Activitate bogata a CJ Vaslui, in 2018

Conducerea Consiliului Judetean Vaslui a prezentat, in sedinta ordinara din luna martie, Raportul de activitate al institutiei pentru anul 2018. In document de 56 de pagini sunt descrise activitatile consilierilor judeteni, ale directiilor si serviciilor din cadrul aparatului de specialitate subordonat presedintelui CJ, precum si ale institutiilor din subordine.

In anul 2018, Consiliul Judetean Vaslui s-a intrunit in 20 de sedinte, din care 12 sedinte ordinare, 5 sedinte extraordinare si 3 sedinte de indata, fiind analizate si adoptate 245 de hotarari. In afara adoptarii bugetului local al judetului, inclusiv a celor 13 rectificari din timpul anului, de adoptarea bugetului institutiilor din subordine, cu cele 11 rectificari aferente, hotarari privind utilizarea excedentului bugetar de la sfarsitul anului 2017, a celor privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2018 si estimarilor pentru anul 2019 – 2021 si a fondului aflat la dispozitia CJ din cota de 17,25% din impozitul pe venit sau alocarea de diverse ajutoare financiare catre UAT-urile aflate in dificultate, hotararile adoptate au avut in vedere aprobarea unor proiecte sau acorduri de parteneriat importante pentru dezvoltarea judetului.

Incepand de la modificari ale statelor de functii ale aparatului de specialitate al CJ ori ale institutiilor din subordine sau aprobari ori actualizari ale documentatiilor sau indicatorilor tehnico-economici ai unor proiecte, la modificarile necesare in inventarul bunurilor judetului pentru implementarea sau in vederea accesarii de fonduri necesare, stabilirea cuantumului taxelor locale de competenta CJ Vaslui ori stabilirea costului mediu lunar de intretinere a persoanelor beneficiare de servicii prestate de Centrele de Asistenta medico-sociala Bacesti si Codaesti, la, de exemplu, raportarea, pentru anul 2019, a zilelor de concediu de odihna neefectuate de presedintele si cei doi vicepresedinti ai institutiei, cele 245 de hotarari aprobate de consilierii judeteni si cele 610 dispozitii ale presedintelui CJ au avut menirea de a contribui la administrarea, buna functionare si dezvoltarea judetului Vaslui. La acest lucru a contribuit si bugetul local anului 2018 al judetului, unul dintre cele mai mari avute vreodata, fondurile totale aflate la dispozitia CJ Vaslui, de aproape 380 milioane lei, fiind cu 93,367 milioane lei, adica cu 32,58% mai mari decat in 2017!

Raportul de activitate al CJ Vaslui pentru anul 2018 prezinta apoi in detaliu activitatea si realizarile serviciilor si directiilor aparatului propriu de specialitate, precum si ale institutiilor din subordine, activitate apreciata de catre conducerea judetului ca fiind in general buna spre foarte buna.

Cat priveste dezvoltarea economico-sociala a judetului, Consiliul Judetean Vaslui a urmarit sprijinirea dezvoltarii economice si sociale a judetului si stimularea cooperarii internationale, in contextul politicilor de dezvoltare locale, regionale si europene, prin elaborarea si implementarea de strategii, programe, proiecte. (…) Pornind de la obiectivele prioritare formulate in anul anterior, Directia de dezvoltare si cooperare si-a atins in mare parte tintele planificate, se arata in Raport.

Ca indicatori de performanta prezentati, anul trecut au fost monitorizate, in perioada de sustenabilitate, 4 proiecte finalizate, in timp ce in implementare au fost 6 proiecte ale CJ Vaslui si 4 proiecte implementate de ADI EURONEST, cu sprijinul CJ, proiecte avand o valoare totala de 256.122.955 lei. Tot la capitolul realizari sunt trecute, intre altele, monitorizarea a 12 proiecte ale institutiilor de cultura subordonate, cele 86 de informari despre sursele de finantare facute catre APL-uri, cele 19 proiecte, in valoare de 441 mii lei, finantate in cadrul programului Judetean pentru finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit, cele 2 parteneriate noi incheiate cu consiliile raionale Anenii Noi si Straseni, finantarea a 3 autoritati publice din Republica Moldova, prin intermediul a tot atatea proiecte comune de investitii, dar si cele 20 de actiuni internationale la care au participat reprezentanti ai CJ, ori cele (doar) 5 delegatii straine primite in judet.

Conducerea judetului se lauda si cu realizarile de anul trecut la capitolul accesarea de fonduri nerambursabile: Activitatea in domeniul proiectelor cu finantare nerambursabila gestionate de Directia dezvoltare si cooperare, in anul 2018, a constat in elaborarea de proiecte cu finantare nerambursabila; implementarea proiectelor cu finantare nerambursabila aprobate; asigurarea sustenabilitatii proiectelor finalizate, aferente perioadei de programare 2007 – 2013 si derularea programului judetean pentru finantarea nerambursabila a activitatilor non-profit de interes general. In anul 2018, prin intermediul acestei directii, am elaborat si depus 15 proiecte in vederea accesarii surselor de finantare disponibile, avand ca solicitant sau partener Consiliul Judetean Vaslui. Dintre acestea, 5 au fost deja aprobate si se afla in perioada de implementare, iar 10 sunt inca in etapa de evaluare sau contractare. Valoarea totala a sumelor aferente solocitantilor si partenerilor din judetul Vaslui in cadrul celor 15 proiecte este de 75.862.752,80 lei, se arata in Raporul de activitate al CJ Vaslui.

Tot la capitolul realizari pot fi trecute investitiile de la Spitalul Judetean de Urgenta ori de la unitatile scolare din subrodinea CJ, precum si cele in intretinerea si reabilitarea drumurilor judetene, culminand cu accesarea fondurilor pentru realizarea Drumului strategic Barlad – Laza – Codaesti. La fel, tot la capitolul realizari sunt mentionate multitudinea de activitati culturale desfasurate in 2018 de institutiile din subordine, CJCPCT, cele doua muzee sau Biblioteca Judeteana, ori cele desfasurate in colaborare cu autoritatile locale asociatii, ONG-uri sau cu alte institutii publice pentru marcarea Centenarului Unirii.

Daca in ceea ce priveste activitatea aparatului propriu subordonat presedintelui CJ nu se prea vorbeste de neimpliniri, nu la fel este cazul institutiilor din subordine care, in rapoartele prezentate, puncteaza totusi unele nerealizari, datorate in general unor cauze obiective, printre care se numara insuficienta fondurilor necesare ori numarul mic de angajati si specialisti.

Cat despre planuri pe acest an, la sfarsitul documentului apare o singura mentiune:Consiliul Judetean Vaslui isi propune, in continuare, in colaborare cu consiliile locale, realizarea de investitii majore in infrastrucutra de drumuri si utilitati pentru rezolvarea problemelor majore ale judetului, in vederea imbunatatirii situatiei economice si sociale.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Speram ca anul acesta (2019) Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze drumul judetean DJ 242 B (comuna Malusteni) si drumurile judetene DJ 242 C si DJ 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat , la ei se poate) , vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au votat 28 de ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.