Asistenta sociala seaca bugetele comunelor

Abia si-au intocmit bugetele locale pentru anul 2019, oricum mai mari decat cele de anul trecut, ca unele comune au deja nevoie de ajutorul Consiliului Judetean Vaslui, pentru a asigura banii necesari platii salariilor angajatilor si plata drepturilor persoanelor cu handicap grav si a insotitorilor acestora. In consecinta, conducerea CJ doreste sa aloce suma totala de 4,3 milioane lei unui numar de 13 UAT-uri care se confrunta cu cele mai mari dificultati.

Bugetele locale din 2019 erau anuntate ca fiind dintre cele mai mari din ultimii multi ani, judetul Vaslui beneficiind de alocari mai mult decat generoase din partea bugetului de stat. Acest lucru a venit insa si cu o obligatie, cea de a prelua plata cu prioritate a drepturilor asistentilor pesonali ale persoanelor cu handicap grav si indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, drepturi a caror plata era asigurata pana acum de la bugetul de stat. In acest sens, pentru echilibrarea bugetelor locale, respectiv pentru acoperirea cheltuielilor pentru protectia copilului, ale centrelor pentru persoane adulte cu handicap si insotitorilor acestora sau a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav a fost alocata separat, de la bugetul de stat, suma de 77,947 milioane lei pentru judetul Vaslui, suma distribuita de Consiliul Judetean la sfarsitul lunii trecute. Acesti bani nu sunt insa suficienti, UAT-urile trebuind sa contribuie si din bugetul propriu la aceste cheltuieli, lucru care afecteaza functionarea comunelor. In aceste conditii, mai multe primarii s-au adresat CJ Vaslui pentru a li se aloca sume suplimentare, din banii pe care institutia ii are la dispozitie in acest sens, din cota din impozitul pe venit alocata de la bugetul de stat.

Dupa o analiza riguroasa care s-a facut asupra veniturilor si nevoilor fiecarei unitati administrativ-teritoriale in parte, a rezultat un numar de 10 comune, Alexandru Vlahuta, Arsura, Balteni, Ciocani, Dodesti, Fruntiseni, Gagesti, Pogonesti, Tanacu si Vulturesti, care nu isi pot acoperi integral cheltuielile de personal si cele cu asistenta sociala. Mai mult, alte trei comune, Coroiesti, Danesti si Poienesti, sunt in imposibilitatea de a functiona, deoarece, dupa acoperirea acestor cheltuieli, mai au la dispozitie sume foarte mici, explica Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

In consecinta, desi isi promisese sa nu se atinga de rezerva pe care o are la dispozitie decat in partea a doua a anului, pentru a ajute comunele care vor ajunge atunci in dificultate, conducerea CJ s-a decis sa repartizeze celor 13 comune sume care sa le ajute sa functioneze si sa asigure, cel putin o perioada, plata salariilor personalului propriu si a drepturilor persoanelor cu handicap. Suma totala ce va fi astfel repartizata respectivelor UAT-uri aflate in dificultate este de 4,3 milioane lei, urmand ca, pe parcursul anului, in functie de nevoile reale de la nivelul fiecarei comunitati, sa fie distribuit si restul de 24,192 milioane pe care CJ ii va mai avea in rezerva.

Cel mai mare ajutor, 1,21 milioane lei, il va primi comuna Gagesti, care se afla intr-o situatie mai delicata in ceea ce priveste asistenta sociala, pe teritoriul ei functionand mai multe astfel de unitati realizate in colaborare cu DGASPC Vaslui si a caror functionare cade, incepand din acest an, exclusiv in sarcina primariei. Aceast ajutor reprezinta aproape o treime din cat primise comune Gagesti initial din partea CJ Vaslui luna trecuta, la repartizarea sumelor provenite de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019, deci, practic, cam un sfert din bugetul comunei. Sume importante urmeaza sa primeasca si comuna Balteni, 634 mii lei, Ciocani, 508 mii lei sau Vulturesti, 386 mii lei, alte sase comune, Poienesti, Pogonesti, Fruntiseni, Danesti, Coroiesti sau Arsura, primind sume intre 100 si 176 mii lei.

Trebuie spus ca necesarul total de fonduri pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, sustinerea programelor de infrastrucutra care necesita cofinantare locala si cheltuieli de functionare pe care UAT-urile nu le pot asigura din veniturile proprii si sumele primite de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale s-ar ridica, conform estimarilor conducerii CJ, la peste 785 de milioane lei, in timp ce suma pe care trebuie sa o repartizeze CJ Vaslui este de doar 28,492 milioane lei. Desi diferenta este foarte mare, procentul de asigurare a necesarului, de 3,63%, in acest an, este triplu decat cel inregistrat la inceputul anului trecut! Si in plus, exista intotdeauna speranta unei rectificari bugetare in cursul anului, care ar mai acoperi nevoile UAT-urilor vasluiene.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.