Veteran de razboi din Dumesti, sarbatorit la implinirea varstei de 100 ani

Veteranul de razboi Nicolae Spuma din Dumesti, care a implinit venerabila varsta de 100 de ani, a fost sarbatorit de conducerea Primariei si a Consiliului Local Dumesti, a CJ, Centrului Militar Judetean si a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi – filiala Vaslui, fiindu-i oferite ajutoare financiare, diplome aniversare si, din partea CJ, placheta Centenarul Marii Uniri.

La doar 22 de ani, fruntasul puscas Nicolae Spuma a ajuns pe frontul de est, impreuna cu unitatile Regimentului 25 Infanterie, pentru ca, trei luni mai tarziu, pe 27 septembrie 1941, sa fie ranit grav in luptele de la Odessa duse de Armata romana pentru recuperarea Basarabiei. Recuperarea sa a durat un an si, in timp ce era pe patul de spital, pentru faptele sale de arme, a fost decorat cu Medalia Barbatie si credinta cu spade, clasa a II-a, printr-un Inalt Decret dat la data de 1 septembrie 1942. Cateva zile mai tarziu, Nicolae Spuma ajungea din nou pe front, acolo unde, in luna noiembrie, unitatea sa a fost incercuita iar militarul din Dumesti a cazut prizoner. A urmat o lunga captivitate, continuata si dupa 23 august 1944, in ciuda faptului ca rusii ne devenisera aliati, Nicolae Spuma fiind eliberat din prizonerat si ajungand acasa la Dumesti abia in ianuarie 1949. Greutatile indurate in timpul prizoneratului si-au lasat amprenta asupra dumesteanului, acum 5 ani, fiindu-i amputat piciorul care avusese cel mai mult de suferit din cauza degeraturilor. Chiar si asa, Nicolae Spuma a ajuns la venerabila varsta 100 de ani, ocazie cu care a fost omagiat de catre conducerea Primariei si a Consiliului Local Dumesti, a CJ, a Centrului Militar Judetean Vaslui si a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi filiala Vaslui. Impreuna cu florile si tortul primite din partea oficialitatilor, lui Nicolae Spuma i s-a oferit de catre lt. col. Dan Pintilie, comandantul CMJ Vaslui, o diploma aniversara, iar prof. Vasile Mariciuc, vicepresedintele CJ Vaslui, i-a inmanat in semn de omagiu placheta Centenarul Marii Uniri 1918 – 2018. Totodata, primarul comunei Dumesti, Constantin Vieru, i-a oferit din partea autoritatilor locale un ajutor financiar de 2.000 de lei, completat cu un alt ajutor, de 200 de lei, oferit de ANVR filiala Vaslui prin intermediul col. (r) Marin Costia, secretarul asociatiei.

Am ascultat cu emotie amintirile pe care Nicolae Spuma le-a depanat in prezenta noastra si l-am admirat pentru curajul cu care a reusit sa treaca peste greutatile pe care le-a indurat, incepand cu perioada petrecuta ca prizoner de razboi, si apoi, pana in 1949, ca detinut politic. Veteranul de razboi din Dumesti poate fi considerat un exemplu pentru noi toti, si in special pentru generatia tanara. Din pacate, numarul veteranilor de razboi a vaduvelor de razboi si a vaduvelor veteranilor este din ce in ce mai redus, la acest moment, in evidentele ANVR filiala Vaslui mai figurand doar 343 de barbati veterani, si circa 1.720 de vaduve ale veteranilor de razboi, o fractiune din numarul celor inregistrati la inceputul anilor 1990, a declarat col. (r) Marin Costia, secretarul ANVR filiala Vaslui, care a adaugat ca vor continua actiunile de omagiere ale celor care si-au adus prinosul de jertfa in slujba patriei.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.