Sesiuni deschise in cadrul PNDR 2014-2020

1
338

In aceasta perioada sunt deschise mai multe sesiuni de primire a cererilor de finantare prin intermediul unor submasuri (sM) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Solicitantii de fonduri europene nerambursabile pot astfel accesa sume importante, prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

O prima oportunitate deosebita pentru fermieri o reprezinta investitiile in sectorul pomicol, prin sM4.1a, sesiune deschisa pana la data de 15 august si avand o alocare de peste 74,4 milioane de euro. Pana in prezent, au fost depuse 28 de proiecte de investitii in valoare de aproximativ 23,7 milioane de euro, ia cei care doresc sa acceseze aceasta submasura trebuie sa se grabeasca, fondurile putandu-se epuiza inainte de finalul sesiunii, ca urmare a cererilor de finantare primite. O alta linie de finantare prin intermediul careia AFIR primeste cereri de finantare este sM4.3, componenta de infrastructura de irigatii, pentru care s-au depus, pana in acest moment,12 proiecte in valoare de 11,8 milioane de euro. Solicitantii interesati pot depune proiecte in limita plafonului de 288 milioane de euro, pana in data de 31 august, in limita fondurilor disponibile. De asemenea, in aceasta perioada se pot depune cereri de finantare prin intermediul submasurilor 16.1 si 16.1a – Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale, dezvoltarea de proiecte pilot, produse si procese in sectorul agricol si in cel pomicol. Alocarea financiara aferenta celor 2 linii de finantare este de aproximativ 12,5 milioane de euro si este disponibila pana la data de 10 aprilie, pentru sM16.1, respectiv 15 martie, pentru sM16.1a. Pana acum, pentru sM 16.1 au fost depuse 12 proiecte in valoare de peste 4 milioane de euro.

In aceasta perioada sunt deschise mai multe sesiuni de primire a cererilor de finantare prin intermediul PNDR 2020. Cei care doresc sa investeasca in agricultura si in dezvoltarea mediului rural mai au la dispozitie fonduri pentru sectorul pomicol, pentru procesare, pentru cooperare, pentru infrastructura de irigatii. Recomandam solicitantilor sa intocmeasca cu atentie intreaga documentatie de depunere si, daca au nevoie de informatii suplimentare, sa se adreseze expertilor Oficiului pentru clarificari, astfel incat sa depuna proiecte bune, cu sanse mari de a se concretiza in investitii utile mediului rural”, a mentionat Dan Alin Trifu, directorul executiv al OJFIR Vaslui.

Tot in aceasta perioada, sunt finantate, prin intermediul schemei GBER aferenta submasurii 4.2, investitiile in modernizarea unitatilor de procesare. Fondurile disponibile sunt in valoare de aproximativ 29,6 milioane de euro, depunerea proiectelor putandu-se face pana la data de 30 iunie. De asemenea, pana la 30 aprilie, AFIR acorda sprijin financiar din fonduri europene pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectorul agricol si cel pomicol, prin sM 16.4 si 16.4a. Alocarea financiara cumulata pentru cele doua sectoare este de peste 11,4 milioane de euro. „Cererile de finantare se depun online pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana la data limita stabilita in anuntul de lansare aferent fiecarei sesiuni sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri europene, nerambursabile au la dispozitie Ghidul solicitantului, care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR” in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte”, a adaugat directorul OJFIR Vaslui, Dan Alin Trifu.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Poate se va asfalta anul acesta drumul judetean 242 B (comuna Malusteni) si drumurile judetene 242 C – 242 G (comuna Vinderei) ca vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni si scurteaza mult distanta spre Barlad !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.