Bugetul judetului pe 2019: venituri mai putine, investitii mai multe!

1
884

Astazi, consilierii judeteni urmeaza sa voteze bugetul judetului Vaslui pentru anul 2019, buget mai mic cu circa 20 milioane lei decat cel votat anul trecut. In schimb, au crescut foarte mult cheltuielile de personal, de la 104 milioane lei, cat a fost estimarea anul trecut, la nu mai putin de 140 milioane lei, in acest an. Chiar si in aceste conditii, sumele alocate pentru sectiunea de dezvoltare a bugetului vor fi, in acest an, printre cele mai mari vazute vreodata, nu mai putin de 140 milioane lei, marea parte a banilor urmand a fi folositi pentru reabilitarea si modernizarea a 21 de drumuri judetene. O treime din aceasta suma provine insa din excedentul bugetar de la sfarsitul anului trecut, an in care au ramas necheltuiti nu mai putin de 47,82 milioane lei.

In sfarsit, conducerea Consiliului Judetean a reusit sa creioneze si sa prezinte spre dezbatere publica bugetul judetului Vaslui pentru anul 2019, buget care urmeaza a fi supus spre aprobare consilierilor judeteni. Intarzierea cu care a fost finalizat proiectul de buget se datoreaza nu pentru ca veniturile ar fost prea mari, asa cum s-ar fi crezut in urma declaratiilor anterioare ale guvernantilor, inclusiv de la nivel local, ci dimpotriva, din cauza nevoilor prea multe comparativ cu banii din pusculita judetului. Astfel, cand e vorba de venituri, acestea, in suma de 354,452 milioane lei, sunt chiar mai mici decat cele de anul trecut, cand au fost in suma de 374,2 milioane lei. Diferenta fata de veniturile bugetului 2018 o constituie subventiile de la bugetul de stat, atunci in suma de 166 milioane lei, destinati finantarii drepturilor persoanelor cu handicap, a centrelor de asistenta sociala ori finantarii programelor de interes national sau local, acum marea parte a cheltuielor sociale fiind in sarcina bugetului local, astfel ca propunerile de subventii de la bugetul de stat in acest an sunt de doar 44,8 milioane lei! Noroc ca se vor mai primi bani de la UE, circa 53,3 milioane lei, pentru sustinerea proiectelor de infrastrucura incepute, in contul platilor deja efectuate si prefinantari, dar si a faptului ca la sfarsitul anului trecut bugetul judetului a ramas cu un excedent (bani necheltuiti) important, nu mai putin de 47,83 milioane lei. Acesti bani vor intra in bugetul din acest an, majoritatea pentru sustinerea investitiilor, cu speranta ca de aceasta data vor apuca sa fie cheltuiti.

Cat priveste capitolul de cheltuieli, acestea sunt in suma totala de 396 milioane lei, aproape o treime, respectiv 140 milioane lei, reprezentand cheltuieli de personal, din care circa 125 de milioane lei, la capitolul Asigurari si asistenta sociala. DGASPC Vaslui, cel mai mare angajator din judet, are un fond de salarii de baza pentru cei 2.470 de angajati de nu mai putin de 93,25 milioane lei, in timp ce fondul de salarii pentru cei 135 de angajati din aparatul propriu al CJ se ridica la 13,2 milioane lei. Noroc ca drepturile salariale personalului din institutiile de invatamant special din subordinea CJ, respectiv al celor 3 Centre Scolare de Educatie Incluziva, a Scolii Profesionale Speciale “Sf. Ecaterina” Husi, dar si ale CJRAE, sunt platite de catre Ministerul Educatiei, altfel, bugetul local ar fi si mai impovarat de alocarile pentru cheltuieli de personal.

