CL Barlad, somat sa intre in legalitate. Doua luni de personalitate juridica pentru Scoala „V.I.P.” Barlad!

0
1369

Desi, in februarie, consilierii barladeni au fost de acord ca, in anul scolar 2019-2020, Scoala „Victor Ion Popa” din cartierul Podeni sa-si recapete personalitatea juridica pierduta in urma cu mai bine de un an, la sedinta ordinara de vineri, s-au „sucit” la 180 de grade si i-au retras-o din nou. Motivul: hotararea din februarie este ilegala si nu a primit avizul prefectului. Mai mult, consilierii locali au fost somati sa o modifice sau sa o revoce, in caz contrar riscand actionarea in instanta.

Discutii aprinse si in contradictoriu timp de mai bine de o ora pe marginea proiectului de hotarare privind „modificarea Hotararii Consiliului Local nr. 25/2019 privind stabilirea retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar de pe raza Barladului, pentru anul scolar 2019-2020”. Mai precis, in atentia celor 20 de consilieri prezenti s-a aflat, din nou, acordarea sau mai bine spus retragerea personalitatii juridice a Scolii Gimnaziale „Victor Ion Popa”, singura unitatea de invatamant din cartierul Podeni. Asta dupa ce, cu numai doua luni inainte, adica la sedinta ordinara din 28 februarie, consilierii isi dadusera avizul favorabil in legatura cu acordarea personalitatii juridice a unitatii scolare aflate de mai bine de un an in structura Scolii Gimnaziale „Principesa Elena Bibescu” Barlad.

Motivul „sucelii” a fost faptul ca prefectul considera hotararea din februarie ca fiind nelegala si, in consecinta, nu a validat-o. Evident, consilierii din cele doua tabere – PSD si PNL – s-au contrat mai bine de o ora, cateva interventii avand si Gabriela Placinta, inspector scolar sef in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Desi motivele initierii acestui proiect de hotarare ce modifica Hotararea 25 din 28 februarie a fost explicat pe larg, independentul Bogdan Sarbu a tinut cu dintii ca scolii sa nu ii fie retrasa personalitatea juridica, dar degeaba. In final, dupa numeroase discutii aprinse, tentative de amendamente, tot felul de clarificari si o pauza de consultari ceruta de grupul PNL, proiectul a fost aprobat cu 14 voturi „pentru”.

Hotararea nr. 25/2019 privind stabilirea retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar de pe raza Barladului pentru anul scolar 2019-2020 este nelegala deoarece a fost adoptata cu nerespectarea avizului conform nr. 8/10.01.2019 al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, in sensul ca Scoala Gimnaziala «Victor Ion Popa» a fost inclusa in reteaua scolara ca unitate de invatamant cu personalitate juridica, avand ca structura arondata Gradinita cu Program Normal nr. 18. Cu ocazia controlului de legalitate exercitat de catre prefect, s-a constatat ca actul administrativ a fost adoptat cu incalcarea prevederilor art. 61 alin. (2) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare. (…) In concluzie, va solicitam sa supuneti spre analiza in vederea revocarii sau modificarii Hotararea nr. 25/2019 adoptata de Consiliul Local Barlad, in sensul respectarii prevederilor sus-mentionate. In termen de zece zile de la data urmatoarei sedinte a Consiliului Local, veti comunica Institutiei Prefectului – Judetul Vaslui hotararea Consiliului Local de revocare sau modificare a Hotararii nr. 25/2019. In caz contrar potrivit dispozitiilor art. 3 alin (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prefectul judetului Vaslui va promova actiune la instanta de contencios impotriva actului administrativ adoptat cu incalcarea prevederilor legale”, se arata in adresa trimisa de prefectura Consiliului Local pe 21 martie si atasata la proiectul de hotarare.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.