Construirea noii Gradinite nr. 5 Barlad va costa aproape 4,8 milioane de lei

In cativa ani, prescolarii barladeni din zona Stadion vor invata intr-o gradinita noua, investitia Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel Barlad, ce va fi finantata cu fonduri europene, aflandu-se deja in faza de precontractare. Obiectivul de investitii va avea o valoare de aproape 4,8 milioane de lei.

Intruniti, pe 29 martie, intr-o sedinta de indata, consilierii locali barladeni au avizat favorabil doua proiecte de hotarare ce se refera la investitia Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel, municipiul Barlad, judetul Vaslui. Este vorba despre un proiect ce a fost depus la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est de la Piatra Neamt pentru finantare cu fonduri europene inca din cursul anului 2018, care a trecut deja si de evaluarea tehnica si de cea financiara si care se afla in etapa de precontractare.

Primul proiect vizeaza modificarea anexei nr. 1 a HCLM Barlad nr. 138/18.05 privind aprobarea documentatiei tehnico-economice (faza SF) si a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel. Concret, ca urmare a majorarii salariilor din domeniul constructiilor, majorare prevazuta in controversata OUG 114/2018, va creste si valoarea estimata a investitiei, asa ca si principalii indicatori tehnico-economici vor fi modificati.

Astfel, noua valoare totala a investitiei se ridica la 4.764.726 lei (cu TVA), din care cheltuielile cu constructiile si montajul sunt estimate la suma de 3.415. 730 lei (cu TVA). Noul corp de cladire in care va functiona Gradinita nr. 5 va avea parter si etaj, o suprafata construita desfasurata de 1.164,44 metri patrati, din care 586,44 metri patrati reprezinta suprafata construita, iar 974,43 metri patrati – suprafata utila desfasurata.

Iar al doilea proiect vizeaza aprobarea cererii de finantare si a cheltuielilor legate de proiectul Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel. Potrivit expunerii de motive, proiectul a fost initiat ca urmare a primirii scrisorii pentru demararea etapei precontractuale emise de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Organism Intermediar (OI) pentru Programul Operational Regional 2014-2020, nr. 7539/OI/22.03.2019.

Astfel, valoarea totala a investitiei aprobata de consilieri se ridica la 4.764.726 lei (cu TVA), din care 4.306.997 lei reprezinta cheltuieli eligibile, iar 457.729 lei reprezinta cheltuieli neeligibile. Totodata, consilierii au aprobat si o contributie de 2,01% din valoarea eligibila a proiectului din partea municipalitatii, in cuantum de 86.570 lei, reprezentand cofinantarea suportata de Barlad.

In perioada 12-15 martie, am avut vizita in teren a reprezentantilor Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est de la Piatra Neamt, vizita ce a incheiat practic evaluarea unor proiecte depuse de noi spre finantare. In urma vizitei, ne-a fost comunicat si faptul ca proiectele au fost acceptate la finantare. Urmeaza etapa de precontractare, iar in aceasta etapa ni s-a solicitat sa actualizam indicatorii tehnico-economici, urmare a emiterii in decembrie 2018 a OUG 114. Practic, noi am procedat la actualizarea indicatorilor, actualizare pe care v-o supunem spre aprobare in aceasta sedinta, dar in aceeasi solicitare a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est ni s-a cerut sa aprobam si cotele de cofinantare. Asadar, avem un proiect de hotarare pentru aprobarea actualizarii indicatorilor tehnico-economici si un proiect de hotarare pentru aprobarea cotei de cofinantare, le-a explicat Catalin Moraru, seful Biroului Dezvoltare Locala si Integrare Europeana din cadrul Primariei Barlad, celor 17 consilieri locali prezenti la sedinta.

Proiectul a fost depus in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa 10, Prioritatea de investitii 10.1 – Investitiile in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, Obiectivul specific 10.1 – Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului.

Asa cum au votat consilierii in mai 2018, noua constructie ce are ca destinatie de cladire pentru invatamantul prescolar va avea spatii specifice acestei functiuni: spatiu primire copii, vestiar, cabinet medical, izolator, sali de grupa, sala multifunctionala, grupuri sanitare pentru fiecare sala de grupa, vestiare si grupuri sanitare pentru personal, bucatarie, spatii administrative, centrala termica si spalatorie. Cladirea va fi dreptunghiulara si va avea, pe langa cele doua case de scara inchise, si o scara exterioara pentru evacuarea in situatii de urgenta.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.