Comunisti si luptatori antifascisti evrei din judetul Vaslui

Pe cuprinsul judetului Vaslui si-au desfasurat activitatea in perioada interbelica, in timpul si dupa Cel de al Doilea Razboi Mondial, membrii si simpatizanti ai Partidului Comunist Roman, in marea lor majoritate etnici evrei, unii originari din Basarabia. In ultima parte a regimului carlist (1940), dar mai ales in vremea razboiului dus de Romania impotriva Uniunii Sovietice (1941-1944), acestia au fost atent supravegheati de organele de Siguranta ale statului roman, arestati, anchetati si incarcerati in diferite inchisori si lagare de pe teritoriul tarii, cat si in Transnistria, pe teritoriul actual al Ucrainei.

In perioada detentiei in diversele inchisori si lagare de pe cuprinsul Romaniei, condamnatii au fost sustinuti de Apararea Patriotica, structura patronata de partidul comunist, infiintata in anul 1940 si continuatoare a Ajutorului Rosu Muncitoresc interbelic, care avea ca scop colectarea de fonduri si bunuri pentru ajutorarea detinutilor comunisti si a familiilor acestora. Din studiul documentelor identificate rezulta ca mare parte dintre acestia au fost internati in lagarele Caracal, Tg. Jiu, Videle, Rm. Sarat, Focsani, Moinesti, iar unde unii dintre ei – asemeni lui Micu Steinberg, au intalnit tovarasi si tovarase ce aveau sa detina functii importante in aparatul de partid si de stat al Romaniei comuniste, ca Em. Vinea, Ofelia Manole, Ida Felix, dar si persoane acuzate de colaborationism cu fascistii notorii din lagarele aflate in Transnistria, ca Beniamin (Buby, Bubi), Finkelstein, sau Lazar Faibis, din Barlad, judetul Tutova, acuzat de a fi fost agent al Sigurantei Galati. Parte dintre cei arestati au fost deportati in Transnistria, in lagarul de la Vapniarka, unde au supravietuit in conditii groaznice, care le-au marcat sanatatea si existenta ulterioara, cum a fost cazul lui David David, care suferea de o paralizie usoara a picioarelor, consecinta a introducerii mazarei furajere in regimul alimentar al celor deportati la Vapniarka. Pe pagina de internet a Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, institut finantat de Guvernul Romaniei, apar doar cateva dintre persoanele identificate de noi ca fiind deportate in Transnistria, ale caror nume sunt deformate, Erlicman in loc de Erlichman (Mendel), Saic in loc de Saie (David), Senilovici in loc de Smilovici (Lupu)…

Pe baza fiselor intocmite de catre Federatia Nationala a Fostilor Detinuti si Deportati Politici – Comitetul judetean al Apararii Patriotice Vaslui (noiembrie 1947), avem o evidenta partiala a fostilor detinuti si deportati politici din judet in vremea regimului Antonescu, pentru ca in dosarul identificat se afla doar 13 fise, in vreme ce numerotarea ajunge la 21 de persoane. Unii dintre evreii arestati aveau o stare materiala buna, infloritoare chiar, fapt ce ne face sa credem au fost incarcerati si deportati pe motive etnice, mai ales ca nu s-au evidentiat printr-o activitate sustinuta din punct de vedere ideologic in slujba partidului comunist, unii revenind la ocupatiile avute inainte de arestare, practicand in special comertul.

1) Lupu Smilovici. Nascut in Vaslui, la data de 4 decembrie 1893. De profesie rotar. Necasatorit. A fost arestat in ziua de 8 august 1940 si internat in lagarul de la Caracal, apoi a fost transferat in lagarul de la Targu-Jiu. Din septembrie 1942 este trimis in lagarul de la Vapniarka (Transnistria), pana in iulie 1944, unde il intalneste pe Bubi Finkelstein. In lagar avusese o purtare buna. A executat o pedeapsa de 7 ani la Tg. Ocna si Ocnele Mari pentru propaganda comunista in randul armatei. A fost deportat intre anii 1918-1925. In 1947, avea o stare de sanatate buna, dar nu avea un loc de munca. O ducea foarte greu, negasindu-i-se o munca corespunzatoare. Desi nu era incadrat in vreo munca politica, era calificat ca purtandu-se foarte bine in oras.

