Bronz si mentiuni speciale pentru olimpicii la astronomie

Trei din cei patru elevi care au reprezentat judetul la etapa nationala a olimpiadei de Astronomie si Astrofizica de la Breaza s-au intors acasa cu o medalie de bronz oferita de Societatea Romana de Fizica si doua mentiuni speciale. Toti trei sunt barladeni si invata la Colegiul Gheorghe Rosca Codreanu.

Zilele trecute au fost facute publice rezultatele la olimpiada nationala de Astronomie si Astrofizica, desfasurata intre 18-21 aprilie, la Breaza, judetul Prahova. Judetul Vaslui a avut patru participanti, respectiv un elev in clasele VI-IX, care a concurat la categoria Juniori, si trei elevi in clasele X-XII, care au concurat la categoria Seniori, toti de la Colegiul National Gheorghe Rosca Codreanu Barlad. Ca si la editia din anul scolar trecut, cand competitia scolara s-a desfasurat la Gura Humorului, judetul Suceava, si acum rezultatele obtinute de barladeni au fost foarte bune.

Astfel, Daniela Mihaela Chiriac (Senioara, clasa a XII-a), pregatita de profesorul Catalin Daniel Angheluta, s-a intors acasa cu o medalie de bronz oferita de Societatea Romana de Fizica si cu o mentiune speciala oferita de Ministerul Educatiei. Iar alti doi participanti au fost rasplatiti tot cu cate o mentiune speciala. Este vorba despre Alexandru Vatamanu (Senior, clasa a XI-a), membru al Asociatiei Astronomice Sirius, indrumat de profesorul Ioan Adam, si Stefan Chiriac (Junior, clasa a VI-a), indrumat de profesoara Ecaterina Aurica Angheluta.

Trebuie spus ca, pe partea observationala, Daniela Mihaela Chiriac si Stefan Chiriac au fost pregatiti de muzeograful Dumitru Ciprian Vintdevara, coordonatorul departamentului de astronomie din cadrul Muzeului Vasile Parvan Barlad.

Din pacate, cel de-al patrulea reprezentant al judetului, in speta Cosmin Gabriel Hrituc (Senior, clasa a IX-a), de asemenea codrenist, membru al Asociatiei Astronomice Sirius indrumat de profesorul Ioan Adam, nu a revenit acasa cu distinctii, dar s-a descurcat foarte bine.

De mentionat ca, in 2018, judetul nostru a fost reprezentat la etapa nationala de codrenistii Cosmin Gabriel Hrituc (clasa a VIII-a), Daniela Mihaela Chiriac (clasa a XI-a), Alexandru Vatamanu (clasa a X-a), Razvan Valciu (clasa a XI-a) si Stefan-Adrian Mihai (clasa a X-a) si de vasluianul Razvan Honcu (clasa a XII-a), de la Liceul Stefan Procopiu. Daniela Mihaela Chiriac si Razvan Honcu s-au intors cu cate o medalie de bronz, in timp ce Cosmin Gabriel Hrituc si Alexandru Vatamanu au primit cate o mentiune de onoare din partea Societatii Romane de Fizica.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.