Tablou de Tonitza, estimat la 80.000 euro si infatisand-o pe sotia lui, vedeta Licitatiei de primavara

Sase tablouri ale pictorului barladean Nicolae Tonitza, dintre care cel mai scump – Cusatoreasa, ce o infatiseaza pe sotia lui si care are o valoare estimativa cuprinsa intre 50.000-80.000 euro, vor putea fi cumparate la o licitatie ce va avea loc in aceasta luna. Desi sunt scoase la vanzare opere ale unor mari pictori romani, acesta este cel mai scump din cadrul licitatiei.

Galeriile Artmark vor organiza pe data de 27 martie Licitatia de primavara, inclusiv o colectie repatriata din Cehia si o colectie retrocedata de Muzeul National de Arta al Romaniei, evenimentul urmand sa aiba loc la Radisson Blu Hotel, din Bucuresti, incepand cu ora 19.30. Printre cele 183 de opere de arta scoase la vanzare se numara tablouri realizate de mari pictori precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Corneliu Baba, Sabin Balasa, Adrian Ghenie si altii.

In ceea ce priveste lucrarile artistului barladean Nicolae Tonitza (1886-1940), cel mai scump dintre cele sase scoase la vanzare este tabloul Cusatoreasa, estimat la 50.000-80.000 euro. Opera o infatiseaza pe sotia sa, a fost pictata la Valenii de Munte, cu tehnica ulei pe carton, are dimensiunile 58,5 x 48,5 si este semnata in stanga sus, cu brun Tonitza.

Perioada petrecuta la Valenii de Munte alaturi de membrii familiei sale a insemnat pentru Tonitza prilej de observare si studiu, copiii si sotia regasindu-se adesea in reprezentarile sale. Ii surprinde de multe ori pe neasteptate; pe copii, la joaca de zi cu zi, cand dorm ori cand se supara si plang iar pe sotie o surprinde adesea pregatind mancarea, maturand ori cusand o hainuta agatata la joaca de cei mici. (…) Multe din operele sale realizate in acest spatiu vor reprezenta proiectii ale traiului de zi cu zi, precum se infatiseaza induiosatoarele kinderszene ori scenele interioare care o au in prim plan pe stapana casei, surprinsa in diverse activitati domestice, precum si cea in care ia numele de Cusatoreasa. Sotie si mama a trei copii, personajul este reprezentat in atmosfera intima a caminului sau, prilej propice pentru artist. Parul, aranjat intr-un coc auster, incadreaza chipul mamei grijulii care se ingrijeste de toate sarcinile casei. Intr-o maniera usor carizaturizata, figura sotiei este sugerata prin detalii liniare subtile, inviorate de usoare accente de rosu, se arata in prezentarea lucrarii Cusatoreasa.

In ordine descrescatoare, urmeaza tabloul Nud cu spatele,

estimat la 40.000-75.000 euro. Opera a fost realizata in anul 1933, in ulei pe carton, are dimensiunile 60X51cm si a fost semnata in dreapta sus, cu brun, Tonitza, (19)33. Tot la aceasta licitatie ar putea fi vanduta si lucrarea Nud, realizata in ulei pe panza lipita pe carton si estimata la 30.000-60.000 euro. Tabloul are dimensiunile 50 X41cm si este semnat in dreapta sus, cu brun, Tonitza.

De asemenea, si tabloul Natura statica cu ulcior si mere, apartinandu-i tot lui Tonitza si estimat la 15.000-25.000 euro, a fost scos la vanzare. Lucrarea a fost pictata in anul 1927, in ulei pe carton, are dimensiunile 30X40cm si a fost semnata in stanga jos, cu brun, Tonitza. Al cincilea tablou al lui Tonitza scos la licitatia din 27 martie se numeste Trandafiri albi si are o valoare estimativa tot de 15.000-25.000 euro. Lucrarea a fost realizata in ulei pe carton, are dimensiunile 27,5 X21,5 cm si a fost semnata in stanga jos, cu brun, Tonitza. Si ultimul tablou al artistului barladean de la aceasta licitatie este Asim-Selim (Vanzatorul de placinte calde, estimat la 1.400-2.200 euro. Lucrarea a fost realizata in anul 1936, in tus si accente de acuarela pe hartie, are dimensiunile 40,5 X23,5 cm si a fost datata, intitulata si localizata dreapta sus, cu negru, Vanzatorul de placinte calde Asim-Selim, Balcic, 1936.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.