2) David David, cunoscut si sub numele de Puscasanu. Nascut in comuna Rediu, judetul Vaslui, in ziua de 23 ianuarie 1877. Fost comerciant. In 1947, nu avea nicio ocupatie. Casatorit cu Anuta. Avea 3 copii: Milu, 42 ani, negustor, Haim, 36 ani, aceeasi profesie, si Sae, 32 ani, functionar. Fusese arestat in data de 5 iunie 1941 la Vaslui, pentru comunism. Anchetat de Curtea Martiala a Corpului III. Armata. In lotul judecat se mai aflasera Joil Litman, Sae David, Max Sapira, Dr. S. Bahnareanu. A fost trimis in lagarul de la Tg. Jiu. Deportat in Transnistria, in lagarul de la Vapniarka la 8 septembrie 1942, pentru o perioada de un an si cinci luni, unde avusese o purtare buna. In inchisoare si lagar ii intalnise pe urmatorii ofiteri, catalogati de catre noile organele comuniste drept tradatori si fascisti notorii: colonelul Zlatescu, locotenentul Trepadus, maiorul Murgescu, capitanul Buradescu, colonel Grosu, locotenent Fasie. In lagar il cunoscuse si pe Bubi Finkelstein. In 1947, suferea de o paralizie usoara a membrelor inferioare, unul din motivele pentru care nu activa in miscarea comunista, celalalt fiind varsta inaintata. Se ocupa cu comertul.

3) Samoil Smilovici. Nascut in Botosani, anul 1881, intr-o zi neprecizata a lunii aprilie. Comerciant. Casatorit cu Luisa, cu care avea in anul 1947 un numar de trei copii, respectiv Iosef, 28 ani, aflat in Franta, Isac, 27 ani, comerciant, Solomon, 18 ani, student. Fusese arestat la 8 august 1940, in Vaslui. Nu a fost anchetat si nici condamnat. Inchis la Caracal (8 august 1940 – 18 mai 1941), Videle (13 iunie 1941 – 5 septembrie 1941). Deportat la Vapniarka pentru o perioada de un an si patru luni. Se purtase bine in lagare. Nu mai activa in miscarea comunista din cauza varstei inaintate. Proprietar al unui magazin, se ocupa cu comertul.

4) Gheorghe Grigoras. Nascut in Muntenii de jos, judetul Vaslui, la 5 iulie 1901. De profesie tipograf. Casatorit cu Paula Ciobanu din Brodoc, Vaslui. In 1947 aveau un copil, Camil, 14 ani, elev in clasa a IV de liceu. Arestat la 8 august 1940 si internat in lagarul de la Caracal pana la 7 noiembrie 1940. Arestat din nou la 13 iunie 1941 si internat in lagarul de la Videle, judetul Vlasca pana la 1 octombrie 1941. I s-a intentat proces sub acuzatia de comunism la Galati, fiind detinut provizoriu la inchisoarea din Galati, pentru o perioada de 90 zile. In urma procesului, a fost achitat si scos din cauza. Fusese anchetat la Siguranta de Victor Papadopol, Gheorghe Andrian si Robert Hutter. In 1947 nu era incadrat in productie, fiind suferind de plamani. Incadrat pe linia si in munca democratica.

5) Leon Wittenstein. Cunoscut si sub numele de Russu. Nascut in Leova, judetul Cahul, la 25 februarie 1901. De profesie meserias tabacar. Casatorit, avea in 1947 trei copii: Ida, 16 ani, Doica, 15 ani, Hari, 10 ani, cu totii scolari. Arestat la 8 august 1940 sub banuiala de a fi comunist, anchetat de Victor Papadopol de la Siguranta Statului si internat in lagarul Caracal. Transferat la Tg. Jiu si eliberat in septembrie 1942. In 1947 isi practica meseria avuta. Suferea de inima. Sprijinea si ajuta efectiv in munca lor organizatiile democratice din judetul Vaslui.

