Liderii USR Est au discutat descentralizarea administrativa a Romaniei

0
681

Liderii USR Est s-au intalnit duminica, la Iasi si au discutat modalitati de colaborare pentru a sustine interesele economice ale regiunii. Au fost prezenti presedintii filialelor judetene Suceava, Botosani, Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Buzau, Vrancea si Tulcea.

Una dintre preocuparile centrale ale grupului a fost descentralizarea administrativa a Romaniei astfel incat regiunile din Est sa nu mai fie ignorate de guvernanti. In Romania, spre deosebire de majoritatea tarilor europene, unitatile teritoriale regionale au doar rol statistic, de raportare de date, nu si rol administrativ. Euroregiunile nu au bugete sau foruri decizionale separate, iar judetele sunt prea mici pentru a gestiona eficient fondurile pe care le primesc de la centru.

Distribuirea echitabila a resurselor, reducerea decalajelor in dezvoltare, participarea cetatenilor in stabilirea prioritatilor locale si regionale, extinderea serviciilor publice si crearea de locuri de munca sunt cateva dintre avantajele descentralizarii. Stabilirea prioritatilor s-ar face mai eficient la nivel regional. De exemplu, in zona de Est a Romaniei, s-ar fi putut face mult mai mult pentru infrastructura daca decizia s-ar fi luat la nivel regional.

Imbunatatirea infrastructurii catre portul Constanta si catre vestul Romaniei i-ar avantaja pe numerosii transportatori din Judetul Suceava, iar asta s-ar vedea in cresterea nivelului de trai”, a afirmat Teodora Munteanu, presedintele filialei judetene USR Suceava.

Daca Nord-Estul ar avea bugetul lui, Moldova ar avea deja autostrada. Daca Sud-Estul ar avea conducerea lui, portul Constanta ar rivaliza cu Rotterdam sau Hamburg. Bani sunt, dar lipseste vointa politica de a dezvolta Estul. Pana acum decidentii s-au ascuns prin ministere la Bucuresti si n-au facut nimic. Daca decizia ar fi la nivel regional, atunci am putea sa-i tragem la raspundere imediat si am obtine investitiile pe care le asteptam de 30 de ani,” a declarat Cosette Chichirau, deputat de Iasi si presedintele filialei judetene USR Iasi.

Construirea podului peste Dunare la Braila si dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare spre nordul si vestul tarii si catre Republica Moldova sunt prioritati imediate. Am atrage comercianti care acum merg prin portul Odesa sau care fac inconjorul Europei si intra prin Olanda sau Germania”, a sustinut Elena Uram, presedintele filialei judetene USR Tulcea si antreprenor in sectorul import-export.

Puterea baronilor locali merge mana in mana cu centralizarea. Cine imparte banii la centru, imparte si puterea in teritoriu. Ca sa schimbam asta, este nevoie de regionalizare si descentralizare. Moldova nu va mai depinde de sefii de la Bucuresti, iar baronii isi vor pierde influenta,” a declarat Cosmin Timofte, presedintele filialei judetene USR Vrancea.

Romania a ramas in urma tarilor europene in ceea ce priveste reforma administrativa. Inca functionam excesiv de centralizat. Avem nevoie de unitati administrative regionale, care ar fi mai eficiente si care ar da putere cetatenilor”, a sustinut Radu Samson, presedintele filialei judetene USR Neamt.

Un buget regional ar elimina jocurile politice de la centru. Ar elimina si vrajba pentru bani care dezbina Iasul de Bacau sau Neamtul de Suceava. O Moldova unita ar face infrastructura si ar aduce rezultate economice concrete”, a adaugat Lucian Stanciu, deputat de Bacau si presedintele filialei judetene USR Bacau.

Saracia din Botosani este de fapt consecinta lipsei de alternative. Solutia pentru zonele cele mai sarace din Moldova si din Romania este la nivel regional. Conectarea mai buna a Botosaniului cu Iasul si Suceava ar oferi mai multe oportunitati oamenilor din judet“, a declarat Andrei Dranca, presedintele filialei judetene USR Botosani si expert in cadastru.

Vaslui, unul dintre cele mai sarace judete din tara, pierde investitii pe banda rulanta pentru ca nu are infrastructura. Ne-am saturat sa fim amagiti de Bucuresti. Daca am avea un buget regional, ne-am face singuri proiectele necesare“, a afirmat Mihai Botez, deputat de Vaslui si presedintele filialei judetene USR Vaslui.

Desi Buzaul este relativ aproape de Bucuresti si Constanta, nu beneficiem de avantajele economice care ar fi posibile printr-o infrastructura regionala mai buna si printr-o strategie industriala axata pe specificul zonei“, a sustinut Irinel Carstea, presedintele filialei judetene USR Buzau.

Liderii USR Est au stabilit un calendar de intalniri periodice, pentru a analiza modelele de organizare administrativa si bugetara din alte tari si pentru a propune solutii pentru Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.