Dealtfel, capitolul asigurari si asistenta sociala va “manca” aproape jumatate din veniturile judetului, in total 176 milioane lei, din care aproape 166 milioane lei va ajunge la DGASPC pentru sustinerea sistemului de protectie sociala a copiilor, varstnicilor si a persoanelor cu handicap aflati in atentia acestei institutii. Daca pentru asistenta acordata persoanelor in varsta este alocata o suma de aproape 5 milioane lei, pentru asistenta sociala in caz de boli sau invaliditati, pentru acest an au fost prevazute 53,7 milioane lei, iar pentru asistenta sociala pentru familii si copii, nu mai putin de 85 milioane lei! Sume importante vor ajunge si la cele doua centre medico sociale, 7 milioane lei, la cel din Bacesti, si alte 2,5 milioane lei, la centrul din Codaesti. Trebuie mentionat ca, in afara asigurarii sumelor necesare functionarii DGASPC, la aceasta institutie va primi finantari de peste 12,45 milioane lei pentru implementarea mai multpr obiective, intre care 8 centre de zi si complexuri de locuinte protejate pentru persoane adulte cu dizabilitati.

Structurat pe cele doua sectiuni, cea de functionare si cea de dezvoltare, si in 2019 bugetul judetului va merge preponderent catre prima sectiune, a carei cheltuieli, care includ si cele de personal, dar si, de exemplu, intretinerea drumurilor judetene sau a altor active fixe, se vor ridica la nu mai putin de 256 milioane lei. Cat despre sectiunea de dezvoltare, care, asa cum spune si numele, se ocupa de implementarea proiectelor de infrastructura in vederea dezvoltarii judetului, in acest an ea va avea alocata pentru cheltuieli suma de 140 milioane lei, din care 41,577 milioane lei provin din excedentul bugetar inregistrat anul trecut. Jumatate din acesti bani, 69,68 milioane lei, sunt destinati implementarii proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020. Doua proiecte care ar fi trebuit de mult finalizate, “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Vaslui” si “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare in aglomerarile Vaslui, Barlad, Husi si Negresti” vor inghiti si in acest an bani, peste 14,2 milioane lei. Cea mai mare parte a banilor, peste 107 milioane lei, vor merge insa pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, fiind finantate 3 proiecte prin FEDR, inclusiv reabilitarea si modernizarea drumului strategic judetean barlad – Laza – Codaesti, care va “inghiti” 48,7 milioane lei, precum si alte 18 drumuri judetene, reabilitate cu fonduri proprii sau externe nerambursabile, inclusiv prin PNDL II.

Nu trebuie uitate nici reparatiile capitale si refunctionalizarea Casei Armatei, viitorul Centru Cultural Judetean Multifuntional Vaslui, pentru care este alocata suma de 6 milioane lei, investitiile in curs de realizare de la Spitalul Judetean de Urgenta ori proiectele de modernizare ale Scolii Profesionale Speciale “Sf. Ecaterina” Husi si a Centrului Scolar de Educatie Incluziva “Elisabeta Polihroniade” Vaslui, dar nici cele 3 autoturisme a cate 83.000 lei bucata ce se doresc a fi achizitionate de catre CJ Vaslui.

La intocmirea proiectului bugetului local al judetului Vaslui pentru anul 2019, am avut in vedere prioritatile ce se impun in asigurarea conditiilor materiale si a surselor de finantare pentru functionarea institutiilor social – culturale, asigurarea functionarii autoritatii executive judetene, dezvoltarea publica, protectia mediului, infrastructura de transport judetean, precum si pentru realizarea altor obiective si actiuni de interes judetean. Pentru a repartiza fondurile pe care le avem la dispozitie, am analizat impreuna cu factorii implicati necesarul fiecarei institutii, serviciu public sau activitate, cu scopul de a acoperi in cea mai mare parte finantarea cheltuielilor cu bunuri si sergvicii, asistenta sociala si a celor de capital, intr-un procent cat mai mare. Prin aceasta masura am urmarit asigurarea functionarii institutiilor si serviciilor pana la finele anului, propunandu-ne totodata sa realizam si alte proiecte ce intra in sfera nostra de activitate”, explica presedintele CJ, Dumitru Buzatu, felul in care a fost structurat bugetul judetului pentru anul 2019.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Va rugam (Consiliul Judetean Vaslui PSD) asfaltati anul acesta drumul judetean 242 B (comuna Malusteni) si drumurile judetene 242 C – 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat) , vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au votat de 28 ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.