6) Sandu Herscu, zis Imberg. Nascut in Vaslui, la 23 aprilie 1895. De profesie muncitor. Casatorit, avea patru copii: Tilda, 24 ani, Clara, 20 ani, Silviu, 16 ani, Ghizela 18 ani. Arestat in februarie 1943, sub acuzatia de a fi comunist. I s-a intentat proces la Curtea Martiala Iasi si a fost anchetat de locotenent – avocat Ioan Stefanescu. Condamnat la 21 luni inchisoare. Si-a executat pedeapsa la Rm. Sarat si Focsani. Nu a fost deportat. Starea sanatatii ii era buna si se nota ca era incadrat in munca in anul 1947.

7) Imberg Iancu. Nascut in Vaslui, la 9 iulie 1895. De profesie fierar. Casatorit, avea trei copii: Mina, 8 ani, Peisia, 7 ani, Leni, 3 ani. Arestat ca suspect de comunism in aprilie 1942, in Vaslui. Anchetat de comisarul V. Papadopol de la Siguranta Statului Vaslui. Trimis in judecata de maiorul Moldoveanu, fost comandant al C.T. Vaslui. Condamnat la 1 an inchisoare, a executat 6 luni la Vaslui iar restul din pedeapsa la Focsani. Nu a fost deportat. Era incadrat in productie. Starea sanatatii ii era afectata, suferind de reumatism.

8) Micu Steinberg. Nascut in Tg. Frumos, judetul Iasi, la 20 februarie 1904. Ceasornicar. Casatorit cu Frida, cu care avea un copil, nascut la 3 septembrie 1931, elev in clasa a VI-a de liceu in anul 1947. A fost arestat din anul 1940 si pana la 24 august 1944 pentru faptul ca era comunist si pentru propaganda. Anchetat de Constantin Gheorghe Moraru, sef al Sigurantei. Inchis in lagarele Caracal, Videle, Vapniarka si Moinesti. In lagare a fost detinut cu Em. Vinea, Ofelia Manole, Ida Felix, dar si cu Bubi Finkelstein. Dupa eliberare, a activat in Partidul Muncitoresc Roman (1945). In anul 1947 era incadrat in productie, avand un atelier propriu de ceasornicarie. Detinea functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie Vaslui.

9) Birman Isac. Nascut in satul Lapusna, judetul Lapusna, la 2 octombrie 1902. Functionar public. Casatorit, 2 copii: Clara, 19 ani, si Hana, 11 ani. Arestat la data de 8 august 1940, in localitatea Tibana, judetul Vaslui, sub suspiciunea de a fi comunist. Fara a fi anchetat, judecat, a fost incarcerat in lagarele de la Caracal si Tg. Jiu, unde a avut o buna purtare. Nu a fost deportat. Element muncitor, in 1947 era incadrat in munca si avea o stare a sanatatii buna.

10) Mendel Erlichman. Cunoscut si sub numele de Milu. Nascut la 9 mai 1915 in localitatea Crasna, judetul Falciu. De profesie functionar particular. Casatorit cu Clementina Dorfler (profesor, director intre anii 1954-1955 al Liceului Teoretic de Fete din Vaslui, conform portalului Bibliotecii Judetene Nicolae Milescu Spatarul Vaslui). Arestat la 10 septembrie 1942, in localitatea Cubei, judetul Cahul, fiind semnalat ca ar fi comunist de Politia Somes. Nu a fost anchetat si nici nu a avut proces. A fost detinut vreme de 22 luni: 3 luni la Caracal, 9 luni la Vapniarka, 8 luni la Crivoi Oziero (astazi Krivoye Ozero, Ucraina), ghetou din Transnistria, 2 luni la Vaslui. Deportat la Vapniarka, Transnistria, la 15 septembrie 1942, pentru o perioada de 17 luni. A avut o purtare buna in lagar, unde i-a intalnit pe Lazar Faibis din Barlad, judetul Tutova, agent al Sigurantei Galati, si pe Buby Finkelstein, acuzati de tradare si colaborationism cu autoritatile romane de catre coetnicii lor. Incadrat in randul activistilor comunisti de la 23 august 1944, a contribuit la infiintarea tuturor organizatiilor democratice din judetul Vaslui. In anul 1947, avea functia de ajutor de primar al comunei urbane Vaslui. Suferea de un inceput de ulcer gastric.

