Dreptate dupa sapte ani, pentru elevul inecat in piscina unui restaurant din Barlad

Curtea de Apel Iasi a pronuntat sentinta definitiva in cazul copilului de 13 ani care, in 2012, s-a inecat in piscina restaurantului Paradis din Barlad. Judecatorii au redus cu 40.000 de euro cuantumul daunelor morale ce urmeaza a fi primite de familia victimei, insa patronul restaurantului, Ion Ciobanu, a ramas cu pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu executare decisa de magistratii barladeni.

In iunie 2012, imediat dupa festivitatea de inchidere a anului scolar, bucuros ca a terminat cu bine clasa a VII-a, George Adrian Bighiu a mers, impreuna cu mai multi colegi la piscina restaurantului Paradis, din Barlad, pentru a face o baie. La un moment-dat, colegii baiatului au sesizat ca nu mai este langa ei si, panicati, au inceput sa-l caute si sa-l sune pe telefonul mobil. Intre timp, alti clienti ai restaurantului, care erau in piscina, au simtit ceva in apa si l-au gasit pe George Adrian inconstient, pe fundul bazinului. In ciuda incercarilor disperate ale salvatorilor si ale administratorului piscinei, ulterior si ale paramedicilor sositi de urgenta la fata locului, baiatul nu a mai purtut fi salvat, medicii declarand decesul.

Trei ani mai tarziu, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad au decis trimiterea in judecata a patronului restaurantului, Ion Ciobanu, sub acuzatia de ucidere din culpa, in solidar cu societatea pe care o administra, pe motiv ca piscina nu avea, conform legii, angajat un salvamar calificat. Procesul a durat mai bine de trei ani, pe de o parte pentru ca unii martori nu s-au prezentat la proces, fiind nevoie de citarea lor cu mandat de aducere, dar si pentru ca expertizele Institutului de Medicina Legala Iasi au ajuns la instanta abia in vara anului 2017, ulterior, mai trebuind inca un an pentru avizarea acestor expertize, de catre IML Bucuresti!

In sfarsit, in septembrie anul trecut, a fost data o prima sentinta in acest dosar, judecatorii barladeni decizand condamnarea lui Ion Ciobanu la 5 ani de inchisoare cu executare si plata de despagubiri morale si materiale catre familia victimei in cuantum total de 133.000 euro, la care se adauga alti 13.000 lei, cheltuieli judiciare. Atat inculpatul, cat si familia copilului mort au contestat aceasta sentinta la instanta superioara, Curtea de Apel Iasi, insa numai primul a avut castig de cauza. Patronul a a ramas cu aceeasi pedeapsa in ceea ce priveste durata sederii dupa gratii, castigand doar o reducere substantiala, de 40.000 euro, a sumei pe care trebuie sa o plateasca familiei victimei. Pana se va achita de obligatiile financiare impuse de instanta, atat bunurile sale, inclusiv restaurantul, vor ramane sub sechestru asigurator.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Doamne! De unde va luati informatiile? Cunosc aceasta familie foarte onorabila, care a facut prin munca si sacrificii tot ce are pana acum si doar un mare ghinion a fost pentru Nelu Ciobanu ca acel copil sa -si gaseasca sfarsitul la piscina, in conditii suspecte. De inecat e mai putin probabil, piscina este mica. Deci clar ca omul nu a vrut si nu a avut cum sa prevada un astfel de incident! In fine, exista Dumnezeu deasupra si va fi pedepsit si cel care stie cum s-a intamplat si din vina cui. Dar revoltator este ca spuneti ca omul este condamnat la 5 ani si e dupa gratii! Condamnarea este de doi ani si e cu suspendare. Despre cazul in care o tanara mama (din Husi) a murit la Arcadia dintr-o operatie minora, din greseli medicale repetate si pentrucare nu raspunde nimeni sa nu va legati. Ca acolo e vorba de cei plini de bani si puternici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.