Romania in primul rand in UE sau la marginea Europei?

0
825

• Pe 16 martie, a avut loc la Bucuresti o puternica reuniune europeana mai putin obisnuita in Romania. Gazda a fost PNL. Au fost invitati lideri si alesi locali si regionali ai celei mai puternice familii din Uniunea Europeana, Partidul Popular European. La aceasta reuniune si-a expus programul politic viitorul presedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber. La nici o luna distanta, ALDE european anunta ALDE Romania ca incepe procedura de excludere a formatiunii lui Tariceanu. Cateva zile mai tarziu, socialistii europeni au anuntat inghetarea relatiilor cu PSD. De ce sunt importante aceste semnale pentru alegerile europarlamentare si, mai ales, pentru soarta Romaniei in Europa?

„PNL este unul dintre motoarele din cadrul Partidului Popular European”. „PNL este puternic si reprezinta viitorul Romaniei”. Sunt aprecierile lui Manfred Weber, lider al grupului PPE din Parlamentul European si viitorul presedinte al Comisiei Europene, prezent la Bucuresti la Summitul PPE din 16 martie 2019. Cuvintele liderului PPE nu au fost simple amabilitati. Ele arata limpede ca PNL este cel mai puternic si respectat partid din Romania in Uniunea Europeana. De altfel, la Summit-ul de la Bucuresti, Manfred Weber si-a prezentat in premiera programul pentru viitoarea presedintie a Comisiei Europene, iar Romania si romanii ocupa un loc important in acest program.
Semnalul dat de reuniunea alesilor locali si regionali ai PPE a fost de forta. Cel mai important partid european are cei mai puternici aliati si parteneri in Romania: Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, si Partidul National Liberal.
Sigur, va puteti intreba ce castiga Romania de pe urma faptului ca PNL are relatii bune cu Partidul Popular European. Mai intai de toate, bunele relatii sunt bazate pe principii si valori comune, in interesul Romaniei si al Uniunii Europene. Interesele romanilor si valorile nationale sunt in armonie cu valorile europene si asta spun atat PNL, cat si PPE. De altfel, cu sprijinul PPE, Partidul National Liberal a obtinut in Parlamentul European victorii pentru romani: eliminarea taxei de roaming, cresterea subventiilor pentru agricultori, despagubiri pentru fermierii care au avut pierderi din cauza pestei porcine, salvarea combinatelor chimice din Romania si a mii de locuri de munca, apararea intereselor transportatorilor romani, cresterea fondurilor pentru bursele de studii Erasmus, programul care ofera bilete gratuite de tren tinerilor care vor sa viziteze Uniunea Europeana.

