Pesta dupa pesta: dupa porci, micile rumegatoare

0
565

Judetul Vaslui este iar in alerta, dupa ce, de curand, la granita cu Galatiul, au aparut noi suspiciuni de pesta porcina africana. Pana acum, porcii vasluienii au fost feriti de aceasta boala fara leac, toate cele circa 500 de probe luate de la porci din exploatatiile individuale ori industriale, precum si cele peste 900 de probe luate de la mistretii vanati ori gasiti morti in paduri fiind negative. Intre timp, la granita de sud a tarii a fost anuntata o noua amenintare, cea a pestei micilor rumegatoare, boala cu o mortalitate la ovine de 55 – 85%, fiind luate masuri in consecinta.

Mitiu Ciupilan, directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, a prezentat, in cadrul Colegiului Prefectural desfasurat saptamana trecuta, o informare privind evolutia cazurilor de pesta porcina africana, dar si o atentionare privind boala Pesta Micilor Rumegatoare, evolutia bolii in Bulgaria si masurile intreprinse de DSVSA Vaslui pentru prevenirea aparitiei bolii in judetul Vaslui. Trebuie spus ca judetul Vaslui a fost ferit de boala Pesta porcina africana, boala care a afectat 297 de localitati din 19 judete, fiind identificate un numar de 1.139 de focare, dintre care 19 in exploatatii comerciale, si 527 de cazuri la mistreti, pana acum fiind necesara sacrificarea a 364.157 de porci, pentru a se evita raspandirea bolii.

In ciuda faptului ca la vecinii din sud au fost identificate anul trecut 17 focare in gospodariile populatiei si 9 cazuri la mistreti, iar la inceputul acestui an, alte doua focare de pesta porcina africana, masurile luate la nivelul judetului, atat de DSVSA, cat si de autoritatile publice locale, au permis evitarea raspandirii si in gospodariile vasluienilor. „In scopul cresterii capacitatii de reactie la suspiciunea si confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana pe teritoriul judetului Vaslui, la porcii domestici sau la porcii mistreti, DSVSA Vaslui a solicitat implicarea tuturor factorilor de decizie in luarea masurilor care se impun. A fost solicitat in continuare sprijinul Directiei Silvice, AJVPS si a fondurilor private de vanatoare in monitorizare stricta a efectivelor de porci mistreti si raportarea de urgenta catre DSVSA Vaslui a oricarui caz de mortalitate sau imbolnavire in randul mistretilor, in vederea recoltarii probelor biologice de la acestia si examinarea lor in laborator”, a spus Mitiu Ciupilan, director DSVSA Vaslui.

Pana acum, se pare ca si-au facut efectul actiunile de constientizare in randul locuitorilor derulate de medicii veterinari si autoritatile locale, cu prezentarea bolii si efectelor ei, precum si modul in care trebuie sa actioneze populatia crescatoare de porcine, prin anuntarea de urgenta, la medicul veterinar, a cazurilor de boala sau mortalitate la porcine si asigurarea conditiilor minime de biosecuritate in curtile unde se cresc porcine, fiind restransa circulatia animalelor vii si a carnii de proc provenita in special din zonele in care au fost semnalate cazuri de imbolnavire. Conform datelor furnizate de conducerea DSVSA Vaslui, pe parcursul anului trecut, au fost prelevate un numar de 244 probe de la porci provenind din gospodariile populatiei, precum si 478 de probe din exploatatii comerciale, industriale sau de tip A. In plus, pentru evitarea raspandirii bolii, au fost vanati nu mai putin de 909 mistreti, de la care s-au prelevat probe, la fel cum s-a procedat si in cazul celor 19 mistreti gasitti morti sau accidentati.

Din fericire, toate probele testate au avut rezultate negative, in judetul Vaslui nefiind declarate suspiciuni sau confirmari de pesta porcina africana”, a declarat directorul Mitiu Ciupilan.

Dupa vestea buna, directorul executiv al DSVSA Vaslui a facut si o atentionare cu privire la o alta boala care afecteaza grav animalele, boala care a ajuns sa se manifeste in Bulgaria si pentru stoparea careia deja au fost luate o serie de masuri. Este vorba de Pesta micilor rumegatoare, boala care afecteaza in special ovinele si caprinele, dar si bovine sau porcine. Cel putin in randul rumegatoarelor mici, boala este extrem de contagioasa, manifestandu-se prin stare febrila acuta, cu eroziuni pe cavitatea bucala si semne gastrointestinale, animalele bolnave prezentand febra, scurgeri oculo-nazale, stomatita, diaree si pneumonie. Perioada de incubatie a bolii este cuprinsa intre 4 si 6 zile, dar poate varia intre 3 si 10 zile, iar rata de mortalitate este mai ridicata la caprine (55-85%) decat la ovine (mai putin de 10%), pesta micilor rumegatoare avand totodata o morbiditate de 50 – 90%. Deja, DSVSA Vaslui a luat masuri de prevenire a noii amenintari, prin desemnarea unui medic veterinar oficial responsabil cu Pesta micilor rumegatoare la nivelul judetului, organizarea de actiuni de informare in randul populatiei crescatoare de ovine si a agentilor comerciali, si de instruire a tuturor medicilor veterinari, precum si demararea unei actiuni de examinare clinica a tuturor efectivelor de rumegatoare mici din exploatatiile nonprofesionale, cu notificarea imediata a DSVSA Vaslui a oricarei suspiciuni de boala. “In plus s-a luat decizia restrictionarii circulatiei animalelor atat in interiorul judetului cat si a iesirilor sau intrarilor de animale, care se fac doar cu avize interjudetene sau cu notificari scrise orice miscare de animale in interiorul judetului, cat si supravegherea clinica si recoltari de probe de sange de la micile rumegatoare provenite din comertul intracomunitar sau din import din tari terte. Nu in ultimul rand, vor fi efectuate actiuni de control in trafic impreuna cu organe de control ale Politiei rutiere din cadrul IPJ Vaslui”, a anuntat directorul Mitiu Ciupilan.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.