PNL – amendamente realiste si constructive la proiectul de buget al Vasluiului

0
1652

Consilierii municipali liberali doresc sa ajute municipalitatea sa cheltuiasca excedentul bugetar de circa 10 milioane lei inregistrat la sfarsitul anului trecut, propunand mai multe amendamente la proiectul de buget al municipiului Vaslui pe anul 2019. Printre acestea se numara reabilitarea mai multor strazi, repararea gardului si drenarea apei din Cimitirul “Eternitatea”, construirea unei parcari supraetajate, igienizarea albiei raului Delea, din zona Garii, cresterea cuantumului burselor de merit ale elevilor vasluieni, alocarea de abonamente gratuite la transportul in comun pentru toti pensionarii cu pensii mici si pentru toti elevii ori montarea de apometre cu citire de la distanta la fiecare scara din municipiul Vaslui.

Grupul de consilieri liberali din cadrul Consiliului Local al municipiului Vaslui va depune o lista de amendamente la proiectul de buget pe anul 2019, proiect aflat in dezbatere publica si care va fi supus aprobarii saptamana viitoare, a anuntat, ieri, Tudor Polak, presedintele Organizatiei Municipale PNL Vaslui, in cadrul unei conferinte de presa. “Ca in fiecare an, grupul consilierilor liberali vine cu o serie de propuneri in interesul locuitorilor acestui municipiu, propuneri care vin chiar de la cetatenii cu care, in ultima perioada, am avut o ampla consultare. In acest an, cele 17 amendamente propuse de noi ar presupune o cheltuiala de circa 10 milioane de lei – cam aceeasi suma care a ramas necheltuita la sfarsitul anului trecut si care, astfel, s-a constituit excedent la buget. Daca municipalitatea nu a reusit sa cheltuie acesti bani, incercam sa o facem noi, si va asigur ca fiecare dintre propunerile noastre este facuta cu maxima seriozitate si dupa o adanca chibzuinta. Domnul primar Vasile Paval poate chiar sa-si asume aceste proiecte, nu ne suparam, dar sa faca aceste lucruri care, repet, sunt in interesul vasluienilor”, a explicat Tudor Polak, presedintele PNL Vaslui. Polak are, si el, trei amendamente la proiectul de buget, amendamente pe care le va inainta municipalitatii prin intermediul colegilor sai liberali din CL Vaslui. Este vorba de alocarea unei sume de 100.000 lei pentru modernizarea terenului de tenis aflat in Parcul Copou, amenajarea unui teren de baschet pe terenul fostei unitati militare, investitie care ar costa circa 350.000 lei, dar si alocarea sumei de 200.000 lei pentru amenajarea a patru locuri de joaca pentru copii. Pentru acest din urma proiect, Tudor Polak a indicat chiar si locatiile, situate in zone deficitare la acest capitol: pe strada Decebal, in spatele blocului 375, pe strada Traian, in spatele blocului 245, pe strada Pacii, in spatele blocului 356, respectiv pe terenul fostei unitati militare, teren aflat acum in administrarea municipalitatii.

La randul sau, consilierul municipal Valentin Dragomir propune alocarea sumei necesare in vederea obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu a Pietei Vidin, dar si a unei sume de 300.000 lei in vederea repararii gardului cimitirului “Eternitatea” si efectuarea de lucrari de drenare a apei in scopul prevenirii si eliminarii alunecarilor de teren care, deja, desi fac simtita prezenta. “La ultima sedinta a CL Vaslui, la aprobarea planului provizoriu de investitii, am solicitat sa se aiba in vedere si propunerile noastre, ale consilierilor liberali. In programul pe 2019, nici o propunere, dintre cele facute de noi anul trecut, nu a fost inclusa. Sumele propuse de mine pentru cele doua amendamente nu sunt batute in cuie, important este ca obiectivele sa fie prinse in bugetul din acest an. Am vazut ca, in ceea ce priveste autorizatiile de securitate la incendiu, se fac deja primii pasi pentru obtinerea lor la obiectivele la care acestea lipsesc; anul trecut, in cazul a trei scoli, au fost obtinute. Avem cele doua piete, foarte frumoase, construite cu eforturi financiare importante, dar care nu indeplinesc toate standardele din domeniu. Trebuie facut ceva. Cat despre cimitir, o parte din el este inconjurat de un gard care nu face cinste municipalitatii, dar mai grava este problema alunecarilor de teren si a apei care patrunde in morminte, problema cunoscuta de municipalitate, care insa nu a facut nimic pentru a o remedia. Nimanui nu i-ar place sa-si ingroape persoanele dragi intr-o mlastina, si trebuie luate masuri cat mai degraba, inainte de agravarea situatiei!”, a explicat consilierul liberal Valentin Dragomir.

