGSU au participat activ la instruirea a peste 30.000 de persoane, in cadrul a circa 1.500 de sesiuni de instruire. Numarul total al beneficiarilor se ridica la peste 140.000 de persoane, care acum sunt informate si stiu sa reactioneze mai bine in fata unei situatii de urgenta.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.