Realitatea virtuala – un nou mod de invatare pentru specialistii Delgaz Grid

0
403

Peste 200 electricieni si ingineri din domeniul exploatarii statiilor de transformare a energiei isi vor imbunatati performantele profesionale cu ajutorul unui sistem de pregatire in realitate virtuala. 100.000 de euro reprezinta investitia pentru achizitionarea acestui echipament.

dav

Sistemul de invatare in realitate virtuala, pus la dispozitia Centrului de Educatie Profesionala in domeniul Electricitate de la Suceava al companiei Delgaz Grid, simuleaza un spatiu tridimensional ce reproduce fidel o statie electrica de transformare, oferind un mediu de interactiune cu echipamentele specifice acestui tip de instalatii energetice.

Cursantii exerseaza, in mediul virtual, o serie de manevre pe care ulterior le vor executa in activitatea curenta, in mediul real, din statiile electrice de transformare. Astfel, personalul tehnic are posibilitatea de a executa, fara riscuri, manevre in cadrul unei statii de transformare virtuale, ceea ce il va ajuta sa obtina deprinderile si cunostintele necesare operarii/manevrarii echipamentelor in conditii de siguranta.

In cadrul acestui sistem performant de invatare sunt descrise cinci scenarii de lucru, electricienii fiind solicitati sa realizeze operatii diverse: alegerea echipamentelor de protectie specifice, utilizarea sistemului SCADA (achizitie de date si control de la distanta), manevre cu intreruptoare de medie tensiune, inlocuirea unor sigurante, trecerea consumului de energie electrica de pe un transformator pe altul etc.

Fiecare scenariu are pasi bine definiti, conform unor situatii reale intalnite in practica, electricianului nefiindu-i permise abateri care l-ar afecta in mod direct sau care ar duce la avarii in sistemul energetic. In cazul in care un electrician face o manevra periculoasa simularea este oprita automat, instructorii explica cursantului eroarea facuta, scenariul fiind repetat pana la insusirea deplina a succesiunii manevrelor.

Sistemul de invatare in realitate virtuala completeaza dotarile Centrului de Educatie Profesionala unde electricienii Delgaz Grid au la dispozitie toate echipamentele pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale: celule electrice de inalta si medie tensiune, transformatoare de putere, retele si stalpi electrici pentru diferite tensiuni nominale, panouri de comanda si control, contoare, echipamente de actionare etc.

Toate sesiunile de pregatire, atat cele teoretice, cat si cele practice, se realizeaza sub indrumarea unor instructori cu vasta experienta in domeniul energetic. Astfel, electricienii nostri vor fi capabili sa faca fata oricaror situatii aparute in activitatea curenta, fara riscuri, atat pentru ei insisi sau pentru clienti, cat si pentru instalatiile si echipamentele pe care le exploateaza.

Delgaz Grid, companie din cadrul Grupului german E.ON, opereaza o retea de gaze naturale in lungime de peste 21.000 km in 20 de judete din partea de Nord a Romaniei, respectiv o retea de electricitate de peste 80.000 km in sase judete din Moldova. De la intrarea pe piata locala, in anul 2005, grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro, in principal pentru modernizarea retelelor de gaze si electricitate, si a virat catre stat impozite si taxe de peste 2 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.