Reabilitarea Casei Memoriale „Gheorghe Gheorghiu-Dej” din Barlad, in grafic

1
707

Dupa ce, in octombrie, au demarat lucrarile de reabilitare a Casei Memoriale a fostului lider comunist barladean Gheorghe Gheorghiu-Dej, zilele trecute, consilierii locali au alocat o noua suma de bani pentru amenajarea unei anexe, sistematizarea pe verticala si racordarea la retelele de utilitati. Odata finalizat, imobilul va fi transformat in Centrul de Informare si Documentare din perioada comunista – Casa „Dej”.

Pe 28 februarie, cand a avut loc sedinta ordinara a Consiliului Local Barlad de luna trecuta, consilierii au votat in unanimitate un proiect de hotarare ce viza aprobarea indicatorilor tehnico-economici precum si a executiei obiectivului de investitii „Sistematizare verticala, anexa, imprejmuire si racordare la utilitati la Casa «Gheorghe Gheorghiu-Dej»„. Este vorba despre casa memoriala a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al Romaniei din 1948 pana la moartea sa, in 1965, si presedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romane intre 21 martie 1961 – 19 martie 1965.

Imobilul este situat in strada Profesor Gheorghe Vrabie, nr. 52, din Barlad, orasul natal al fostului lider, in care mult timp a functionat o gradinita. In ultimii ani a fost lasat in paragina, astfel ca a fost folosit de aurolaci pentru a se adaposti si a se droga departe de ochii lumii. De altfel, in urma cu cateva luni, in casa in care s-a nascut Dej a avut loc un incendiu, cel mai probabil fiind provocat de respectivii locatari. Asa ca edilii Barladului si-au propus ca, odata reabilitata si consolidata cladirea situata in zona Capsa, sa fie transformata in Centrul de Informare si Documentare din perioada comunista – Casa „Dej”.

Avand in vedere starea avansata de degradare a cladirii detinute de municipiul Barlad in strada Profesor Gheorghe Vrabie, nr. 52, cunoscuta sub numele de Casa «Gheorghe Gheorghiu-Dej», in anul 2018 a fost alocata suma de 107.757,12 lei cu TVA, necesara pentru realizarea lucrarilor de reabilitare la cladirea de baza (interventii la acoperis, lucrari de consolidare a zidariei prin camasuire pe ambele parti, finisaje interioare si exterioare, inlocuirea tamplariei, precum si inlocuirea instalatiilor termice, electrice si sanitare). Pentru a putea primi o noua destinatie si pentru o functionare in conditii optime, mai sunt necesare urmatoarele lucrari: amenajarea unei anexe de 15 metri patrati in care sa functioneze un birou si un grup sanitar, lucrari de reparatii la imprejmuire, sistematizare verticala (amenajarea de alei si spatii verzi, bancute, etc.), precum si racordarea la retelele de utilitati (apa-canal, electricitate, gaz, etc.)”, se arata in expunerea de motive a proiectului aprobat de consilieri.

In ceea ce priveste indicatorii tehnico-economici, potrivit devizului estimativ al proiectului intocmit, investitia va costa 83.000 lei. Finantarea va fi asigurata de la bugetul local, iar proiectul (contractare si executie) va fi realizat in cursul anului 2019.

Reamintim ca lucrarile de reabilitare a Casei Memoriale „Gheorghe Gheorghiu-Dej” au demarat in luna octombrie, prima data fiind refacut acoperisul. Inca de atunci, primarul Dumitru Boros facea apel la barladenii care detin imagini sau obiecte care au avut legatura cu acea perioada si care vor sa le doneze viitorului centru de informare, sa contribuie la patrimoniul obiectivului.

Fotografiile in format digital pot fi trimise pe adresa de e-mail primar@primariabarlad.ro, iar donatiile constand in obiecte se primesc la Primaria Barlad”, spun reprezentantii primariei.

Adriana Susnea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.