Repetentii Europei

Dupa o lunga perioada de inghet in relatiile cu tovarasii sai socialisti europeni, Liviu Dragnea a incercat marea cu degetul la congresul acestora de la Madrid, din 22 februarie. A incercat sa trezeasca o farama de simpatie si a infierat dreapta europeana si pe cea din Romania in culorile si cu teoriile pe care le foloseste in tara. „Trebuie sa iesim la ofensiva impreuna!“, i-a indemnat Dragnea pe socialistii europeni. A ramas, insa, singur cu acest indemn. Socialistii europeni au anuntat sec ca ingheata relatiile cu PSD, pana cand guvernul Romaniei isi va clarifica angajamentul fata de respectarea statului de drept.
Colegul de guvernare al lui Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, si partidul lui au primit, la randul lor, o palma din partea fostului lor prieten, foarte vocalul Guy Verhofstadt, liderul ALDE european: „Subminarea sistematica a valorilor europene, printre care se numara si independenta justitiei, nu poate fi facuta in numele ALDE din PE si nici folosindu-se numele ALDE”.
Socialistii europeni si formatiunea lui Verhofstadt au inteles, pana la urma, ca PSD si ALDE vor sa ii scape de dosarele penale pe Liviu Dragnea si gasca lui. Pentru asta, PSD si ALDE au realizat cel mai amplu asalt la adresa sistemului judiciar din Romania, unul fara precedent de la caderea comunismului pana in prezent, iar reactiile partenerilor externi nu au intarziat sa apara. Teoria cu statul paralel nu a tinut, nici in fata romanilor, nici in fata oficialilor europeni.
Inaintea deciziilor PES si ALDE european, aria reactiilor externe se largise. Au reactionat pe rand, Comisia Europeana, Comisia de la Venetia, Grupul Statelor Impotriva Coruptiei (GRECO), Parlamentul European, ambasadele occidentale de la Bucuresti, inclusiv cea a Statelor Unite ale Americii.
Cand s-au vazut pusi la zid si izolati de partenerii occidentali, PSD si ALDE au renuntat la orice aparenta si au atacat frontal Uniunea Europeana cu o retorica nationalist-ceausista.
In linia ofensivei anti-europene a PSD-ALDE, a urmat o premiera nefasta de la aderarea la UE si pana astazi – guvernele Dragnea-Tariceanu sunt primele care refuza explicit fonduri europene – fonduri pentru spitale regionale, pentru autostrazi. Au lasat la Bruxelles necheltuite zeci de miliarde de euro, bani gratis pentru Romania. De exemplu, din banii europeni pentru angajarea tinerilor (329 de milioane euro), guvernul PSD-ALDE a cheltuit doar 0,3%. Din Fondul Social European (5,43 miliarde euro), guvernul PSD-ALDE a folosit doar 0,16%. Din cele 12,5 miliarde de euro de la Fondul de Dezvoltare Regionala, au utilizat doar 2,15 miliarde – din acest fond se puteau construi primele 3 spitale regionale din cele 8 promise de PSD.

Temele reale ale campaniei pentru Parlamentul European

Dragnea si PSD incearca sa impuna o tema falsa pe agenda acestor alegeri – aceea ca romanii ar fi defavorizati in Uniunea Europeana. De fapt, PSD ii trateaza pe romani drept cetateni de mana a doua in propria lor tara de vreme ce guvernarea lor este incapabila sau refuza de-a dreptul sa foloseasca avantajele oferite de apartenenta la Uniunea Europeana. Fondurile europene sunt principalul avantaj pentru romani, avantaj de care PSD si-a batut joc. Mai mult, PSD a pus-o pe Rovana Plumb pe primul loc pe lista de candidati la europarlamentare, desi este unul din cei mai slabi ministri ai Fondurilor Europene.
Tema reala a campaniei pentru alegerile europarlamentare este: ce s-a realizat cu banii europeni pentru Romania? La aceasta intrebare, primarii si presedintii de Consilii Judetene PNL pot sa dea cele mai concrete raspunsuri. Adevaratul Minister al Fondurilor Europene este la Oradea, la Alba Iulia, Timisoara, Sibiu, Arad, Suceava, Brasov, Sinaia, Cluj-Napoca. Administratiile liberale au reusit sa utilizeze aproape un miliard de euro din fondurile europene in folosul comunitatilor lor.

Romania chiar merita mai mult decat PSD!

Cum sa ceri votul romanilor pentru Parlamentul European cand tu iti bati joc sistematic de valorile europene, esti paria in Uniunea Europeana, nu mai reprezinti pentru nimeni un partener de dialog? Orice vot pentru PSD sau ALDE e un vot irosit. Ei sunt rupti de Uniunea Europeana, sunt rupti de familiile lor politice si nu pot face nimic bun pentru Romania in Parlamentul European si UE. Mai mult, orice vot pentru PSD si ALDE este un vot pentru marginalizarea Romaniei si aruncarea tarii la periferia Uniunii Europene.
Romania implineste 30 ani de libertate. PSD, de la Iliescu la Dragnea, a irosit cel putin jumatate din acesti ani. Alegerile din 26 mai sunt despre Romania care-si intareste identitatea, demnitatea si valorile nationale in armonie cu cele occidentale. Tocmai pentru ca este parte a Europei, poate sta in primul rand al Europei si nu in afara Europei. Romania chiar merita mai mult decat PSD!

• Departamentul de comunicare PNL Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.