Burse scolare pentru elevii centrelor de educatie incluziva

170 elevi din cele trei Centre Scolare de Educatie Incluziva din subordinea CJ Vaslui si 34 de elevi care frecventeaza cursurile Scolii Profesionale Speciale Sf. Ecaterina Husi vor beneficia in semestrul II de burse scolare, o treime dintre ele, de merit. Pentru a incuraja copiii cu dizabilitati sa urmeze cursurile acestor unitati scolare, dar si pentru ca acestia au nevoi speciale, cuantumul burselor acordate de CJ este mai mare decat cel acordat, de exemplu, de Primaria municipiului Vaslui. Chiar si asa, unii parinti ezita sa-si inscrie copiii in aceste scoli speciale, unde beneficiaza de consiliere psihopedagogica si programe speciale de recuperare in vederea integrarii sociale.

Consiliul Judetean Vaslui a anuntat cuantumul si numarul de burse sociale si de merit ce se vor acorda lunar in semestrul II al acestui an scolar, urmand ca, pentru anul scolar 2019 – 2020, acestea sa fie decise si aprobate intr-o sedinta ulterioara, probabil undeva spre sfarsitul anului in curs. Este vorba de bursele acordate elevilor cu nevoi educationale speciale care frecventeaza cursurile Centrelor Scolare de Educatie Incluziva Constantin Pufan si Elisabeta Polihroniade din Vaslui, Centrul din Negresti si de elevii Scolii Profesionale Speciale Sf. Ecaterina din Husi. La fel ca in prima parte a acestui an scolar, bursele de merit vor fi in cuantum de 80 lei/luna/elev, iar bursele sociale, de 60 lei/luna/elev, mai marii judetului, dat fiind nevoile acestor elevi, fiind mai generosi decat primariile, la Vaslui, de exemplu, aceste burse fiind in suma de 60 de lei, bursele de merit, respectiv 40 de lei, bursele de ajutor social. De burse de merit, acordate elevilor cu rezultate bune la invatatura, vor beneficia nu mai putin de 60 de copii, din care 34 de elevi, de la Scoala Profesionala Speciala, si 26 de copii, de la CSEI Elisabeta Polihroniade din Vaslui. Cat priveste bursele de ajutor social acordate copiilor cu dizabilitati sau provenind din familii sarace, ori care studiaza in alta localitate decat cea de domiciliu, acestea se acorda si pe perioada vacantelor scolare, cu conditia ca, in acest caz particular, ca elevii sa fi promovat cu media 10 la purtare si avand maxim o corigenta, dar si, in cazul extrem, in care elevul repeta anul din motive medicale.

Din pacate, cu toate ca dotarile si conditile din aceste unitati de invatamant special sunt intre cele mai bune, iar in viitorul apropiat, se vor imbunatati, la CSEI Elisabeta Polihroniade urmand a fi construita o noua si moderna sala de sport, iar scoala profesionala de la Husi urmeaza sa intre intr-un amplu proces de reabilitare si modernizare, multi parinti ezita sa-si inscrie copii la aceste unitati, in ciuda faptului ca doar acolo ar putea avea o sansa. Astfel, de exemplu, pentru urmatorul an scolar, 2019 – 2020, la prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare nu s-a ocupat nici unul dintre cele 14 locuri destinate copiilor cu dizabilitati in cele 3 centre de educatie incluziva din judet!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.