Profanarea cimitirului evreiesc din Husi, in atentia autoritatilor judetene

0
490

Pe 27 martie, autoritatile au fost sesizate cu privire la faptul ca persoane necunoscute ar fi savarsit acte de vandalism in cimitirul evreiesc din Husi, nu mai putin de 73 de pietre si monumente funerare fiind doborate la pamant si, unele, distruse. Vinovatii sunt cautati de politisti, care au anuntat ca in cauza este deschis un dosar penal pentru distrugere si profanare de morminte. Autoritatile judetene nu cred insa ca ar fi vorba despre un caz de antisemitism, presedintele CJ Dumitru Buzatu banuind ca, la mijloc, ar fi doar un teribilism reprobabil din partea unor persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice.

Reactiile starnite in spatiul public de profanarea cimitirului evreiesc din Husi si, mai ales, protestul energic al comunitatii evreiesti din Romania fata de cele intamplate, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) cerand organelor in drept, sa ancheteze „cu minutiozitate si inalt profesionalism cele intamplate in cimitirul evreiesc din Husi, in vederea deschiderii cercetarii penale si aducerea in fata justitiei a celor vinovati, in temeiul codului penal si a legislatiei speciale”, au facut ca autoritatile judetene vasluiene sa se implice, la randul lor, in dezamorsarea acestei situatii. Astfel, inainte de a se intalni la Husi cu deputatul Silviu Wexler, reprezentantul FCER, prefectul judetului, Eduard Andrei Popica, si Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, impreuna cu reprezentantii IPJ Vaslui, au tinut o conferinta de presa in care au dorit sa-si exprime pozitia publica in legatura cu acest incident regretabil. „In calitate de reprezentant al Guvernului, imi exprim indignarea fata de ceea ce s-a petrecut in cimitirul evreiesc (de la Husi, n.r.), un fapt regretabil, insa care, consider eu, reprezinta doar un incident izolat. Structurile Ministerului de Interne sunt in alerta, vinovatii sunt cautati pentru a fi trasi la raspundere, iar un procuror ancheteaza acest caz, existand deja un dosar in lucru. Consider insa ca faptele petrecute la Husi nu ii caracterizeaza in nici un caz pe cetatenii acestui judet. Sunt si la Barlad si la Vaslui cimitire evreiesti, dar niciodata acolo nu s-au petrecut fapte de genul celor de la Husi. Impreuna cu presedintele CJ Vaslui si cu primarul Ioan Ciupilan, urmarim acest subiect si, totodata, anuntam ca, imediat ce se clarifica situatia de la cimitir, se vor face toate reparatiile necesare, pentru ca situatia sa revina la normal”, a declarat prefectul Eduard Andrei Popica.

La randul sau, presedintele CJ Dumitru Buzatu considera ca in cazul de la Husi nu este vorba de antisemitism, ci de un act de vandalism produs de niste indivizi teribilisti, aflati cel mai probabil sub influenta bauturilor alcoolice. “Sa lasam sa se desfasoare ancheta, care este acum in curs, sa vedem rezultatul si vom trage atunci concluziile. Consiliul Judetean si autoritatile locale s-a preocupat, pana acum, ca toate cimitirele evreiesti sa fie in stare buna; asa vom face si pe viitor. Personal, nu-mi aduc aminte sa fi existat pana acum vreun gest de antisemitism in judetul Vaslui si probabil nici la cimitirul evreiesc de la Husi nu se poate vorbi de gesturi antisemite. Probabil, ar trebui sa sesizam Asociatia Alcoolicilor, mai degraba, decat unele institutii nationale”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

Cat priveste ancheta in curs, subcomisarul Bogdan Gheorghita, din partea IPJ Vaslui, a declarat ca sunt continuate cercetarile pentru depistarea autorilor, si in acest moment nu se pot da mai multe detalii.

Tot vineri, prefectul Popica a evaluat la fata locului pagubele produse in urma distrugerii celor 73 de monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din localitate. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a fost insotit de presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, deputatul Silviu Vexler, reprezentantul in Parlament al FCER, deputatul Adrian Solomon si deputatul Aurel Caciula. Acestia au avut o intalnire si cu primarul Ioan Ciupilan, urmand sa stabileasca o serie de masuri pentru repararea monumentelor distruse.
„Structurile Ministerului Afacerilor Interne trateaza cu deosebit interes aceasta situatie. In momentul de fata exista un dosar in lucru la IPJ Vaslui, sub coordonarea unui procuror. Este vorba despre un fenomen izolat. La noi in judet exista mai multe cimitire evreiesti, unde nu au existat astfel de acte. In perioada imediat urmatoare, dupa ce vom putea interveni acolo, vom gasi solutiile legale pentru a repara tot ceea ce a fost distrus. Nu stiu daca ar trebui sa ne pronuntam vizavi de o actiune antisemita, intrucat la fata locului, din informatiile pe care le-am primit, nu au existat insemne sau inscrisuri pe acele morminte care au fost distruse”, a declarat prefectul.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.