Ca fost viceprimar, consilierul liberal Radu Sorin s-a aplecat asupra a doua probleme stringente pentru vasluieni, lipsa locurilor de parcare si circulatia pietonala din unele zone ale municipiului Vaslui. In acest sens, el a propus trei amendamente la proiectul de buget 2019, unul privind alocarea sumei de 400.000 lei in vederea regenerarii urbane a zonei fostei centrale termice din zona Dimitrie Sturdza, un altul privind efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei parcari supraetajate pentru 300 de autoturisme, si un al treilea, care priveste construirea de trotuare pe strada Calugareni, la iesirea din oras, pentru aceasta investitie propunand suma de 400.000 lei. “Tinand cont de noile proiecte aprobate de CL Vaslui pentru investitiile viitoare cu fonduri europene, in special cel privind extinderea liniilor de troleibuz pe strada Traian, vom avea acolo o problema, prin disparitia locurilor de parcare de pe prima banda, care va fi destinata exclusiv mijloacelor de transport in comun. Se vor pierde circa 200 de locuri de parcare, crescand astfel deficitul in domeniu, fiind afectati cetatenii care locuiesc in zona, dar si agentii economici. Trebuie deja sa ne gandim la viitor, de aceea am propus efectuarea acestui studiu de fezabilitate pe care sa-l prindem deja in bugetul din acest an. Am identificat si locuri unde ar putea fi construita aceasta parcare supraetajata, una dintre locatii fiind situata langa APM, acolo unde municipalitatea detine deja un teren care s-ar preta constuctiei. Primaria poate sa vina cu propriile propuneri si chiar imbunatati aceasta initiativa, de exemplu, extinzand-o si pentru aglomeratul cartier 13 Decembrie. Cat priveste strada Calugareni, dupa cum stiti, la iesirea din oras sunt mai multi agenti economici cu zeci de angajati care, pe o importanta portiune, lipsind trotuarele, sunt nevoiti sa mearga pe partea carosabila pentru a veni sau pleca de la locul de munca. Mai este si problema portiunii spre calea ferata, acolo unde trotuarele nu pot fi folosite de persoanele cu handicap locomotor ori de mame cu copii in landouri. Si este totusi o zona aglomerata, datorita depozitelor din zona”, a explicat Radu Sorin.

Problema infrastructurii rutiere din anumite zone ale municipiului Vaslui este si in atentia liberalului Iancu Arcalianu, care ar dori ca municipalitatea sa includa in bugetul acestui an suma de 500.000 lei in vederea asfaltarii strazii Castanilor, pe o portiune de circa 1,5 kilometri, pana la al doilea baraj de pe Delea, dar si a sumei de 3 milioane lei in vederea refacerii strazii Podul Inalt, respectiv a portiunii de 2 kilometri din zona Abatorului pe sub pasarela rutiera, pana la statia de sortare a deseurilor. “In cele doua zone locuiesc zeci de vasluieni si activaza mai bine de 20 de agenti economici care, la randul lor, platesc importante sume ca impozite si taxe locale, nebeneficiind in schimb de utilitati sau, in cazul strazii Podul Inalt, de un drum practicabil. Vi se pare corect ca aceste zone, aflate ambele in plina dezvoltare, sa fie lasate de izbeliste?”, s-a intrebat consilierul liberal Iancu Arcalianu, care a anuntat ca va depune aceste amendamente cu ocazia sedintelor pe comisii in care se va discuta bugetul municipiului Vaslui pe anul 2019.

