Unii sunt prea bolnavi, altii, prea batrani. Asistatii barladeni ar munci, dar… n-o fac!

0
1170

Din cei 470 de asistati sociali beneficiari ai venitului minim garantat inregistrati la nivelul Barladului, doar 146 presteaza efectiv ore in folosul comunitatii in schimbul banilor primiti de la stat. Si asta deoarece o buna parte sunt minori si mame care au in ingrijire unul sau mai multi copii sub 7 ani, iar in multe cazuri, asistatii se dau bolnavi ori au trecut de varsta pensionarii. Concret, 29 de persoane sunt scutite medical, 55 sunt mame cu copii de varsta prescolara, iar alte 66 sunt persoane varstnice.

Potrivit unei situatii intocmite de reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala (DAS) din cadrul Primariei Barlad, la finele lui februarie, erau luate in evidenta 470 de persoane beneficiare de pe urma Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. In romaneste, asistati sociali. Din total, 174 sunt copii si 296 sunt adulti. Desi numarul persoanelor majore este mai mare, munca in folosul comunitatii este prestata de un numar considerabil mai mic decat al copiilor. Si asta pentru ca, spun functionarii DAS, din cei 296 de asistati, doar 201 sunt apti de munca, insa, in realitate, doar 146 dintre ei presteaza efectiv ore in folosul comunitatii. Adica pot fi vazuti de cetateni prin parcuri maturand alei, vopsind banci, varuind borduri, plantand arbusti si flori, prasind, plivind, udand cu furtunul spatiile verzi, etc. Iar alti 150 sunt scutiti de orele de munca, insa primesc bani lunar chiar daca stau degeaba.

Din aceasta categorie, fac parte persoanele care au in ingrijire unul sau mai multi copii sub 7 ani, persoanele scutite medical si persoanele varstnice, care au implinit deja varsta standard de pensionare. Vorbim despre 55 de mame care au acasa copii de ingrijit si care nu pot sa se dezlipeasca intr-atat de odrasle incat sa presteze ore in folosul comunitatii, in timp ce salariatii obisnuiti stau acasa cu copiii (in concediu de maternitate) doar timp de doi sau cel mult trei ani (in cazul copiilor cu dizabilitati). Dar cum asistatii sociali sunt masa electorala si fac parte dintr-o categorie speciala, beneficiaza si de conditii deosebite. Ca asa e frumos! Si daca varsta copilului este de 3 sau 4 ani, pana la implinirea varstei de 7 ani, femeia mai are timp sa mai faca vreo doi copii si iar mai poate sta pana cand copiii fac 7 ani. Asa ca trai, neneaca!

In ceea ce-i priveste pe asistatii scutiti medical, vorbim despre 29 de persoane din Barlad, care au certificat medical eliberat de comisia de expertiza medicala ori de medicii specialisti prin care se atesta ca nu pot munci. Nu in ultimul rand, in privinta celor care au trecut de varsta pensionarii, respectiv 66 de persoane, trebuie spus ca, in timp ce cateva au mai muncit pe ici pe colo, multe dintre ele nu au miscat un pai cruce toata viata lor. Chiar daca au trait cu ajutorul lunar relativ mic oferit de stat, au preferat sa incasese bani ca sa stea degeaba decat sa-si caute un loc de munca de pe urma caruia sa castige mai multi bani. Unul din motivele invocate de asistatii care nu au muncit o zi in viata lor si nu si-au lasat nici partenerii de viata (soti ori sotii), dupa cum le-au precizat reprezentantilor DAS, a fost gelozia. Adica femeile spuneau ca nu stiu ce-i munca pentru ca nu le-au lasat sotii lor, din cauza geloziei.

Pentru a inlatura orice speculatie in legatura cu numarul real al beneficiarilor Legii 416/2001 (asistati social) aflati in plata, aducem la cunostinta opiniei publice ca, la data de 28.02.2019, situatia acestora se prezinta astfel: persoane apte de munca, ce presteaza 146; persoane inapte de munca (cu certificate medicale constatatoare) 28; elevi, prescolari – 174; mame scutite (care au copii sub 7 ani) – 55; batrani, cu varsta mai mare de 65 de ani 66; persoane cu handicap 1. In total, in acest moment, potrivit statisticilor Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Barlad, in plata se afla un numar de 470 de beneficiari ai legii venitului minim garantat. Prin urmare, la activitatile sau lucrarile de interes local participa doar cele 146 de persoane apte de munca, in conditiile stabilite de acelasi act normativ”, a precizat primarul Dumitru Boros.

In ceea ce priveste banii alocati de la stat pentru asistatii social, Legea 416/2001 prevede urmatoarele sume: 142 lei / o persoana, 255 lei / doua persoane, 357 lei / trei persoane, 442 lei / patru persoane, 527 lei / cinci persoane, 563,5 lei/ sase persoane. Pentru a beneficia de ajutorul minim garantat lunar de 142 de lei, asistatul social apt de munca trebuie sa presteze 13 ore in decursul unei luni.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.