Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, bun de plata!

Curtea de Apel Iasi a respins apelul declarat de Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui impotriva sentintei civile nr. 1356/15.11.2018 a Tribunalului Vaslui prin care unui numar de 36 de angajati ai unitatii spitalicesti li s-a aprobat restituirea sumelor retinute cu titlu de contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate aferente indemnizatiei de hrana, incepand cu luna iunie 2018. Aceasta decizie deschide drumul si celorlalti angajati, astfel incat este posibil ca SJU sa ajunga sa returneze in total sume importante, estimate la circa un milion de lei.

In luna noiembrie, SJU Vaslui pierdea in prima instanta, la Tribunalul Vaslui, procesul intentat de 36 dintre angajati privind retinerea fara drept din salariu a unor sume reprezentand contributiile de asigurari sociale in cota de 25% si a celor de asigurari sociale de sanatate, in cota de 10%, din contravaloarea indemnizatiei de hrana pe care au primit-o incepand cu luna iunie a acestui an. Este vorba de tichetele de masa acordate ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, tichete de care, teoretic, ar trebui sa beneficieze obligatoriu, incepand cu 1 decembrie 2018, toti salariatii din sistemul public, cu exceptia celor din armata, politie, jandarmerie, penitenciare, SRI, politie locala etc., care au aceste drepturi stabilite prin legi speciale.

Conducerea spitalului a anuntat ca vina retinerilor din lefurile salariatilor nu este a sa, ci a functionarilor din cadrul Agentiei Judetene a Finantelor Publice Vaslui care, atunci cand li s-au cerut lamuriri cu privire la impozitarea tichetelor de masa, in decurs de cateva zile au dat raspunsuri diferite. Astfel, printr-o adresa datata 25 iunie 2018, AJFP Vaslui a comunicat ca indemnizatia de hrana acordata personalului sanitar intra in baza de calcul a impozitului pe venit si nu se include in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale si, in concluzie, contravaloarea indemnizatiei trebuie impozitata doar cu 10%. Cateva zile mai tarziu, printr-o adresa transmisa pe 4 iulie 2018, reprezentantii AJFP anunta spitalul ca s-au razgandit, iar pentru indemnizatiile de hrana acordate, angajatii datoreaza, pe langa impozitul pe venit, si contributiile de asigurari sociale, respectiv inca 35%. In consecinta, s-a procedat la retinerea pe statul de plata a 45% din valoarea tichetelor de masa, adica aproape jumatate, lucru care a starnit revolta angajatilor.

Drept urmare, in luna august, 36 de angajati TESA au actionat in instanta institutia, pentru a-si recupera banii retinuti, considera reclamantii, ilegal. Pe 15 noiembrie, Tribunalul Vaslui a admis cererea reclamantilor si, in consecinta, a decis obligarea paratei, SJU Vaslui, sa calculeze si sa restituie sumele retinute cu titlu de contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate aferente indemnizatiei de hrana, incepand cu data de 01.06.2018, pana la data pronuntarii prezentei hotarari, asa cum se arata in sentinta data de judecatorii vasluieni. Impotriva acestei sentinte, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta a facut contestatie, care s-a judecat la Curtea de Apel Iasi, instanta care a mentinut decizia Tribunalului Vaslui, astfel ca SJU este acum obligata sa calculeze si sa restituie sumele retinute ilegal angajatilor. In prima faza, nu pare a fi o suma prea mare, in total circa 40 mii lei, in conditiile in care indemnizatia de hrana este echivalentul a 12-a parte din doua salarii minime brute pe tara, respectiv circa 316 lei/lunar, contributiile sociale retinute cifrandu-se la 110 lei/lunar/angajat. Sentinta ramasa definitiva a Curtii de Apel deschide insa calea celorlalti angajati ai unitatii, circa 1.200 de persoane, aflati si ei in aceeasi situatie, sa ceara inapoierea sumelor retinute. Daca se va ajunge la aceasta situatie, bugetul spitalului risca sa ajunga grevat de o datorie destul de mare, peste un milion de lei. Ca un amanunt, intre cei care au actionat in instanta SJU Vaslui pentru a-si recupera drepturile retinute abuziv se numara si cei doi juristi ai unitatii, astfel ca spitalul a fost nevoit sa angajeze alti aparatori care sa il apere drepturile. Asta dupa ce conducerea CJ Vaslui, in subordinea careia se afla spitalul, a refuzat sa delege pe unul dintre juristii sai, pe motiv ca sunt acestia prea ocupati!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.