ABA Prut-Barlad si SGA Vaslui, interventii in punctele critice din judet

0
508

Peste 50 de angajati ai Sistemului de Gospodarirea Apelor (SGA) Vaslui si ai Adminstratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad au intervenit pentru a diminua efectele inundatiilor din zonele afectate ale judetului Vaslui. Patru comune – Todiresti, Bacesti, Dragomiresti si Voinesti – si 15 localitati au fost afectate de revarsarea raurilor, ca urmare a precipitatiilor abundente si a cresterilor nivelurilor cotelor de aparare.

Astfel, s-a intervenit in aval de Podul CF din localitatea Buhaiesti, pentru suprainaltarea digului raului Buhaiesti, pe malul drept, pe o lungime de 100 m, pentru a se evita deversarea apei peste dig. In aceeasi zona, angajatii au actionat cu saci si pentru stoparea infiltratiilor aparute prin digul raului Barlad. Totodata, marti, echipele au intervenit, in aval de satul Poiana, pentru etansarea unei subtraversari a digului raului Barlad, pe malul drept. Personalul ABA Prut-Barlad si SGA Vaslui a mai intervenit si la nodul hidrotehnic Delea, pentru etansarea subtraversarii. In aceste actiuni s-au utilizat peste 650 de saci cu nisip, peste 200 mp de geotextile si 3 motopompe.

Ultimul raport al evenimentelor indica un numar de 25 de case inundate, 46 de anexe gospodaresti, 235 de ha teren arabil si drumuri judetene si comunale afectate in urma revarsarii cursurilor de apa si din cauza scurgerilor severe de pe versanti.

In prezent, cotele de aparare de pe cursurile de apa administrate de Sistemul de Gospodarirea Apelor Vaslui au tendinta de scadere, iar pericolul de aparitie a altor viituri este redus. Echipele ABA Prut-Barlad si SGA Vaslui sunt in teren si monitorizeaza in continuare nivelurile si debitele raurilor si acumularilor si ofera asistenta tehnica la acumularile piscicole ale tertilor, unde este cazul, pentru exploatarea coordonata si in siguranta a acestora in situatii de ape mari.

Comitetele locale pentru situatii de urgenta ale comunelor afectate au transmis la SGA Vaslui rapoarte operative privind efectele inundatiilor, acestea fiind centralizate la nivelul Comitetului judetean Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.