Taxele si impozitele locale pentru anul 2020, in dezbatere publica

Mentinerea la cel mai scazut nivel posibil a impozitelor si taxelor locale percepute contribuabililor din municipiul Vaslui face ca gradul de incasare, 97% la nivelul anului trecut, sa fie printre cele mai mari din tara la nivelul municipiilor resedinta de judet. Nici pentru anul viitor municipalitatea nu are de gand sa creasca exagerat impozitele si taxele, acestea urmand a fi actualizate doar cu rata inflatiei, respectiv majorate doar cu 4,6%. In schimb, cei care nu isi ingrijesc terenurile sau imobilele vor fi aspru taxati, in cazul lor, impozitele locale putand fi majorate cu de pana de la 5 ori!

Nici nu a aprobat inca bugetul local pentru acest an, ca municialitatea vasluiana face deja pregatiri pentru anul viitor! Astfel, pe 4 aprilie, pe site-ul Primariei Vaslui (www.primariavs.ro), a fost postat in dezbatere publica proiectul de Hotarare privind nivelul impozitelor si taxelor locale, precum si a taxelor sociale aferente anului 2020. Cei interesati pot depune recomandari, sugestii si opinii cu valoare de recomandare privind actul normativ mentionat pana pe data de 17 aprilie, urmand ca, apoi, documentul sa fie supus analizei si votului consilierilor municipali, la proxima sedinta, programata pentru data de 25 aprilie.

Vestea buna pentru vasluieni este ca, desi legal, municipalitea poate mari consistent nivelul taxelor locale, avand drept justificare nevoia de bani pentru implementarea multiplelor obiective de investitii aflate in derulare sau pe cale de a fi demarate, s-a preferat pastrarea politicii fiscale din ultimii mai bine de 7 ani, respectiv de pastrare la minim a nivelului impozitelor si taxelor locale. Acest lucru a facut ca, de exemplu anul trecut, in conditiile in care, fata de 2017, aceste dari au fost majorate doar cu rata inflatiei, putin peste 4%, in vistieria Primariei sa se stranga totusi 27.441.310 lei, majoritatea covarsitoare a contribuabililor achitandu-se de obligatiile fiscale. Asa se face ca, si pentru anul viitor, conducerea Primariei are de gand sa procedeze la fel, respectiv sa majoreze aceste taxe si impozite, precum si taxele speciale, tot doar cu rata inflatiei, calculata pentru acest an la un nivel de 4,6%. Mai mult, contribuabilii care se vor achita in termen, pana la 31 martie, de obligatiile privind plata impozitului pe cladire, terenuri si vehicole, vor beneficia, la fel ca pana acum, de o reducere de 10%.

Cat va fi impozitul pe cladiri?

In ceea ce priveste impozitul pe cladiri, anul viitor, acesta va fi, in cazul persoanelor fizice, tot de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, aproape de minimul permise de lege, acest impozit putand fi cuprins intre 0,08 si 0,2% din valoarea impozabila a cladirii. Ce se va majora vor fi aceste valori impozabile, care vor ajunge de exemplu la 1.060 lei, fata de 1.013 lei in acest an, pentru cladirile cu pereti din beton sau caramida racordate la instalatiile de apa, canalizare si energie electrica, cum este cazul apartamentelor si a multor case de locuit, respectiv la 636 lei, fata de 613 lei in acest an, pentru acelati tip de cladiri, care nu beneficiaza insa de toate aceste facilitati. In cazul persoanelor juridice, se vor pastra actualele cote de impozitare, de 0,2% pentru cladirile rezidentiale si 1,6% pentru cele nerezidentiale detinute de aceste categorii de contribuabili, respectiv 1,3%, pentru cladirile nerezidentiale detinute de persoanele fizice, impozitul fiind calculat aplicand aceasta cota la valoarea de impozitare a cladirii respective. Tot cu rata inflatiei se va majora, anul viitor, impozitul pe terenuri, impozit care, in cazul celor intravilane ocupate cu constructii, ar urma sa se majoreze de la 8.816 lei/ha, cele din zona A, centrala, sau 1.964 lei/ha, cele din zona D, periferie, la 8.803 lei/ha, respectiv 2.054 lei/ha. Cat priveste terenurile din extravilan, impozitul va ajunge la 32 lei/ha, in cazul celor cu constructii, 53 lei/ha, pentru terenurile arabile, sau 29 lei/ha, pentru cel ocupate cu pasuni si fanete, cresterea fiind minima, de doar 1 – 3 lei/ha. La fel, posesorii de vehicole nu vor plati mult mai mult fata de acest an, cea mai mara crestere fiind in cazul celor care poseda autovehicole cu capacitate cilindrica peste 3.001 mc, de la 353 lei/200 cmc la 369 lei/200 cmc, in timp ce pentru motorete, autoturisme cu capacitate cilindrica pana la 1.600 mc sau vehiculele de transport, impozitele vor ramane aceleasi ca in 2019.

Nici taxele platite pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizatiilor de construire si a altor avize si autorizatii nu vor suporta alte majorari, decat cu rata inflatiei, anunta municipalitatea prin proiectul recent postat in dezbatere publica, proiect conform caruia si amenzile de tot felul aplicate de autoritatea locala urmeaza a creste tot cu 4,6%, in anul 2020.

Strici imaginea orasului? Platesti!

In acelasi timp, municipalitatea vrea sa sanctioneze pe proprietarii de cladiri si terenuri lasate in paragina si care astfel strica imaginea orasului. Conform Regulamentului care constituie Anexa nr. 6, la respectiva Hotarare, impozitul pe cladiri pentru cladirile neingrijite, situate in intravilan, se majoreaza cu cote intre 300% si 500%, in functie de gradul de degradare, in timp ce impozitul pe teren pentru terenurile neingrijite, altele decat cele agricole, situate in intravilan, ar putea fi majorat cu de pana la 5 ori.

Aceeasi Hotarare privind nivelul impozitelor si taxelor locale precum si a taxelor sociale aferente anului 2020, ce urmeaza a fi votata la sfarsitul acestei luni, mai prevede faptul ca creantele fiscale restante, aflate in sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anuleaza, dar si ca debitorii persoane juridice care au obligatii fiscale restante de peste 10.000 lei vor apare pe o lista a rusinii, ce se va publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare. Pentru a nu ajunge pe aceasta lista, respectivii contribuabili nu trebuie decat sa se achite de obligatiile fiscale, la fel cum o fac imensa majoritate a cetatenilor municipiului Vaslui.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.