Meningita meningococica pune pe jar autoritatile vasluiene

Cazul nefericit al tinerei in varsta de 15 ani decedata, marti, urmare a imbolnavirii cu meningita meningococica cu evolutie fulminanta a intrat in atentia autoritatilor sanitare vasluiene, dar si a Institutiei Prefectului – judetului Vaslui. Primele masuri luate au fost identificarea tuturor persoanelor care au avut contact cu pacienta, care au primit tratament preventiv, si dezinfectarea tuturor locatiilor, inclusiv a ambulantelor care au transportat bolnava.

Imediat dupa confirmarea diagnosticului, la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, unde a fost transportata si unde a si decedat tanara de 15 ani din Vaslui, urmare a imbolnavirii cu meningita meningococica cu evolutie fulminanta, Directia de Sanatate Publica Vaslui a luat primele masuri de oprire a raspandirii acestei boli, deosebit de contagioasa si periculoasa. In primul rand, s-a luat decizia inchiderii si dezinfectarii tuturor spatiilor unde a fost cazata pacienta, atat din Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, cat si de la Centrul de zi pentru copiii strazii, acolo unde a fost cazata temporar tanara, dupa identificarea ei de catre politistii vasluieni ca fiind persoana fugita de acasa. Ulterior, s-a trecut la identificarea tuturor celor care au luat contact cu pacienta, in total 55 de persoane, care au primit schema de tratament medicamentos profilactic, in speta antibiotice. Pana in prezent, nici un alt pacient vasluian nu a fost depistat ca prezentand posibile semne de meningita meningococica, insa continuam atent monitorizarea. DSP Vaslui a demarat deja o ancheta, si la fel a procedat conducerea SJU Vaslui, care a demarat propria ancheta. Din datele culese pana acum, se pare ca nu ar fi vorba de deficiente majore ale actului medical, cu atat mai mult cu cat incidenta acestei boli este una foarte scazuta, iar in judetul Vaslui nu am mai avut nici un astfel de caz de o buna bucata de vreme, a explicat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui, in cadrul sedintei de Colegiu Prefectural convocata de prefectul Eduard Popica.

La randul sau, Aurora Popa, managerul Serviciului de Ambulanta Judetean, a explicat parcursul tinerei bolnave, de la preluarea sa din Centrul de zi pentru copiii strazii si pana la predarea ei la spitalul din Iasi. La prima solicitare, diagnosticul a fost de colica renala dreapta, solicitare de cod galben, fiind alocat un echipaj de tip B2. Ulterior, in cursul diminetii, a fost solicitata o ambulanta cu medic, de tip C2, pentru transfer interclinic, insa ulterior, dat fiind starea pacientei, care era febrila, inconstienta si intubata, a fost alocat echipajul de Terapie Intensiva Mobila. Timpul de raspuns a echipajelor noastre a fost unul foarte bun, pacienta fiind transportata cu maxima operativitate la Iasi, de ulterior, dupa circa o ora, a fost confirmat diagnosticul de meningita meningococica. Imediat au fost luate primele masuri, fiind efectuate dezinfectii de rang inalt la ambulantele respective, iar personalului nostru care a luat contact cu pacienta, un numar de 9 persoane, i s-a administrat schema de tratament profilactic corespunzatoare. In plus, am dispus ca toate echipajele care ajung la pacienti ce prezinta stari febrile, sa faca un diagnostic cat mai corect la fata locului si sa anunte imediat aceste cazuri, spre protectia lor si pentru a preveni eventuale alte imbolnaviri cu meningita, a subliniat Aurora Popa.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.