Simularea Bacalaureatului, luata (mai) in serios

Daca zilele trecute ar fi fost sustinut adevaratul Bacalaureat, doar 41,45% dintre liceenii vasluieni ar fi reusit sa il promoveze. Chiar si asa, rezultatele obtinute la simularea din acest an sunt mult mai bune fata de anul trecut, cand doar 35,21% din cei circa 2.700 de liceeni de la cursurile de zi au reusit sa obtina medii peste 6. Imbucurator este si faptul ca nu mai putin de 79 de elevi de clasa a XII-a au reusit sa ia note de 10, majoritatea la logica si istorie, fiind chiar si o medie maxima, caz rar la simulare!

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a publicat, vineri, pe site-ul propriu statistica notelor obtinute la simularea Bacalaureatului 2019, resultatele obtinute de elevii din ultimii ani de liceu fiind, se poate spune, peste asteptari. Cel putin la nivelul clasei a XII-a, unde procentul de promovabilitate era undeva la o treime din totalul liceenilor prezenti la cele trei probe scrise ale simularii. In acest an, din totalul celor 2.827 de elevi din anul terminal de liceu, nu mai putin de 1.167 de elevi, respectiv 44,14%, au reusit sa obtina medii peste 5, iar 1.096 dintre acestia, respectiv 41,45%, ar fi fost declarati promovati. Chiar si asa, rezultatele sunt incurajatoare, oricum, mai bune decat cele de anul trecut, cand procentul de promovabiltate a fost de doar 35,21%, cat si din punct de vedere a notelor maxime obtinute, 79, fata de 40, in 2018. Mai mult, daca anul trecut, nici un vasluian nu s-a numarat intre cei 48 de liceeni care au avut medii de 10, la nivel national, in acest an ne putem lauda ca si Vasluiul are un reprezentant in liga celor mai buni. Cat priveste notele maxime, 27 dintre aceste au fost obtinute de catre elevi care au sustinut proba la alegere la materia logica, alte 24 de note de 10 fiind primite care au sustinut proba obligatorie la istorie. Culmea, la proba scrisa la limba si literatura romana, acolo unde au fost cele mai multe note peste 5, s-a acordat un singur 10, pe cand la matematica, unde doar o treime dintre liceenii obligati sa sustina aceasta proba au luat cel putin nota minima de trecere, au fost nu mai putin de 8 note maxime!

Cat priveste pe elevii claselor a XI-a, care au sustinut doar doua dintre probele scrise ale Bac-ului, rezultatele sunt… incurajatoare si nu prea! Asta pentru ca, daca la proba de limba si literatura romana, 1.788 din totalul de 2.831 de elevi prezenti (63,16%) au reusit sa ia note de trecere, acelasi lucru fiind reusit si la istorie de 572 din cei 1.045 elevi prezenti (54,74%), matematica a facut din nou victime multe, doar 30,12% dintre cei 534 de liceeni de-a XI-a au reusit sa ia macar nota 5. In plus, dintre cei care vor sustine examenul de Bacalaureat anul viitor, doar 9 au reusit sa faca lucrari care sa merite notate cu 10!

Bacalaureatul 2019 va debuta pe 27 mai, odata cu inscrierea candidatilor, probele orale urmand a se desfasura intre 3 si 13 iunie, iar cele scrise, incepand cu data de 1 iulie. Pana atunci, liceeenii vor avea timp sa traga invatamintele necesare in urma analizei rezultatelor obtinute la simulare si, ajutati de profesori, sa indrepte ce se mai poate indrepta!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.