Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui doreste sa-si asume mult mai pregnant rolul de productor si difuzor al celor mai variate forme de produse culturale si servicii, cu imbunatatirea dialogului viu si permanent cu toate categoriile de public. Pentru acesta, conducerea institutiei, cu acordul conducerii CJ Vaslui si a consilierilor judeteni, a procedat la reorganizarea unor sectii si infiintarea, prin comasarea lor, a uneia noi, Sectia de Muzeografie, Muzeologie, Pedagogie Muzeala, in a carei sarcina va cadea organizarea de ateliere de lucru, lectorate cu copii, concursuri scolare si astfel de activitati care sa imprime tinerilor, si nu numai, dragostea de istorie si cultura. Deja, o prima astfel de activitate, Laborator 20, este in plina desfasurare, in co-organizare cu Asociatia Eventera, din Iasi.
Consilierii judeteni au aprobat de curand noua organigrama a Muzeului Judetean Stefan cel Mare din Vaslui, document care aduce modificari importante in activitatea institutiei, in special in ceea ce priveste activitatile destinate publicului larg, mai ales copiilor si tinerilor. Practic, este urmatorul pas facut de conducerea institutiei, dupa finalizarea investitiilor in reabilitarea cladirii muzeului si reamenajarea patrimoniului, prelucrarea stiintifica si muzeistica, restaurarea si valorificarea acestui patrimoniu fiind in fapt esenta existentei acestui lacas de cultura. Dupa reorganizare, in afara expozitiilor de baza, trebuie organizate si alte activitati, care ar putea aduce un aflux de vizitatori si populariza activitatile muzeului. O prima masura in acest sens este infiintarea Sectiei de Muzeografie, Muzeologie, Pedagogie Muzeala, prin comasarea vechilor sectii, cea de Istorie Veche si Arheologie, Sectia Istorie Moderna si Contemporana, sectia Memoriale si cea de Etnografie, Arta Populara si Arta Contemporana, o noua sectie la care vor lucra toti cei sapte muzeografi ai muzeului. In sarcina acestei sectii sta, pe langa activitatile preluate de la vechile sectii, organizarea de ateliere de lucru, lectorate cu copii, concursuri si olimpiade scolare si alte asemenea activitati, inclusiv un program de pedagogie muzeala destinat elevilor amatori de istorie si cultura. Noua structura organizatorica, creata sub forma unei sectii speciale, urmeaza sa coreleze mai bine functiile de baza ale muzeului, cercetarea stiintifica, evidenta, documentarea, protejarea, dezvoltarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural, cu ofertele noastre catre beneficiari, in scopul informarii, educarii si recreerii acestora. Vor fi elaborate strategii si directii de actiune pentru o mai buna vizibilitate a institutiei si o promovare mai clara in randul publicului a activitatilor cultural-stiintifice si educative ce vor fi organizate, expozitii, simpozioane, conferinte, mese rotunde, proiecte de pedagogie muzeala, alte manifestari si evenimente interactive. In plan educativ, rolul Sectiei de Muzeografie, Muzeologie, Pedagogie Muzeala ar fi acela de realizare si optimizare a unor programe educative permanente si adaptate grupelor diverse de varsta scolara, asa incat muzeul vasluian sa-si fidelizeze si mai mult consumatorii sai culturali, a explicat dr. Ramona Mocanu, directoarea muzeului, necesitatea reorganizarii si adoptarea unei noi organigrame. Ea a mai anuntat ca s-a reusit infiintarea si dotarea laboratorului de Restaurare, Conservare si Protejare a patrimoniului, astfel incat sectia cu acelasi nume urmeaza a fi reorganizata si redenumita Sectia de Protejare, Conservare, Restaurare Patrimoniu Muzeal.
Toate aceste reorganizari aduc cu sine si cresterea numarului de angajati ai muzeului, de la 40, anul trecut, la 43, conform noii organigrame aprobate, doua dintre posturile nou infiintate fiind de conducere, un sef de sectie si un sef de serviciu, al treilea post nou, de supraveghetor muzeu, fiind de executie. Chiar si asa, Muzeul Judetean tot va avea mai putini angajati decat Muzeul Vasile Parvan din Barlad, a carui schema de personal numara 59 de angajati, dintre care 10 paznici si doar 4 muzeografi, fata de 7 paznici si tot atatia muzeografi, cati numara muzeul vasluian.
Marian Mocanu