Taman de ziua lui, politistul Marius Dediu a pierdut procesul cu ANI si va fi executat silit!

0
3284

Magistratii Curtii de Apel Iasi au dat castig de cauza Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in procesul intentat lui Marius Robert Dediu, agent in cadrul Politiei Rutiere Barlad. Politistul, unul dintre cei mai bogati din oras si caruia ANI i-a adus la cunostinta, in martie 2015, ca nu poate justifica peste 1 milion de lei, urmeaza sa fie executat silit pentru suma de 918.954,22 lei (192.156,60 euro), ce reprezinta echivalentul cotei parti din averea dobandita in mod nejustificat. Sentinta a fost dictata exact in ziua in care politistul isi aniversa ziua de nastere.

Pe data de 25 martie, judecatorii Curtii de Apel Iasi s-au pronuntat in dosarul 430/45/2018, inregistrat pe 17 iulie 2018 la Sectia contencios administrativ si fiscal si care avea drept obiect controlul averilor (Legea nr. 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere). Reclamantul a fost Agentia Nationala de Integritate (ANI) care a solicitat in instanta recuperarea unei mari sume de bani nejustificate de la Marius Robert Dediu (45 ani), agent in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui – Biroul Rutier Barlad. Asta dupa ce, in martie 2015, ANI a dat publicitatii un comunicat prin care anunta ca il verificase pe Dediu in legatura cu veniturile castigate si ca, ulterior verificarii, a reiesit ca o suma de peste 1 milion de lei nu poate fi justificata.

Dupa zece termene de judecata, pe 25 martie, exact cand Dediu a implinit 45 de ani, completul de judecata iesean a dat castig de cauza ANI. In solutia dictata de magistrati se precizeaza: „Admite sesizarea formulata de Agentia Nationala de Integritate in privinta persoanei cercetate Dediu Marius Robert si a sotiei acestuia, Dediu Maricela. Constata caracterul nejustificat al dobandirii cotei parti din avere in valoare de 918.954,22 lei. Obliga persoana cercetata Dediu Marius si sotia acestuia, Dediu Maricela, la plata catre Statul Roman, prin intermediul organului fiscal competent sa efectueze executarea silita, a sumei de 918.954,22 lei (192.156,60 euro), reprezentand echivalentul cotei parti din avere dobandita in mod nejustificat, in termen de sase luni de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari. Dupa ramanerea definitiva a prezentei hotarari, se va proceda la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, si se va comunica Agentiei Nationale de Integritate, precum si organului de specialitate al Ministerului Finantelor Publice de la domiciliul persoanei a carei avere a fost cercetata, in vederea executarii. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, ce se depune la registratura Curtii de Apel Iasi. Pronuntata in sedinta publica din data de azi, 25.03.2019”.

Actiunea in instanta a plecat de la comunicatul cu titlul „Avere nejustificata – Dediu Marius Robert, agent sef in cadrul Politiei Municipiului Barlad”, postat pe site-ul ANI, pe data de 13 martie 2015. In comunicat se preciza ca ANI a constatat existenta unei diferente nejustificate, in cuantum de 1.138.197 lei (aproximativ 272.010,85 euro), intre averea dobandita si veniturile realizate de Dediu, agent sef in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor – Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui – Politia Municipiului Barlad, in perioada 2002 – 2011.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Iasi in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre Dediu Marius Robert in perioada exercitarii functiei publice. Dediu Marius Robert a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluata a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere. Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare”, se mai arata in comunicat.

Averea lui Dediu

Agentul Marius Dediu, cumnatul fostului sef al Biroului Rutier Barlad, este cunoscut drept unul dintre cei mai bogati politisti din Barlad. Insa, comparativ cu declaratia de avere din 2014, cele mai recente sunt vizibil mai „subtirele”. Concret, in ultima sa declaratie de avere, postata pe 1 mai 2017, nu mai apare terenul de 432 mp, cumparat in 2008, impreuna cu sotia sa, si nici apartamentul de 86 mp, cumparat, in 2000, tot impreuna cu ea, ci doar casa construita in 2011, ce are o suprafata de 285 mp. La capitolul bunuri mobile, Dediu a bifat acelasi autoturism Volkswagen, pe care l-a cumparat in 2005, iar la rubrica bunuri mobile, a caror valoare depaseste 3.000 euro fiecare, si bunuri imobile instrainate in ultimele 12 luni, politistul a completat o vanzare facuta in februarie 2017, in valoare de 52.999 euro, dar a sters casuta in care era scris ce anume vanduse.

La datorii, a trecut un imprumut de 75.000 euro luat in 2011 de la Lulu Fanaru, cumnata sa si cea mai renumita notarita din Barlad, insa la anul scadent, nu a scris nimic. De asemenea, a a mentionat si un credit bancar in valoare de 50.000 lei, luat in 2017 de la Banca Transilvania si scadent in 2022. Nu in ultimul rand, la veniturile realizate in 2016 din salariul de agent de politie, Dediu a trecut suma de 34.520, iar in dreptul sotiei sale, secretar la cabinetul notarial al surorii ei – Lulu Fanaru, a trecut suma de 18.000 lei.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.