Daniel Olteanu (ALDE): «Salvarea judetului Vaslui, o urgenta nationala»

1
496

«Bugetul pe 2019 este un semnal ca incep sa se inteleaga cauzele pentru care judetul Vaslui a ajuns sa fie Polul saraciei», sustine Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, care atrage atentia ca lipsa investitiilor majore in infrastructura, in stanga Siretului, reprezinta una dintre principalele explicatii care au dus la cresterea decalajelor regionale in aceasta zona.

Referindu-se la faptul ca situatia vasluienilor a revenit ca subiect in presa nationala, deputatul ALDE sublinaiza ca demersurile de acest fel, desi «se bazeaza si pe informatii reale, nu ajung la miezul problemei». Daniel Olteanu subliniaza ca responsabilitatea pentru aceasta stare de fapt nu e una singulara si ca le apartine in principal autoritatilor centrale, care «trebuie sa rupa cercul vicios al saraciei din judetul Vaslui, mai ales in mediul rural, locul in care cresc in jur de 80.000 de copii».

Olteanu spune ca adancirea discrepantelor regionale in ultimii 30 de ani denota esecul clasei politice si al acelor guvernanti care, in toata aceasta perioada, «ar fi putut schimba ceva si nu au facut nici pe departe cat ar fi avut posibilitatea». In cadrul unei declaratii in plenul Parlamentului, Daniel Olteanu le-a cerut colegilor sai sa fie solidari cu vasluienii si sa sustina, fara exceptie, toate proiectele care pot insemna salvarea judetului Vaslui, incepand cu acelea pentru mari investitii in infrastructura.

«A face o prioritate din salvarea judetului Vaslui nu e nicidecum o favoare, e o urgenta nationala», considera deputatul ALDE, care mentioneaza ca, «daca anumite masuri de interventie vor putea atenua diferentele regionale, ele nu vor putea sterge vreodata nedreptatea care li s-a facut vasluienilor an de an, in ultimele trei decenii».

Vaslui, locul in care investitiile s-au blocat, au fost impiedicate ori n-au existat nici macar pe hartie

«Se intampla, uneori, ca un subiect de presa care se bazeaza si pe informatii reale, dar fara a ajunge la miezul problemei, sa zdruncine privitorii si sa starneasca reactii dure, cum s-a intamplat zilele trecute. Vorbesc despre «Polul saraciei», reportajul difuzat de Pro TV, la o ora de maxima audienta, reportaj al carui subiect a fost, dupa cum e lesne de inteles, judetul Vaslui. Daca aceasta alaturare, Polul saraciei, uzata la maximum in a caracteriza judetul din care provin, nu mai mira pe nimeni, povestile de viata de la capatul Romaniei, acolo unde investitiile s-au blocat, au fost impiedicate ori n-au existat nici macar pe hartie, sunt greu de vizionat si cumplit de greu de trait. Pentru mine, care bat judetul in lung si in lat, si nu doar de doi ani si ceva, de cand sunt parlamentar, imaginile pe care le-am vazut ruland pe ecranul televizorului nu sunt o noutate, insa reprezinta un esec. Nu al unor persoane anume, ci al acelei clasei politice si al acelor guvernanti care, in ultimii 30 ani, nu in 2019, ar fi putut schimba ceva si nu au facut nici pe departe cat ar fi avut posibilitatea. Da, bugetul pe 2019 este un semnal ca incep sa se inteleaga cauzele, mai ales lipsa investitiilor majore in infrastructura, dar faptul ca pana in 2019 Bucurestiul a asistat pasiv cum se degradeaza viata vasluienilor, cum se frange viitorul mai multor generatii, nu mai poate fi schimbat», a declarat Daniel Olteanu.

Deputatul a reluat apelul la solidaritate cu vasluienii, cerandu-le colegilor din Parlament sa contribuie, prin votul lor, la atenuarea decalajelor regionale din judetul Vaslui. «Imi doresc sa fi trecut de etapa in care, ca parlamentar de Vaslui, aflat la primul mandat totusi, trebuie sa explic ca Bucurestiul in primul rand, prin marile investitii, si nu autoritatile locale, care au mijloace si fonduri limitate, trebuie sa rupa cercul vicios al saraciei, mai ales in mediul rural, locul in care cresc in jur de 80.000 de copii. Repet, 80.000 de copii. Pentru mine, care vad maini fragede batatorite de munca, ghiozdane agatate in cui pentru ca acei copii care ar fi trebuit sa le poarte cu bucurie in spate nu au haine si incaltari sa mearga la scoala, sa intalnesc copii de-o schioapa, care viseaza sa plece din judetul Vaslui, oriunde, numai ca sa se salveze – toate acestea sunt semnele evidente ale unei anomalii grave, pe care suntem datori cu totii nu doar sa o corectam, ci sa si facem in asa fel incat radacinile ei sa dispara pentru totdeauna. Vina pentru prapastia care s-a cascat intre vasluieni si restul tarii nu e una singulara, asa cum lasa de inteles pentru unii reportajul amintit, iar de apasarea ei nu e scutit niciunul dintre noi, incluzandu-ma aici si pe mine. Martori imi sunt insa toti ca, de doi ani si ceva, de cand sunt parlamentar, nu e saptamana in care sa nu apas pe acest subiect, in scris si verbal. Stimati colegi, va cer astazi, din nou, sa fiti solidari cu locuitorii de la Polul saraciei si sa sustineti, fara exceptie, toate proiectele care pot insemna salvarea judetului Vaslui, pentru ca marile investitii in infrastructura nu le fac autoritatile locale. Asta, inainte ca alte mii de oameni sa-si caute singuri salvarea, dincolo de hotarele Moldovei sau ale Romaniei. Va cer ca, de acum inainte, votul dumneavoastra sa contribuie decisiv la viitorul celor 80.000 copii vasluieni, care nu au nicio vina pentru ca s-au nascut in locul in care investitiile au fost pana nu demult ferecate cu lacatul, iar nivelul de trai a ramas impotmolit in cei 500 de km de drumuri de pamant. A face o prioritate din salvarea judetului Vaslui nu e nicidecum o favoare, e o urgenta nationala si, daca anumite masuri de interventie vor putea atenua diferentele regionale, ele nu vor putea sterge vreodata nedreptatea care li s-a facut vasluienilor an de an, in ultimele trei decenii», a sustinut Daniel Olteanu in plenul Camerei Deputatilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.