Cele mai multe propuneri au venit insa din partea liderului de grup al consilierilor liberali din CL Vaslui, Marius Arcaleanu, secretarul Organizatiei Judetene PNL Vaslui. Temele amendamentelor propuse de el sunt diverse, atat in domeniul investitiilor necesare locuitorilor orasului, cat si in domeniul social. Astfel, acesta solicita municipalitatii includerea in buget a alocarii sumei de 800.000 lei in vederea asfaltarii strazii Valentin Silvestru, acolo unde, in ultimii ani, a aparut practic un nou cartier al orasului, alocarea sumelor necesare igienizarii albiei raului Delea in zona garii, acolo unde, considera consilierul liberal, raul ar putea fi acoperit cu dale in vederea folosirii terenului ca parcare pentru locuitorii din zona, acordarea de abonamente gratuite tuturor elevilor ce invata in municipiul Vaslui, dar si tuturor pensionarilor cu pensii care nu depasesc salariul minim brut pe economie, precum si cresterea cuantumului burselor elevilor, in special a celor de performanta si de merit, pentru acest ultim amendament, Marius Arcaleanu propunand alocarea de la buget a sumei de 3 milioane lei. “Un alt amendament cu care, sunt sigur, vor fi de acord toti vasluienii se refera la suplimentarea sumelor necesare pentru deszapezirea strazilor din municipiul Vaslui pe perioada sezonului rece, pentru a nu se mai repeta situatiile din ultimii ani, cand municipalitatea a preferat sa lase aceasta operatiune in sarcina naturii sau a Celui de Sus. De asemenea, am depus si un amendament privind alocarea sumei de 800.000 lei in vederea montarii de contoare de bransament cu citire de la distanta la fiecare scara de bloc din oras. Ma bucur sa vad ca, urmare a interpelarilor mele repetate din sedintele Consiliului Local, municipalitatea a decis sa treaca la bransarea separata a scarilor de bloc, deja fiind montate circa 60 de aparate, iar acolo unde acest lucru s-a realizat, au scazut si facturile abonatilor la serviciul public de alimentare cu apa si canalizare. De aceea, propun sa extindem aceasta operatiune la nivelul intregului oras inca din acest an, cu atat mai mult cu cat bugetul ne-o permite, avand un excedent bugetar atat de important, bani pe care municipalitatea nu a reusit sa-i cheltuie. Daca nu a reusit, eu zic sa-i ajutam noi, prin propunerile pe care noi le-am intocmit urmare a consultarii cu cetatenii’, a declarat consilierul liberal Marius Arcaleanu, sprijinit de colegul sau, Tudor Polak, care a adaugat: “Obiectivele propuse au un impact foarte larg si afecteaza toate categoriile socio – profesionale de cetateni ai municipiului Vaslui, pe domenii de interes major. Speram ca aceste propuneri sa fie tratate cu maxima seriozitate, chiar daca vin din partea opozitiei, reprezentata de PNL, singura alternativa la actuala conducere a primariei municipiului Vaslui, lucru asumat de noi de mai multi ani. In ciuda tensiunilor politice si a diferentelor de opinie, consider ca noi, consilierii, reprezentanti ai cetatenilor acestui oras, trebuie sa conlucram pentru binele comunitatii, inclusiv tinandu-se cont de initiativele si parerile noastre”, a subliniat Tudor Polak, presedintele Organizatiei Municipale PNL Vaslui. Daca se va intampla asa, vom vedea la viitoarea sedinta a CL Vaslui, anuntata pentru saptamana viitioare, ocazie cu care bugetul pe anul 2019 va fi discutat si supus spre aprobarea consilierilor municipali.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.