Amalia Puflea, doua medalii de aur si una de bronz, la prima participare internationala!

Gimnasta Amalia Puflea, din Barlad, a cucerit doua medalii de aur la paralele si barna, una de bronz la sol si s-a clasat pe locul cinci la individual compus in cadrul Memorialului Elek Matolay de la Kisfunflegyhza, Ungaria. Performanta e cu atat mai valoroasa cu cat sportiva are numai 12 ani si s-a aflat la prima competitie internationala.

Inclusa in lotul de gimnastica artistica al Romaniei ce a participat, intre 29-31 martie, la cea de-a XXV-a editie a Elek Matolay Memorial Competition, desfasurata in sala de sport a orasului Kisfunflegyhza, din Ungaria, barladeanca Amalia Puflea a reusit sa termine concursul de individual compus (toate cele patru aparate) pe locul cinci, dupa romanca Sabrina Voinea (medalie de aur), o unguroaica (argint), o slovena (bronz) si romanca Amalia Grigoarta (locul patru). Cele trei reprezentante ale Romaniei la aceasta competitie fac parte din Programul }ara, tara, vrem campioane! si au fost antrenate de Lucian Sandu, Raluca Bugner si Camelia Voinea. Gratie punctajului obtinut la individual compus, Amalia s-a calificat in finalele a trei aparate, respectiv paralele, barna si sol.

Chiar daca barladeanca inclusa in ultimul an din categoria Junioare 2, Nivel 4 (a implinit 12 ani in februarie) s-a aflat la prima competitie internationala, a reusit sa-si stapaneasca emotiile si sa faca un concurs aproape perfect. Astfel, la paralele, gimnasta legitimata la Clubul Sportiv Scolar (CSS) Barlad le-a suflat aurul celorlalte adversare, podiumul fiind completat de doua unguroaice. Tot pe cea mai inalta treapta a podiumului a urcat si in finala de la barna, argintul fiind cucerit de o unguroaica si bronzul de o slovena. Nu in ultimul rand, la sol a obtinut medalia de bronz, urcand pe podium alaturi de conationala Sabrina Voinea (aur) si o unguroaica (argint).

Amalia Puflea si-a inceput cariera de gimnasta la CSS Barlad, in anul 2013, cand avea doar sase ani, sub coordonarea profesorilor Ana Maria si Liviu Iordache. Aici, s-a pregatit timp de aproape sase ani, fiind inclusa in Programul }ara, tara, vrem campioane!, finantat de Petrom, prin intermediul caruia gimnastele selectionate erau beneficiarele unor burse lunare de 600 lei. Ulterior, gratie rezultatelor excelente obtinute la campionatele nationale si la diverse competitii de profil, in octombrie 2018 a fost selectionata sa faca parte din Centrul National Olimpic de Pregatire a Junioarelor (CNOPJ), respectiv in lotul national de junioare ce se pregateste la Deva, judetul Hunedoara. Insa, desi nu se mai antreneaza la Barlad, continua sa reprezinte orasul natal im competitiile interne, fiind in continuare legitimata la CSS Barlad.

Trebuie spus ca, in 2017, a fost selectata de staff-ul Federatiei Romane de Gimnastica sa faca parte dintre cele 23 de mici gimnaste din tara ce au prezentat un scurt moment artistic in deschiderea Campionatului European de Gimnastica Artistica 2017, din Cluj-Napoca. Tot in 2017, in cadrul Campionatului national al cluburilor sportive scolare de la Buzau, Amalia a cucerit titlul national cu echipa, dar si la individual compus si la toate cele patru aparate, dovedind tuturor ca e gimnasta absoluta.

Iar la Cupa Petrom, desfasurata la Izvorani si adresata bursierelor proiectului }ara, tara, vrem campioane!, barladeanca a castigat aur la individual compus, la sarituri, paralele si sol. Tot in acelasi an, la Campionatele Nationale ale Junioarelor III, II si I, echipe si individual de la Onesti, Amalia Puflea a cucerit bronzul cu echipa, argintul la individual compus si la sol si aurul la sarituri, barna si paralele. De asemenea, la Campionatul National Individual al Junioarelor de la Deva, a castigat aurul la individual compus, la paralele, barna si sol, iar la sarituri a obtinut argintul.

Nu in ultimul rand, la Cupa Andreea Raducan organizata la Barlad, Amalia a cucerit aurul cu echipa, argintul la individual compus si aurul la sarituri, paralele si barna. Din pacate, in primavara lui 2018, exact inainte de deschiderea sezonului competitional, suferit o accidentare care a tinut-o pe bara luni bune, revenind in competitie abia in toamna, cand a concurat la Campionatul National Individual al Junioarelor III, II si I de la Deva, de unde s-a intors doar cu argintul la barna.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.