11) Tregher Fisel. Nascut in Cimislia, judetul Tighina, pe 9 martie 1907. Liber profesionist. Casatorit, cu doi copii: Zigu, 9 ani, Strulica (8 ani). Arestat in Feresti, judetul Vaslui, ca suspect de comunism, fiind desconspirat de Nicolae Artenie din aceeasi localitate. Nu a fost anchetat. Inchis in lagarele Caracal si Tg. Jiu, de unde venise cu o stare buna a sanatatii. In noiembrie 1947 nu era incadrat in munca.

12) Horowitz Strul, cunoscut si sub numele de Horowitz Izrael. Nascut in ziua de 18 mai 1883, la Codaiesti, judetul Vaslui. Comerciant. Casatorit, fara copii. Arestat in Vaslui, in ziua de 8 august 1940, si anchetat de Siguranta Vaslui ca simpatizant comunist. A fost inchis intre 8 august 1940 si 20 ianuarie 1944 la Caracal, Tg. Jiu si Transnistria. A avut o buna purtare in lagare. Neincadrat in munca de partid, era un comerciant cu avere.

13) David Sae (Saie). Nascut la 3 ianuarie 1914 in Vaslui. Liber profesionist. Casatorit cu Anuta Glukman, fara copii. Arestat in Vaslui, la 5 februarie 1941, ca suspect comunist si anchetat de Curtea Martiala a Corpului III Armata. In proces a mai fost cu David David (tatal sau), Joil Litman, Max Sapira. Trimis in lagarul de la Tg. Jiu. La 8 februarie 1942 a fost trimis in lagarul Vapniarka din Transnistria pentru 1 an si 6 luni. Ii cunostea pe urmatorii fascisti notorii: colonelul Zlatescu, locotenentul Trepadus, maiorul Murgescu, capitanul Buradescu, colonelul de jandarmi Grosu, locotenentul Fasie. In lagarul de la Vapniarka il cunoscuse pe Bubi Finkelstein. In 1947, apare ca neincadrat in munca, avea o stare a sanatatii buna. Comerciant.

Nota: Material intocmit pe baza documentelor din dosarul nr. 9/1947, Fond Comitetul Judetean al Apararii Patriotice Vaslui, aflat la Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Vaslui.

Prof. Stefan Plugaru

2 COMENTARII

 1. Am identificat persoana care va intereseaza. Margulis Samuil. Tapițer, domicilia pe strada Serban Voda nr 33 in București. Născut la data de 1 august 1885, in Găești, fiul lui Herman și Fani. Căsătorit cu Eugenia Gutman, cu care avea un baiat si o fata. Am fost prin mai multe inchisori comuniste, intre ele Jilava si Văcărești.

 2. Inforatmati foarte pretioase apresentate in aceste articolele.
  Caut pe Isidoro Margules comunist tapiter care a lucrat la companhia de trens si a fost la Inchisoareiin timpul lui Antonesco si in timpul comunistilor. avea legaturi cu rusi, si Ana Pauker a fost dusmanca lui politicã.
  A fost cãsatorit cu Liza Margules si a avut doi copii. Ernest si FITZA care a lucrat la ziarulul Scinteia.
  Erau rude, veri parintilor mei si locuiau pe Serban Vodã in Bucuesti in timpul al doilea Rãzbpiului Mundial.
  Vã multumesc dacã puteti sã imi dati notitiie.
  Scuzati greselile mele am plecat din Rominia no ano de 1950.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.