Meserie, te… contest!

Multe dintre proiectele de infrastructura pentru care, cu mari eforturi, s-a reusit obtinerea de finantare nerambursabila sunt blocate sau intarziate ani buni din cauza celor care, pierzand licitatiile de atribuire a lucrarilor, contesta la nesfasit orice si pe oricine. Un exemplu in acest sens vine din comuna Alexandru Vlahuta, care abia acum, la 3 ani si jumatate de la semnarea contractului de finantare a infiintarii retelei de alimentare cu apa in doua sate, a reusit sa scape de contestatii si sa inceapa implementarea proiectului. Culmea, pe unii dintre contestatarii de serviciu ii regasim in plutonul firmelor care se plang de lipsa de forta de munca, fapt care ii impiedica sa duca la bun sfarsit unele lucrari.

In 2015, comuna Alexandru Vlahuta reusea accesarea de fonduri nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Locala I, pentru infiintarea sistemului de alimentare cu apa a doua localitati, Buda si Morareni. Proiectul, unul foarte ambitios, in valoare de peste 4,5 milioane lei, ar fi adus conditii civilizate de trai pentru peste 600 de gospodarii si institutiile din cele doua sate, presupunand saparea a doua puturi de foraj, cu rezervoarele aferente, statie de tratare si peste 8,5 kilometri de retea de alimentare cu apa. Insa bucuria autoritatilor locale si a satenilor a fost de scurta durata. Inca de la prima licitatie in vederea atribuirii contractului de executie a lucrarilor au aparut primele probleme, singurul ofertant licitand un pret imposibil de mic, apropiat de jumatatea valorii contractului, suma care, practic, nu avea cum sa acopere executia lucrarilor in bune conditii si la normele cerute de finantator, Ministerul Dezvoltarii. Acest lucru s-a si intamplat, autoritatea contractanta, Primaria Alexandru Vlahuta, reziliind contractul si reluand procedurile de achizitie publica, prin reluarea licitatiei. De atunci, mergem din contestatie in contestatie, pe motive care de care mai neadevarate; ni s-au inventat si niste procese, atat presedintelui comisiei de organizare a licitatiei, cat si mie, primarului… Au trecut mai bine de doi ani pana cand o ultima licitatie si-a gasit castigatorul, si, normal, a urmat o noua contestatie, respinsa la inceputul acestui an de Comisia Nationala de Solutionare a Contestatiilor. Sa nu credeti ca s-a terminat: contestatorul a atacat in instanta solutia CNSC, desi stia ca nu are nici o sansa de a castiga…, povesteste Danut Cojocaru, primarul comunei Alexandru Vlahuta.

Culmea: contestatarul in cauza este chiar o firma din judet, una dintre cele cateva firme de constructii care, prin astfel de practici, blocheaza sau intarzie la nesfarsit implementarea proiectelor de infrastructura. Mai mult, printre acesti contestatari de meserie se numara societati care, in acelasi timp, se plang ca nu pot duce la capat toate contractele pe care le au, din cauza lipsei fortei de munca!

Cat priveste proiectul celor de la Alexandru Vlahuta, acesta a primit in sfarsit unda verde, dupa ce Curtea de Apel Iasi a respins, printr-o hotarare definitiva, contestatia facuta la solutia data la inceputul anului de catre CNSC prin care se respingea contestatia la licitatie. Cat de repede, vom semna contractul de executie a lucrarilor cu firma care a castigat licitatia si vom da drumul la treaba. Si asa, suntem in mare intarziere, pentru ca, pe traseul conductelor, avem un alt proiect, de asfaltare a drumurilor comunale, proiect pe care acum trebuie sa-l aman cumva, pentru a putea pune conductele. Cum-necum, trebuie sa finalizam in termen amandoua lucrarile, iar pentru sistemul de alimentare cu apa, acesta trebuie neaparat finalizat si dat in functiune in decembrie 2020. Altfel, nu doar ca pierdem finantarea, dar va trebui sa returnam toti banii, lucru imposibil pentru o comuna atat de mica si de saraca!, a mai spus primarul Danut Cojocaru.

Trebuie spus ca in acest moment, in comuna Alexandru Vlahuta sunt in derulare nu mai putin de 14 proiecte, toate avand contractele de finantare semnate, pentru asfaltari de drumuri, retea de apa, dispensar, scoli, gradinita si chiar pentru construirea unei platforme ecologice de gunoi. La aproape toate, spune primarul, s-a lovit de acelasi probleme, respectiv de incapatanarea unor firme de a-si recunoaste infrangerea in urma licitatiilor organizate.

Din pacate, situatia este generalizata la nivelul judetului si chiar al intregii tari. Anul trecut, de exemplu, la CNCS au fost inregistrate aproape 3.200 de contestatii, cele mai multe dintre ele fiind respinse. Intre ele, si institutii vasluiene, inclusiv Consiliul Judetean, Spitalul Judetean de Urgenta sau primarii – Ciocani, Perieni, Oltenesti, Iana, Grivita sau Murgeni, ca sa oferim doar cateva exemple.

Eu am avut noroc! Am doua proiecte de alimentare cu apa si doua pentru canalizare, finantate prin PNDL II. Tot una dintre firmele acestea mi-a contestat si mie licitatia, insa, dupa ce le-a fost respinsa de CNSC, nu au mai continuat si in instanta, asa ca am putut sa continui procedura, iar zilele acestea am si semnat ordinul de incepere a lucrarilor. Eu nu-i inteleg pe oamenii acestia, este loc pentru toata lumea, proiecte aprobate si finantate sunt cate nu pot firmele astea sa lucreze…, spune Ioan Buta, primarul orasului Murgeni.

Trebuie spus ca la nivelul judetului Vaslui, doar prin PNDL II au fost aprobate spre finantare nu mai putin de 256 de proiecte, in valoare totala de 882 milioane lei, la acestea adaugandu-se cele finantate din fonduri proprii, dar si cu alte surse de finantare. Deci, bani sunt iar de lucru este, insa unii vor neaparat sa moara capra vecinului!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.